Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст роботи.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.43 Mб
Скачать

Передумови розвитку.

Головними передумовами розвитку цього району є:

  1. Сусідство з найрозвинутішим індустріальним Донецьким районом, а також Північно-Східним, Центральним і Причорноморським районами; вихід до судноплавного Дніпра й Азовського моря;

  2. Зручне економіко-географічне положення на перетині транспортних шляхів, що сполучають північні і південні, східні і західні регіони України;

  3. Потужний природно-ресурсний потенціал, основу якого становлять мінеральні ресурси (залізні руди Криворізького басейну і Білозерського району, марганцеві руди Нікопольського басейну і Великотокмацького родовища, кам’яне вугілля Західного Донбасу, поклади вогнетривких глин, каоліну, графіту, вапняків, гранітів та інших будматеріалів; значні запаси лікувальних грязей;

  4. Рівнинний рельєф; сприятливі кліматичні умови і водні ресурси; переважання родючих чорноземних і каштанових ґрунтів;

  5. Висока концентрація населення, наявність великих міст і агломерацій, у тому числі міста-мільйонера Дніпропетровська, зосередження у ньому потужного науково-технічного потенціалу.

Господарство

Господарство району багатогалузеве, головними галузями є важка і харчова промисловості, сільське господарство. Серед галузей важкої промисловості розвинена гірничодобувна, електроенергетична, металургійна, машинобудівна, хімічна промисловість.

Електроенергетика представлена кількома потужними ТЕС— Запорізькою, Криворізькою, Придніпровською, Дніпродзержинською, двома ГЕС – ДніпроГЕС (Запоріжжя) й Дніпродзержинською та найбільшою в Україні АЕС – Запорізькою.

Сучасне становище паливно-енергетичного комплексу України

До 50-х років основним видом палива було кам'яне вугілля. Проте в наступні роки тверде паливо виявилося неконкурентоспроможним у порівнянні з транспортабельним, більш дешевим і більш калорійним рідким природним і газоподібним паливом. Одночасно з цим швидко розвивалася і хімічна промисловість, що споживає нафту і газ як основну технологічну сировину. В умовах високих темпів його споживання воно стало дефіцитним, (запаси почали виснажуватися), що викликало різке підвищення цін на нафту і газ. Частка палива й енергії у вартісному вираженні в структурі собівартості випуску продукції значно зросла, що спричинило підвищення цін на продукцію, яка випускається. Енергоємність національного доходу України в 4—6 разів вища, ніж у США, Японії, країнах Західної Європи. Протягом останніх років Україна переживає велику енергетичну кризу, викликану прискореним розвитком енергоємних галузей господарського комплексу, безкоштовним і марнотратним використанням енергоносіїв, відсталими технологіями, виснаженням і деградацією розвіданих покладів вугілля, нафти і газу, через що їхній видобуток постійно зменшується.

Видобуток енергоресурсів в Україні*

За рахунок видобутку Україна забезпечує свої потреби в нафті на 10%, у газі — на 20%. Виникла серйозна необхідність розвідки і розробки нових родовищ, відкриття нових джерел енергії, які можуть замінити нафту і газ. Найбільш реальна альтернатива нафти і газу — це:широке використання атомної енергії для виробництва електроенергії, теплофікації і технологічних цілей; використання нетрадиційних видів енергії, таких як: сонячна, гідравлічна, енергія вітру, теплота земних надр, тобто геотермічних джерел енергії;збільшення масштабів споживання твердого палива. Тому були розроблені засоби одержання з твердого палива рідкого і газоподібного. Для цього тверде паливо піддають таким способам хімічної переробки: пиролізу — розкладання твердого палива без доступу повітря при температурі 1100°С з метою одержання коксу;газифікації — перетворення палива в горючий газ. У залежності від реагенту продування одержують: повітряний, водяний, змішаний гази (продування повітрям з водяною парою, так званий генераторний газ — в установці генератора). Моторне газоподібне паливо використовується при експлуатації газобалонних автомобілів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]