Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_GP.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
244.22 Кб
Скачать

23.Становлення й розвиток законодавства України про підприємство

Підприємства є одним з видів юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності. Сьогодні можна говорити про існування системи нормативних актів, які визначають правовий статус державних підприємств. Першим законодавчим актом самостійної України, який визначив основні засади створення та діяльності державних підприємств, став Закон України «Про підприємства в Україні» від 27.03.91 p., що набув чинності 01.04.91 р. Так, п. 3 ст. 10 Закону встановив, що майно, яке є державною власністю і закріплене за державним підприємством, належить йому на праві повного господарського відання і, здійснюючи право повного господарського відання, державне підприємство володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном па свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать статуту підприємств. Цей Закон надав широкі права трудовому колективу державного підприємства щодо управління підприємством, стверджуючи соціалістичний принцип про те, що підприємством управляють його працівники.

24.Поняття й ознаки підприємства як суб'єкта господарювання

підприємство - це самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної та іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому чинним законодавством.Підприємства можуть створюватися як для здійснення підприємництва так і для некомерційної господарської діяльності.Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, ахунки в банківських установах, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.ідприємство представляє собою виробничо-технологічну, організаційну та економічну єдність, тому йому притаманні наступні ознаки:1) проведення підприємницької діяльності, тобто самостійна, ініціативна, систематична діяльність з виробництва продукції / робіт / послуг та їх реалізація з метою одержання прибутку;2) володіння правами юридичної особи;3) певна самостійність у прийнятті господарських рішень;4) порівняння доходів та витрат, ведення автономного бухгалтерського обліку;5) єдність і цілісність майнового комплексу, як правило, із замкненою технологічною структурою.6)наявність господарської правосуб'єктності, в тому числі статусу юридичної особи з одночасною забороною мати у своєму складі інших юридичних осіб підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо), а також мати філії, представництва, інші відокремлені підрозділи7)індивідуалізація підприємства як самостійного суб'єкта господарювання забезпечується наявністю у нього власного найменування (фірмової назви), що відображається в його вихідних документах, печатці як платник податку підприємство повинно мати ідентифікаційний кодпорядок управління підприємством залежить від типу підприємства - унітарного(управління здійснюється одноособовим керівником, що призначається власником майна підприємства) чи корпоративного типу (управління здійснюється за допомогою створених учасниками органів: збори учасників, виконавчий та контрольний органи)- безпосереднє здійснення виробничої, науково-дослідницької, торговельної та іншої господарської діяльності - як комерційної (підприємницької),

25. Класифікації підприємствКласифікація підприємств — це групування їх за певними ознаками. Такими ознаками можуть бути власність, розмір, рівень рентабельності та інші. Класифікація підприємств дозволяє цілеспрямовано підійти до їх вивчення, детальніше проаналізувати їхню діяльність у різних аспектах (рис. 2.1)За сферою діяльності можна виділити промислові, сільськогосподарські, будівельні, транспортні, торгові, фінансово-кредитні та інші підприємства. За формами власності — приватні, колективні, державні, акціонерні; за розмірами — великі, середні, малі; за рентабельністю — прибуткові та збиткові і так далі.Класифікація підприємств за видами діяльності дозволяє визначити і порівняти їх рентабельність, технологічні, економічні та інші особливості; виявити резерви підвищення ефекти н пості. Так, наприклад, для сільськогосподарських підприємств характерна сезонність виробництва, яка впливає на рух фінансових ресурсів, закупівлю сировини, швидкість обороту капіталу, потребу в кредитах тощо. Аналіз цих особливостей дасть можливість виявити резерви підвищення ефективності виробництва.

Основи класифікації

Види підприємств

Форма власності

- приватні - колективні - державні - спільні

Форма господарювання

- одноосібні -кооперативні -орендні -господарські товариства

Галузі виробництва

- промислові -сільськогосподарські -транспортні -торговельні -банківські -страхові

Кількість працівників і обсяг виробництва

-малі -середні -великі

26. Поняття приватного підприємства і його ознакиПриватне підприємство — юридична особа, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців або осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці (ст. 113 Господарського кодексу). Приватним є також підприємство, що діє на основі приватної власності суб'єкта господарювання — юридичної особи. Закон не висуває будь-яких вимог до мінімального статутного капіталу приватного товариства. Структура корпоративного управління і режим майна приватного підприємства визначаються його засновником на власний розсуд.

27. Поняття державного підприємства, ознаки й видиДержавне підприємство (ДП) — підприємство, засноване на державній власності, в тому числі казенне підприємство. Держа́вна вла́сність — привласнення державою (як суб'єктом власності) засобів виробництваробочої сили, частки національного доходу та інших об'єктів власності у різних сферах суспільного відтворення. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в Україні існує 11 175 утворених при міністерствах і відомствах державних госпрозрахункових підприємств, установ та організацій. Зокрема, 7 608 з них входять до сфери управління міністерств, 3 567 – інших центральних органів виконавчої влади[1].

28. Поняття казенного підприємства і його особливостіКазе́нне підприє́мство — юридична особа, створена державою як єдиним засновником. Майно юридичної особи цього виду належить не самій особі, а засновнику, тобто державі. Розпорядження основними фондами казенного підприємства можливо лише з дозволу органу, уповноваженого управляти відповідним державним майном.

В юридичній господарсько-правовій науці найповнішим є визначення казенного підприємства як унітарного підприємства, яке діє на базі відокремленої частини державної власності, що не підлягає приватизації, без поділу її на частки, створюється шляхом перетворення з державного підприємства (за наявності визначених законом умов) за рішенням Кабінету Міністрів України і входить до сфери управління органу, вповноваженого управляти відповідним державним майном.

29. Поняття господарчого товариства, ознаки й видиСтаття 1. Господарські товариства Господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками. { Статтю 1 доповнено частиною першою згідно із Законом N 997-V ( 997-16 ) від 27.04.2007 } Господарськими товариствами цим Законом визнаються підприємства, установи, організації, створені на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку. До господарських товариств належать: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]