Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori (1).doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
720.9 Кб
Скачать

43.Поняття переведення на іншу роботу

Переведення працівника на іншу роботу означає зміну його трудової функції, переве­дення на іншу посаду, роботу за іншою спеціальністю, в результаті чого змінюються його трудові права і обов'язки, ступінь його професійної самостійності і відповідальності.

Переведення на іншу роботу може бути постійним і тимчасовим. Залежно від місця пере­ведення: а) в межах однієї організації чи підприємства для виконання іншої роботи, не обумо­вленої трудовим договором; б) в іншу організацію (підприємство) або навітьв іншу місцевість.

Будь-яке переведення на постійній основі (на даному підприємстві, в інше підпри­ємство, в іншу місцевість навіть разом з підприємством) потребує письмової заяви пра­цівника про це (у випадку його ініціативи на переведення) або його письмової згоди і вважається правомірним збоку власника чи уповноваженого ним органулише за наяв­ності такої. У випадку переведення працівника на іншу постійну нижче оплачувану ро­боту за ним протягом двох тижнів здня переведення зберігається середній заробіток за попереднім місцем роботи. Переведення на роботу в інше підприємство здійснюється, крім того, за взаємною згодою власників обох підприємств або уповноважених ними органів. Законодавство забороняє переведення працівника на іншу постійну роботу під час його відсутності з поважної причини - хвороби, відпустки, відрядження і т. ін. Пере­ведення працівника на іншу роботу обов'язково відображається в трудовій книжці.

Як і постійне, тимчасове переведення працівника на іншу роботу допускається лише за взаємною згодою сторін. Однак закон дозволяє тимчасове переведення пра­цівника без його згоди в разі виробничої потреби, в разі простою і для заміни відсут­нього працівника. Такі переведення здійснюються за ініціативою адміністрації, але після закінчення встановлених законодавством для таких переведень строків праців­ник поновлюється на своїй попередній роботі.

Будь-яке переведення вимагає офіційного оформлення наказом, з яким праців­ник повинен бути ознайомлений під розписку.

Переведення на іншу роботу можливе також за ініціативою працівника, який за ста­ном здоров'я потребує надання йому легшої роботи відповідно до висновку медичної установи. Воно може бути постійним чи тимчасовим залежно від підстави: втрата пра­цездатності внаслідок каліцтва чи професійного захворювання, захворювання на тубе­ркульоз та ін. В таких випадках медичний висновок зобов'язує власника або уповноважений ним орган до підшукання і надання працівникові, за його згоди, роботи, яку він міг би виконувати без шкоди для свого здоров'я.

44.Види переведення на іншу роботу

Переведення на іншу роботу поділяють на окремі види. При цьому є кілька критеріїв такої класифікації: залежно від терміну; за територіальною ознакою; за ініціативою сторін.

Залежно від терміну розрізнюють постійні й тимчасові переведення.

За територіальною ознакою переведення поділяють на такі:

1) переведення в межах підприємства, організації, установи або у того ж власника для виконання іншої роботи (спеціальності, кваліфікації, посади), не обумовленої трудовим договором;

2) переведення на інше підприємство, в установу, організацію, до іншого власника;

3) переведення на роботу в іншу місцевість, у тому числі разом з підприємством, установою, організацією.

Переведення на інше підприємство проводиться шляхом звільнення з даного підприємства й укладення трудового договору з власником іншого підприємства. Іншим підприємством вважається будь-яке інше підприємство, що володіє правом прийняття і звільнення. До трудової книжки працівника вноситься запис: "Звільнений у зв'язку з переведенням на інше підприємство, п. 5 ст. 36 КЗпП України".

Переведенням в іншу місцевість вважається направлення на роботу за межі даного населеного пункту. Якщо в трудовому договорі було обумовлено, що працівник буде виконувати роботи на об'єктах, розташованих у декількох населених пунктах, то доручення роботи на різних об'єктах не вимагатиме додаткової згоди працівника і не буде вважатися переведенням.

Якщо працівник погодився на переведення, але за новою роботою він втрачає в заробітку, законодавством передбачено, що при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за працівником зберігається його колишній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення (ст. 114 КЗпП України).