Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
офтальмологія / Мет.9студ4кМФ.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Одеський національний медичний університет кафедра фтизіопульмонології

Модуль 1. Фтизіатрія.

Змістовий модуль 3. Клінічні форми туберкульозу: первинні, вторинні, позалегеневі, у поєднанні з іншими захворюваннями.

Тема №10. Туберкульозний плеврит (в тому числі емпієма). Патогенез, патоморфологія, клініка, діагностика, диференційна діагностика. Сучасні схеми лікування. Курація хворих.

Методичні рекомендації з вивчення теми практичного заняття №9 студентами 4 курсу медичного факультету: “Туберкульозний плеврит (в тому числі емпієма). Патогенез, патоморфологія, клініка, діагностика, диференційна діагностика. Сучасні схеми лікування. Курація хворих”.

Затверджено

на методичній нараді кафедри

“___”_______________20 р.

Протокол №

Зав. кафедрою

_________проф. Асмолов О.К.

1.Тема заняття:“Туберкульозний плеврит (в тому числі емпієма). Патогенез, патоморфологія, клініка, діагностика, диференційна діагностика. Сучасні схеми лікування. Курація хворих”-2 год.

2. Актуальність теми

Туберкульоз сьогодні залишається найважливішою проблемою багатьох країн. Майже половина населення світу інфікована мікобактеріями туберкульозу. Щорічно одна людина, яку не вилікували від цієї недуги, може інфікувати 10-15 і більше людей. Кожен рік кількість хворих на туберкульоз збільшується на 8-10 мільйонів, у тому числі 4–4,5 з бактеріовиділенням, і помирає від цієї хвороби 3-4 мільйона осіб, з них 97% - в країнах, що розвиваються, а загальна кількість хворих на туберкульоз досягає 50-60 мільйонів. У багатьох країнах світу, як й в Україні, ця недуга вийшла з під контролю, тому в квітні 1993 року ВООЗ проголосила туберкульоз глобальною небезпекою.

В Україні ситуацію з туберкульозу з1995 р. ВООЗ кваліфікує як епідемію. Щорічно в Україні туберкульоз забирає біля 10 тисяч хворих.

Наслідком неблагоприємної епідемічної сітуації є зростання випадків міліарного туберкульозу, туберкульозу позалегеневої локалізації. Так, з 1995р. захворюваність позалегеневими локалізаціями туберкульозу в Україні збільшується на 6-10% щороку. Захворювання плеври, їх діагностика і лікування завжди представляли серйозну проблему в медичній практиці. Ускладнення з боку плевральної порожнини можуть спричинювати більше 70 різних захворювань. Плеврити туберкульозної етіології в структурі інших уражень плеври продовжують займати провідне місце.

Туберкульозний плеврит рідко буває самостійною формою туберкульозу, найчастіше він супроводжує легеневий і позалегеневий туберкульоз. Найчастіше плеврит спостерігається при дисемінованій формі туберкульозу, ускладнює перебіг первинного комплексу і туберкульозу внутрішньогрудних лімфатичних вузлів. Порівняно рідко в даний час плеврит являє собою одну з ознак системного ураження серозних оболонок - туберкульозного полісерозиту. Несвоєчасна діагностика і відсутність протитуберкульозного лікування туберкульозного плеврита у більшості випадків призводить до розвитку деструктивних форм туберкульоза легень або розвитку генералізованих форм туберкульоза.

Соседние файлы в папке офтальмологія