Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
офтальмологія / офтальмопаразитози СРС мед.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
73.22 Кб
Скачать

12

Одеський державний медичний університет

КАФЕДРА ОФТАЛЬМОЛОГІЇ

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ (ПО СРС)

з дисципліни «офтальмологія»

для студентів 4 курсу медичного та міжнародного факультетів

МОДУЛЬ № 1 «Офтальмологія »

Змістовий модуль № 2

Заняття «Офтальмопаразитози»

Практичне заняття обговорено на методичній нараді кафедри «___»___________2010 р.

Зав. кафедри проф. Венгер Г.Ю.

Одеса-2010

Тема: “Офтальмопаразитози” – 2 год.

  1. Актуальність теми.

Особливості очних поразок при паразитарних хворобах

Паразитарні захворювання очей надзвичайно різноманітні і відносяться до нерідко зустрічається очній патології. В основі цих захворювань лежить паразитизм різних живих організмів в організмі людини. Хвороби, викликані паразитами, називають паразитарними.

Інтерес до проблеми сучасних паразитарних захворювань ока за останні роки значно підвищився. Характерно, що це відбувається на тлі зниження частоти в минулому масових і небезпечних заразних хвороб очей і навіть ліквідації деяких з них (наприклад, трахоми в СРСР), у боротьбі з який виробилися епідеміологічні принципи.

Порівняно висока частота очних проявів паразитарних захворювань обумовлена тим, що локалізація ока створює сприятливі умови як для прямого, так і непрямого впливу паразитів.

Паразитарні захворювання, особливо хронічні і виснажливі для багатьох районів світу. Як указує С. К. Литвинов (1985), малярією щорічно занедужує до 150 млн. чоловік, близько 200 млн. страждають філяріатозами, 20-40 млн. уражені онхоцеркозом, що є головною причиною сліпоти в зонах ураження, широко поширені шистосомоз, аскаридоз, лейшманіоз, токсоплазмоз, лямбліоз і інші паразитарні хвороби.

Аналізуючи проблеми країн, що розвиваються, О. П. Щепин (1976) підкреслює, що особливо істотна шкода здоров'ю населення цих країн наносять кишкові гельмінтози. Вони нерідко протікають важко і сприяють виникненню загальних порушень і інших захворювань. Обтяжуються плин порушень харчування, а в ряді випадків є основною причиною їхнього розвитку. Порушення харчування можуть мати пряме відношення до розвитку сліпоти в дітей, наприклад, у зв'язку з ксерофтальмією і кератомаляцієй. Ф.Ф. Сопрунов (1985) відносить гельмінтози до глобальної загальнолюдський проблемі, тому що вони завдають колосальної шкоди населенню і соціально-економічному розвитку людства в цілому. На думку А.Я. Лисенко (1983), тропічними гельмінтозами уражена 1,5 млрд. чоловік у країнах, що розвиваються. Про поширеність гельмінтозів у країнах, що розвиваються, можна судити і по недавно отриманим даним, що приводить Е.S. Traіner (1985), - від 40 до 99% населення інфіковані трьома найбільше що часто зустрічаються кишковими гельмінтами.

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає паразитарні хвороби як важливий фактор, що підриває здоров'я, фізичну і розумову активність населення країн, що розвиваються. За участю ВОЗ і інші міжнародні організації виконуються програма по боротьбі з онхоцеркозом в Африці і глобальної програмі по боротьбі з малярією у світі, здійснюється також програми по боротьбі з іншими паразитарними хворобами.

Невірно було б думати, що паразитарні захворіння доля тільки країн тропічного клімату країн, що розвиваються, з низьким санітарно-гігієнічним рівнем і недосконалою системою охорони здоров'я. Деякі паразитарні хвороби поширені повсюдно.

  1. Учбові цілі.

На основі самостійної проробки теми студент повинен

  • знати:

  1. Етіологію офтальмопаразитозів.

  2. Патогенез офтальмопаразитозів.

  3. Класифікацію клінічних форм офтальмопаразитозів.

  4. Диференційну діагностику клінічних форм офтальмопаразитозів.

  5. Методи лікування та профілактики офтальмопаразитозів.

- оволодіти методиками (вміти):

  1. Провести дослідження кон’юнктиви повік, рогівки, передньої камери, склоподібного тіла методом бічного висвітлення.

2. Провести диференційну діагностику клінічних форм офтальмопаразитозів.

3.Призначити консервативне лікування при офтальмопаразитозів.

Соседние файлы в папке офтальмологія