Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
офтальмологія / Мет.7студ4кМФ.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Одеський національний медичний університет кафедра фтизіопульмонології

Модуль 1. Фтизіатрія.

Змістовий модуль 3. Клінічні форми туберкульозу: первинні, вторинні, позалегеневі, у поєднанні з іншими захворюваннями.

Тема №8. Дисемінований туберкульоз легень. Міліарний туберкульоз. Туберкульоз нервової системи і мозкових оболонок. Патогенез, диференційна діагностика. Сучасні схеми лікування. Курація хворих.

Методичні рекомендації з вивчення теми практичного заняття №7 студентами 4 курсу медичного факультету: “ Дисемінований туберкульоз легень. Міліарний туберкульоз. Туберкульоз нервової системи і мозкових оболонок. Патогенез, диференційна діагностика. Сучасні схеми лікування. Курація хворих”.

Затверджено

на методичній нараді кафедри

“___”_______________20 р.

Протокол №

Зав. кафедрою

_________проф. Асмолов О.К.

1.Тема заняття: “ Дисемінований туберкульоз легень. Міліарний туберкульоз. Туберкульоз нервової системи і мозкових оболонок. Патогенез, диференційна діагностика. Сучасні схеми лікування. Курація хворих”.- 4 г.

2. Актуальність теми

Дисемінований туберкульоз зустрічається в 20 – 25 % випадків серед вперше виявлених хворих на туберкульоз.

При своєчасному виявленні і правильному лікуванні дисемінованого туберкульозу відмічається позитивна динаміка змін у легенях. В той же час при пізно початому лікуванні може спостерігатися прогресування процесу з ураженням інших органів і систем, перехід до хронічної форми туберкульозу легень.

Туберкульоз мозгових оболонок і центральної нервової системи залишається до теперішнього часу однією з найбільш тяжких форм туберкульозу. Знання особливостей клінічного перебігу туберкульозного менінгіту дуже важливо для постановки діагнозу і вибору методу лікування, правильного підбору засобів специфічної і неспецифічної терапії.

Своєчасно встановлений діагноз являється, як правило, задатком повного клінічного видужання хворого, відновлення його працездатності, попередження розвитку ускладнень, які можуть привести до тяжкої інвалідності (глухота, сліпота, порушення мови, руху, епілептичні припадки).

Останнім часом в туберкульозні заклади все частіше звертаються хворі з дисемінацією нетуберкульозної етіології. Тому дисемінований туберкульоз легень слід диференціювати від великої групи захворювань, які проявляяються синдромом легеневої дисемінації.

Рання діагностика туберкульозного менінгіту можлива за умовою знання студентам загальної невропатології, володіння навиками неврологічного обстеження, об’єктивних і лабораторних даних, і власне змін в спиномозговій рідині. В цьому випадку лікування хворих на туберкульоз ЦНС ефективне, зменшується частота великих залишкових змін.

Соседние файлы в папке офтальмологія