Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
офтальмологія / Мет.5студ4кМФ.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Одеський національний медичний університет кафедра фтизіопульмонології

Модуль 1. Фтизіатрія.

Змістовий модуль 2. Організація медичної допомоги хворим на туберкульоз: виявлення, діагностика, лікування, профілактика, диспансерний нагляд.

Тема №6. Профілактика туберкульозу. Диспансерний нагляд

Методичні рекомендації з вивчення теми практичного заняття №5 студентами 4 курсу медичного факультету: “Профілактика туберкульозу. Диспансерний нагляд”.

Затверджено

на методичній нараді кафедри

“___”_______________20р.

Протокол №

Зав. кафедрою

_________проф. Асмолов О.К.

1. Тема заняття: “Профілактика туберкульозу. Диспансерний нагляд”– 2 год.

2. Актуальність теми.

Аналіз епідеміологічної ситуації по туберкульозу в світі за останнє десятиріччя показав, що прогнози про ліквідацію туберкульозу, як розповсюдженого захворювання, не здійснилися. ВООЗ у 1993 році проголосила туберкульоз глобальним лихом для людства. Кожен рік кількість хворих на туберкульоз збільшується на 8 – 10 мільйонів та з них 3 – 4 мільйони вмирають від туберкульозу, жінки складають біля 1 мільйону, а діти – більш ніж триста тисяч. Загальна кількість хворих на туберкульоз в світі сьогодні доходить до 60 мільйонів, а інфікованих – біля третини населення планети. За прогнозами ВОЗ в теперішньому тисячолітті очікується 90мільйонів нових випадків захворювання.

В Україні захворюваність на туберкульоз тільки за останні 10 років збільшилась у дорослих в 2,5 рази, у дітей в 2 рази. Щорічно в Україні туберкульоз забирає біля 10 тисяч життів, і всього в нашій країні нараховується біля 800 тисяч хворих на туберкульоз. З 1995 року за оцінками ВООЗ в Україні зареєстрована епідемія туберкульозу, котра безупинно прогресує і є однією з медико-соціальних проблем.

Проведення вакцинації та ревакцинації у нашій державі має велике значення у профілактиці туберкульозу у дітей. Плановий характер протитуберкульозних заходів і їх фінансування за рахунок державних коштів забезпечили чітку систему вакцинації. Така організація дозволяє охопити щепленнями до 96 –98 % усіх новонароджених, особливо після впровадження у практику вакцини БЦЖ –М.

В світлі вище сказаного питання профілактики та раннього виявлення туберкульозу є основними питаннями у фтизіатрії при даній епідеміологічній ситуації. Зростання захворюваності туберкульозом у дітей та підлітків, випадки загибелі дітей потребують знання питань туберкулінодіагностики, як основного методу раннього виявлення туберкульозу, так і методів специфічної профілактики його з використанням вакцини БЦЖ для появи протитуберкульозного імунітету.

Соседние файлы в папке офтальмологія