Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Морфологічна класифікація злоякісних пухлин яєчників

Згідно з сучасною класифікацією, виділяють такі групи пухлин яєчників: епітеліальні пухлини, пухлини строми статевого тяжа, ліпідноклітинні пухлини, герміногенні пухлини, гонадобластома, пухлини м’яких тканин, неспецифічних для яєчників, некласифіковані пухлини, вторинні (метастатичні) пухлини і, нарешті, пухлиноподібні процеси.

Найбільшузаскладоміхарактеромураженнягрупустановлятьепітеліальніпухлини. Доцієїгрупивходятьсерозні, муцинозні, ендо-метріоїдні, світлоклітинні(мезонефроїдні), змішані епітеліальні, некла-сифіковані епітеліальні пухлини, пухлина Бреннера і недиференційованакарцинома.

До групи пухлин строми статевого тяжа входять гранульозо-

стромальноклітинні пухлини, андробластоми, пухлини з клітин Сертолі і Лейдига, гігандробластоми, некласифіковані пухлини строми статевого тяжа.

Герміногенні пухлини представлені дисгерміномою, ембріональною карциномою, хоріонепітеліомою, тератомою, поліембріомою.

Решта істинних пухлин яєчників зустрічаються значно рідше.

У цій класифікації представлена така різноманітність пухлин яєчників за гістотипами, які не зустрічаються ні в якому іншому органі.

Етіологія пухлин яєчників, як, між іншим, і більшості злоякісних пухлин людини, невідома. Однак, враховуючи велику їх різноманітність, можна припустити вплив великої кількості факторів, які призводять до розвитку патологічного процесу у цьому органі. У той же час, існуючих на сьогодні відомостей і непрямих доказів достатьо для припущення того, що механізм виникнення раку яєчників криється в умовах порушення гормонального балансу в системі гіпофіз-яєчники.

Установлення стадії захворювання, тобто з’ясування точного анатомічного поширення пухлини, на сьогодні є провідним моментом при виробленні тактики лікування раку яєчників.

В нинішній час при стадіюванні цього захворювання використовуються дві класифікації – за системою ТNМ (1997р.) і класифікація, запропонована

FIGO (Federation Internationale de Gynecologie et d’Obstetrique, 1997).

Таблиця 14

TNM

FIGO

Ступінь поширення

 

 

 

T0

-

Пухлина відсутня

-

Недостатньо даних для оцінки первинної

пухлини

 

 

 

 

Пухлина обмежена одним яєчником,

T1А

IA

капсула не уражена, немає пухлинного

 

 

розростання на поверхні яєчника

 

 

Пухлина обмежена двома яєчниками,

T1В

IB

капсула не уражена, немає пухлинного

 

 

розростання на поверхні яєчника

Соседние файлы в папке лекции по онкологии