Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-й курс_2-й сем / МПГОП 701 заоч / РЗкурсу МПГОП.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
900.1 Кб
Скачать

Розрахунок чистої приведеної вартості та строку окупності проекту

Показники

Роки

і

1

2

3

4

5

(1 + d)t

1,15

1,32

1,52

1,75

2,01

Вільні грошові кошти - Kt, тис.грн

Дисконтована величина віль-них грошових коштів – Kt,дис, тис.грн

Чиста приведена вартість проекту - ЧПВ, тис.грн

Таблицю складають на 3-5 років, включаючи рік впровадження інвестицій. Кількість років, на які складають таблицю (період Т) визначають так, як це показане раніше на початок даного розділу.

У таблиці 5.4 по кожному року наведено показник дисконтування (1+0,15)t , в якому: t - порядковий номер року.

Суми вільних грошових коштів переносять з таблиці 5.2.

Дисконтовану величину вільних грошових коштів (Кдис,t) визначають діленням суми вільних грошових коштів на відповідний показник дисконтування - (1 + 0,15)t.

Чисту приведену вартість проекту (накопичену суму дисконтованих величин вільних грошових коштів за вирахуванням інвестицій) розраховують за формулою

ЧПВt = Кдис,t - ЧПВt-1,

де ЧПВt-1, ЧПВt - накопичена чиста приведена вартість проекту, відповідно, у попередньому і поточному (t-ому) році, тис.грн; в перший рік ЧПВt-1 дорівнює сумі інвестицій;

Кдис,t - дисконтована величина вільних грошових коштів у поточному (t-ому) році, тис.грн.

Як правило, ЧПВt у перші роки негативна величина. Рік, в якому ЧПВt набуває позитивної величини, вважають роком окупності інвестицій.

Величину ЧПВ, яка накопичується у кінці періоду Т, вважають повною чистою приведеною вартістю проекту.

Вважають, що реалізація проекту доцільна, якщо строк окупності інвестицій буде у межах прийнятого терміну фінансової оцінки проекту.

У кінці необхідно зробити висновки.

У висновках доцільно здійснити підсумки проведеної фінансової оцінки проекту, в т.ч. про строк окупності та величину чистої приведеної вартості проекту.

Строк окупності проекту визначають за тим роком, в якому ЧПВ набуває позитивної величини. Строк окупності проекту розраховують з точністю до десятих року. Частину року, за яку у рік повної окупності (t) окупують проект, визначають діленням ЧПВ (t-1)-го року на дисконтовану величину вільних грошових коштів у t-ому році, які беруть з таблиці 5.4.

6. ПОРЯДОК І ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ ТА ЗАХИСТУ

РОЗРАХУНКОВОГО ЗАВДАННЯ

6.1 Зміст та порядок оформлення розрахункового завдання (РЗ)

Кожне РЗ оформлюється окремо у такій комплектації: титульний лист (додаток Д), вихідні умови і дані, завдання, виконання завдання.

Оформлення роботи здійснюється на стандартних аркушах формату 203288 без рамок, але з полями: ліворуч - 20 мм, праворуч - 10 мм, зверху - 20 мм, знизу - 20 мм.

Сторінки нумеруються починаючи з 2-го листа. Але першою сторінкою є титульний лист.

Таблиці повинні мати номер та назву і бути розташовані відразу за аркушем, на якому зроблено на них посилання. Таблиці слід супроводжувати відповідними поясненнями та розрахунками.

Розрахунки наводяться з поясненнями (за якою формулою вони проводяться, звідки беруться дані, обрані позначення показників тощо).

Інші особливості оформлення повинні відповідати вимогам ЕСКД.

6.2 Порядок виконання та захисту розрахункового завдання

Кожне РЗ повинно бути виконане протягом тижня після проведення практичного заняття з відповідної теми. РЗ представляється на перевірку викладачеві. Після перевірки РЗ викладачем та отримання попередньої позитивної оцінки студент повинен захистити РЗ. В результаті захисту попередня оцінка може бути збільшена або зменшена в залежності від знань, які показав студент під час захисту РЗ.

Якщо при перевірці будуть визначені принципові помилки, роботу повертають на доробку із зауваженнями і рекомендаціями до виправлення помилок. Якщо роботу оцінюють позитивно, студента інформують про це надписом на титулі "До захисту" з вказівкою про строк і місце захисту роботи. Захист роботи проводять протягом другого тижня після проведення відповідного практичного заняття з відповідної теми. Якщо студент несвоєчасно представив на перевірку РЗ, його захист здійснюється наприкінці семестру (до початку екзаменаційної сесії) у встановлені навчальним графіком строки. Перед захистом студенту надають можливість ознайомитися із зауваженнями до РЗ роботи і підготуватися до його захисту.

ЛІТЕРАТУРНІ ДЖЕРЕЛА

1.

Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції підприємств борошномельно-круп’яної та комбікормової промисловості. – Одеса: «Аспект», 2004. – 120 с.

2.

Рабштина А.М., Шугалко О.Г. Основи маркетингу в галузях АПК: Конспект лекцій. -К.: НМК ВО, 1993. -320 с

3.

Прауде В.Р., Білий О.Б. Маркетинг: Навч. посібник. -К.: Вища школа, 1994. -256 с.

4.

Филип Котлер. Основы маркетинга. Санкт-Петербург, АО "Коруна", АОЗТ "ЛИТЕРА ПЛЮС", 1994, глава 7, с.212-243

5.

В.П.Савчук, С.И.Прилипко, Е.Г. Величко. Анализ и разработка инвестиционных проектов. - Учебное пособие. - Киев: Абсолют-В, Эльга, 1999. - 304 с

6.

Методичні вказівки до лабораторних занять з дисципліни "Основи підприємництва" по темі 5 "Сегментування та визначення власної долі ринку" для студентів спец. 6.091700 денної форми навчання, ОДАХТ, 2000

7.

Конспект лекцій

8

Правила организации и ведения технологического процесса на мельницах. Министерство заготовок СССР. – М, 1978

ДОДАТОК А

ВИХІДНІ ДАНІ