Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gnypa_otchet2003.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
425.47 Кб
Скачать

4.Експертиза якості товарів

4.1 Підбір сучасних, обєктивних методів визначення якості товарів

В даний час в торговій мережі значно збагатився асортимент меду за рахунок внесення в нього різних добавок: мед з квітковим пилком Полянка (зміст квіткового пилку в 100 г меду - 2%); мед з лимонником (вміст соку лимонника китайського в 100 г продукту 0,5%); мед з прополісом (зміст прополісу в 100 г меду 0,5%); мед з екстрактом женьшеню; мед з волоськими горіхами та інші. І щоб з`ясувати який з супермаркетів м. Одеси має найширший асортимент, було проведено аналіз. Для цього було обрано три супермаркети м. Одеси, такі як «Таврія-В», «Сільпо» і «Копійка». Асортимент меду, що реалізується в роздрібній торговельній мережі міста Одеси представлений в таблиці 4.1

Таблиця 4.1.1 - Аналіз асортименту меду, який реалізується в торговельній мережі «Сільпо» м. Одеси у 2013 р.

Найменування меду

Різновид

Виробник

Магазин

Нектар

натуральний

ТОВ “Нектар”

«Сільпо»

липовий

акацієіий

Бартнік

натуральний

ТОВ “Бартнік”

липовий

різнотравья

акацієвий

соняшкикоіий

Українська зірка

натуральний

ТОВ “Українська зірка”

Таблиці 4.1.2 - Нормативні документи та методи дослідження

Показники якості

Нормативні документи

1

Відбір проб

ДСТУ 4497:20052005 «Мед натуральній. Технічні умови»

2

Маркування та пакування

ГОСТ 197992-87 «Мед натуральний»

Органолептичні показники якості

3

Аромат

ГОСТ 197992-87 «Мед натуральний»

4

Смак

ГОСТ 5717-91 «Мед квітковий, натуральний»

5

Колір

ГОСТ 197992-87 «Мед натуральний»

6

Консистенція

7

Кристалізація

Продовження таблиці 4.1.2

Показники якості

Нормативні документи

Фізико-хімічні показники якості

8

Масова частка води

ГОСТ 19792-87 91 «Мед квітковий, натуральний»

9

Масова частка сахарози

10

Механічні домішки

11

Ознаки бродіння

Результати досліджень показали, що асортимент меду досить широкий і представлений такими торговими марками: «Нектар», «Бартнік» та «Українська зірка» тому дані зразки були обрані нами для подальших досліджень.

Об’єктами дослідження були обрані дослідні зразки меду, який реалізується в роздрібній торговельній мережі «Сільпо» м. Одеси .

В дослідних зразках меду визначали показники за органолептичними та фізико-хімічними методами. Показники, методи дослідження та нормативні документи вказані в таблиці 4.1.2

Найчастіше справжній мед зацукровується через 2-3 тижні після збору. Враховуючи, що останній хабарів береться в кінці вересня - початку жовтня, до 20 жовтня натуральний мед може бути тільки зацукрованим. Виняток становить мед з білої акації (акацієвий мед), який довго не кристалізується (іноді до весни), і вересковий мед, що перетворюється на желеподібну масу.

- Для того щоб визначити зрілість рідкого (незасахарівшегося, свіжого) меду, в нього опускають ложку й починають обертати його. Незрілий мед стікає з ложки, а зрілий - намотується, лягаючи на ложку складками, як стрічка.

-Візьміть рідкий (незасахарівшійся) мед на пробу, опустивши в ємність тонку паличку. Якщо це справжній мед, то він тягнеться слідом за паличкою довгою безперервної ниткою, а коли ця нитка урветься, то вона цілком опуститься, утворюючи на поверхні меду башточку, пагоду, яка потім повільно розійдеться.

Фальшивий ж мед поведе себе, як клей: буде рясно стікати і капати з палички вниз, утворюючи бризки.

- Якісний мед не повинен піниться. Пінявою свідчить про бродінні, тобто псуванні меду. Натуральний мед не може бродити, тому він бактерициди. (Для отримання з меду спиртних напоїв шляхом бродіння його або розчиняють у воді і доводять до кипіння. При нагріванні мед втрачає бактерицидність і може бути сброжен.)

- З часом мед каламутніє і густіє (зацукровується) - це вірна ознака хорошої якості. Рідкий мед буває, як правило, влітку (липень-серпень) в період його відкачування. Максимум через 1-2 місяці (у залежності від сорту) він кристалізується.

Тому, якщо взимку або навесні продається рідкий мед, значить, він або підігрітий, або фальсифікований. Слід пам'ятати, що при нагріванні до температури 40 ° С і вище мед втрачає свої основні корисні властивості, перетворюючись на простий солодкий фруктозні-глюкозний сироп.

У зацукрованому натуральному меді всі корисні властивості зберігаються, і небажано його підігрівати або додавати в гарячі страви, напої.

- Перевірте запах і смак. Фальсифікований мед, як правило, не має запаху. Справжній мед відрізняється запашним ароматом. Цей запах ні з чим не порівнянний. Мед з домішкою цукру не має аромату, а його смак близький до смаку підсолодженої водички.

- Визначте, чи є в меді крохмаль. Для цього покладіть в стакан трохи меду, залийте окропом, розмішайте і остудіть. Після цього капніть туди кілька крапель йоду. Якщо склад посиніє, значить, в мед доданий крохмаль.

- Додавання крохмальної патоки можна визначити нашатирним спиртом, який додають по краплях до гатунку меду, попередньо розчиненого в дистильованій воді (1:2). Розчин забарвлюється в білий колір з бурим осадом.

- Домішка крейди можна виявити, якщо до меду розбавленому дистильованою водою, додати кілька крапель оцту. При наявності крейди відбувається скипання суміші внаслідок виділення вуглекислого газу.

Або можна просто крапнути на мед оцтом або який-небудь інший кислотою. Якщо мед "закипить", значить, крейда є.

- Визначення добавки в мед сахарози (цукру). Розчиніть мед у гарячій дистильованій воді (в крайньому випадку - кип'яченою) у співвідношенні 1:2 до отримання легко текучого (досить рідкого) розчину. Огляньте на предмет виявлення механічних домішок - розчин натурального меду (без привнесених нерозчинних домішок) обов'язково буде прозорим, без осаду і без сторонніх домішок на поверхні. Потім акуратно капніть туди кілька крапель розчину азотнокислого срібла, спостерігаючи реакцію. Якщо мед без добавки цукру, помутніння не буде.

Якщо в мед доданий цукор, навколо крапель відразу почнеться виразно помітне білясте помутніння.

- Наявність механічних домішок. У невелику пробірку беремо пробу меду, додаємо кип'ячену або дистильовану воду і розчиняємо його. Натуральний мед розчиняється повністю, розчин прозорий. При наявності нерозчинних домішок (для фальсифікації) на поверхні або в осаді виявиться механічна домішка до нього.

- Традиційно світлі сорти меду вважаються кращими. Однак це не завжди справедливо. До прикладу, мед темного забарвлення, скажімо, гречаний, може містити більше заліза, міді, марганцю та інших важливих речовин і бути більш цінним для організму, ніж світлий

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]