Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gnypa_otchet2003.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
425.47 Кб
Скачать

План

ВСТУП

1. Загальна характеристика та струкрура торговельно гопідприємства

1.1 Загальна характеристика торговельного підприємства

1.2 Структура торговельного підприємства

1.3 Функціональні обов’язки товарознавця, види робіт що використовуються

1.4 Динаміка товарообігу та аналіз окремих груп товарів

1.5 Дані торговельного підприємства про виникнення директив підчас транспортування, зберігання і продажу товарів, виду и величини та методи скорочення і затвердження товарів від втрат

2. Менеджмент підприємств

2.1 Розробка стратегії і тактики та діагностика управління торговім підприємством

2.2 Управління маркетинговою діяльністю

2.3 Формування системи професійної структури колективу

3 Визначення вимог до якості певної групи товарів і її відповідності вимогам стандартів та іншої нормативної документації

3.1 Оцінка нормативної документації

3.2 Оцінка якості і комплектності товару, упаковки, маркування та якості тари

3.3 Визначиння ступення шкідливості, безпеки, екологічної чистоти тари

3.4 Визначення асортименту товару

3.5 Оцінка конкурентоспроможності товару

4.Експертиза якості товарів

4.1 Підбір сучасних, обєктивних методів визначення якості товарів

4.2 Визначення ступіння шкідливості, безпеки, екологічної чистоти товару

4.3 Складання висновку про можливість реалізації товару

5.

ВСТУП

Торгівля належить до сфери обслуговування і здійснює зв’язок між виробництвом і споживачем, вона завершує процес руху товару, забезпечуючи перехід його у власність споживача.

Перехід до ринкової економіки докорінно змінив форми і види торгівлі. До початку ринкових перетворень торгівля в основному була державною, її частка становила понад 70% усього роздрібного товарообігу, частка кооперативної – 27%, колгоспної – 3% товарообігу. У ході реформування в торгівлі відбулися значні структурні зміни, які створили основу для встановлення ринкових відносин. На даному етапі в Україні існують державна, кооперативна і комерційна форми торгівлі.

Державна торгівля застосовується на державній власності. Усі підприємства й організації державної торгівлі, обладнання, інвентар, гроші є власністю держави. Державна торгівля здійснюється в робітничих селищах та містах. Сьогодні функції Міністерства торгівлі, яке було основною торговельної системи і здійснювало організацію державної торгівлі, виконує Міністерство зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України.

Кооперативна торгівля базується на колективній кооперативній власності. Здійснюється вона споживчою кооперацією, яка має певну мережу організацій і підприємств, що функціонують здебільшого в сільській місцевості. Свою роботу споживча кооперація спрямовує на посилення економічної самостійності; забезпечення повного господарського розрахунку, створення і розвиток торгівельної мережі, закупівлю сільськогосподарської продукції, надання різноманітних послуг населення побутового і виробничого характеру. У зв’язку з роздержавленням та приватизацією з’явилася нова форма торгівлі – комерційна, до якої належить недержавний, приватний сектор торгівлі. Така форма торгівлі сьогодні охоплює 80% роздрібного товарообороту України. Тобто на зміну монопольній системі державної торгівлі прийшла система вільного підприємства.

Відповідно до Закону України „Про підприємництво” вести торгівельну діяльність і відкривати торгівельне підприємство має право кожен громадянин України. Цей закон, як Закон України „ Про підприємства ”, визначає що підприємство – це самостійний суб’єкт господарювання, який володіє правами юридичної особи та здійснює певний вид діяльності з метою отримання прибутку.

  1. Загальна характеристика та струкрура торговельного підприємства

    1. Загальна характеристика торговельного підприємства

Перехід до ринкових відносин призвів до необхідності нових підходів до розвитку мережі роздрібних торгових підприємств. Однією з тенденцій у формуванні роздрібної торговельної мережі в містах, селах стає утворення великих магазинів.

Місцем проходження практики був саме такий магазин «Сільпо» розташований в м. Одеса, дорога Дніпропетровська, 93а

Цей магазин має найширший асортиментом товарів. У магазині представлено близько 10000 найменувань високоякісної продукції. Магазин обладнаний сучасним торговельним і технологічним устаткуванням і технікою. При магазині працює виробничий цех, з якого в магазин надходять свіжі салати, м'ясні і рибні напівфабрикати і готові страви, торти, тістечка, свіжа випічка. У своїй діяльності магазин враховує інтереси споживачів, їх вимоги до якості продукції, робіт, послуг.

Магазин займає невелика двоповерхова будівля. Оскільки будівлю магазину будували порівняно недавно, воно має сучасний дизайн і не поступається за своїм оформлення аналогічним магазинах. Частина торгових площ здається в оренду приватним підприємцям під магазини, кафе, салон краси. Магазин «Сільпо» працює щодня без вихідних і перерви на обід з 8: 00 до 23: 00.

Магазин «Сільпо» має розрахунковий рахунок по основній діяльності, круглу печатку, емблему зі своїм найменуванням, інші штампи й печатки, інші реквізити.

Основною метою магазину є отримання прибутку і задоволення суспільних потреб. Основними видами діяльності є: виробництво, придбання та реалізація товарів народного споживання, продукції виробничо-технічного призначення, організація торгівлі та інші види діяльності, визначені в Статуті.

Вищим керівним органом магазину є директор. Директору безпосередньо підпорядковуються: головний бухгалтер, начальник відділу кадрів, начальник виробничого цеху, продавці. Відносини між учасниками фірми і трудовим колективом регулюються колективним договором. Кожна служба та працівники діють на підставі положень про відділи та посадових інструкцій працівників, згідно з якими визначаються місце, роль в системі управління, основні завдання, обов'язки, права, відповідальність за виконувану роботу.

Основні завдання служб і відділів коротко можна викласти в наступному вигляді:

Бухгалтерія - забезпечення правильної постановки та достовірності обліку, контроль за збереженням власності, правильним витрачанням грошових коштів і матеріальних цінностей, фінансових ресурсів.

Виробничий цех - забезпечення потокової організації робіт, ритмічності і підвищення ефективності виробництва продукції, поліпшення якості виробництва, своєчасне і комплексне забезпечення продукції, контроль за якістю продукції.

Відділ кадрів - організація та контроль забезпечення робочими кадрами ділянок, вивчення, підбір та розміщення кадрів працівників і службовців.

В обов'язки продавців входить підготовка і прибирання робочого місця (одержання пакувального матеріалу, перевірка працездатності торгівельного обладнання та інвентарю, поповнення робочих товарних запасів, прибирання тари, підтримання належного санітарного стану), підготовка товарів до продажу, перевірка сортності, комплектності, ціни товарів, перевірка поличних цінників, упаковка товарів, організація торгівлі, обслуговування покупців.

Спеціалізація магазину сприяє полегшенню праці торгових працівників та зростанню його продуктивності, більш ефективному використанню матеріально-технічної бази торгівлі і надає позитивний вплив на якість обслуговування покупців.

Цей магазин можна віднести до універсального магазину, так як у ньому реалізується універсальний асортимент продовольчих і непродовольчих товарів. За формою торговельного обслуговування це магазин самообслуговування з частковим обслуговуванням через прилавок (продукція виробництва).

Магазин має змішаний асортимент, який представляє собою набір товарів різних груп, видів, найменувань, які відрізняються великою різноманітністю функціонального призначення. Велику частку в структурі асортименту займають продовольчі товари (більше 70%). У продажу знаходяться в основному товари повсякденного попиту (найбільш часто і навіть щодня купуються населенням) і періодичного попиту (покупка яких здійснюється періодично). Асортимент товарів дуже широкий і глибокий в межах окремих найменувань продукції.

Формування асортименту товарів у магазині має свою специфіку і залежить від ряду факторів. На побудову асортименту впливають такі чинники: розмір магазину, його технічна оснащеність, умови товаропостачання, наявність постійних постачальників; чисельність населення, що обслуговується.

Оскільки магазин має досить велику торгову площу , то в ньому є можливість включати в асортимент значна кількість різноманітних товарів - вільного місця вистачає для викладки кількох тисяч найменувань продукції. Крім цього магазин оснащений всім необхідним торговим обладнанням, у тому числі і холодильним, внаслідок чого можна розширювати асортимент охолоджених та морожених продуктів (особливо стали настільки популярними останнім часом швидкозаморожених ягід, фруктів і овочевих сумішей). Саме різноманітністю цих продуктів магазин «Сільпо» перевершує своїх конкурентів.

    1. Структура торговельного підприємства

Організаційна структура організацій і підприємств роздрібної торгівлі відбиває взаємозв'язок їх внутрішніх функціональних підрозділів і модифікується залежно від загальної стратегії даного суб'єкта, яка, своєю чергою, визначається типорозміром, спеціалізацією, технологічними параметрами і продуктивним потенціалом роздрібного торговця.

Рис. 1.1 Загальна структура міжрегіональної роздрібної торговельної компанії Сільпо

Основним структурним елементом великої торговельної компанії Сільпо є головний центр (рис. 1.2). Найвищим органом цієї організації залежно від організаційно-правової форми є рада директорів або збори учасників, до компетенції яких належить розроблення кардинальних напрямів дальшого розвитку. Безпосередньо їм підпорядковується найвища посадова особа організації — президент або генеральний директор.

Рис. 1.2 Організаційна побудова головного центру роздрібної торгівлі магазинів Сільпо

    1. Функціональні обов’язки товарознавця, види робіт що використовуються

У торговому центрі «Сільпо », є кілька товарознавців. Усі товарознавці із вищою професійною освітою, вони постійно підвищують кваліфікацію. Товарознавець тісно пов'язаний з такими структурними підрозділами: приемщик (якщо є питання уприемке товарів, наприклад:приемщик сумнівається, що це сорт яблук, він звертається до товарознавцю); комірник (якби складі у комірника є прострочений товар, він звертається до товарознавцю, щоб він оформив акт повернення товару постачальнику), оператори (якщо в операторів запитували за накладноюиз–за цін, всі вони звертаються до товарознавцям); старший продавець (перевіряє правильність оформлених цінників); продавці – консультанти (опікуються термінами придатності і роблять правильну викладку товарів, якщо є питання, з цього приводу, всі вони як і звертаються до товарознавцям).

Досвідчені товарознавці безпомилково орієнтуються у тисячах найменуваннях товарів, із чого складається головне - бездоганне якість продукції, запропонованої споживачеві (асортиментний перелік додається).

Зтовароведением пов'язані Шекспір і інші навчальні дисципліни, такі як: маркетинг (оскільки товарознавець повинен знати як правильно робити викладку товарів, повинен знати стан від попиту й таке інше). У торговий центр «Сім'я» розвивається відділ маркетингу. Щомісяця товарознавець робить звіт за рекламою,; правове забезпечення (товарознавець повинен знати всі закони встановлюють вимоги для реалізації торгівлі); документальне забезпечення (вміти заповнювати формиучетних документів); бухгалтерський облік (товарознавець займається упорядкуванням товарнихотчетов, оформленням накладних і рахунок – фактур); охорона праці; основи економіки; організація праці та управління.

Функції товарознавця у цьому торговий центр це здійснення діяльності виходячи з затверджених інструкцій: на замовлення товарів - від постачальників, складування і викладка товарів у торговому залі, аналізупересортици товару, повернення (посадова інструкція додається).

Роль товарознавця вторгово – технологічному процесі, один із найбільш важливих. Товарознавець бере участь практично в усьомуторгово - технологічному процесі: надходження іприемка товарів, організація зберігання товарів, розміщення та викладка товарів у торговому залі.

Залежно попиту покупців і наявності товару у торгівельному залі, й складі складається заявка про поставки товару постачальнику.

Щодня складається товарний звіт. У ньому вказується вхідний залишок товарів у магазин конкретну число, повернення постачальнику і який товар йде на списання (товарний звіт додається).

Працюючи товарознавець користується комп'ютерної програмою «Gestori». Це програма дозволяє швидко і здатні якісно проаналізувати руху тієї чи іншої товару, вчасно прийняти необхідне рішення.

    1. Динаміка товарообігу та аналіз окремих груп товарів

Роздрібний товарообіг за складом перестав бути однорідним. У його складу входить сума продажу товару населенню через роздрібну мережу й українські підприємства комунального харчування, а як і продажу товарів підприємствам, установам та організаціям. Більшість роздрібного товарообігу безпосередньо з особистим споживанням і купівельними фондами населення.

В динаміці роздрібного товарообігу висвітлюються систематичний зростання виробництва, з одного боку, безперервний підйом, добробут культури населення – з іншого. Він надає також великий вплив попри всі кількісні і якісні показники роботи торгових підприємств і закупівельних організацій. Від обсягу і структури товарообігу залежать також такі показники, як доходи, прибуток, рентабельність, сума і культурний рівень витрат звернення, фонд оплати праці, чисельність торгових працівників, фінансове становище підприємств та інших. Важливе значення у виконанні і перевиконання планів товарообігу, вишукуванні резервів з його збільшення, поліпшенню обслуговування населення має систематичний контроль і ретельний аналіз цих планів.

До завданням аналізу роздрібного товарообігу ставляться: контроль над втіленням плану роздрібного товарообігу за загальним обсягу і з груп, оцінка виконання плану з підприємствам, і організаціям, які входять у цю систему, вивчення ритмічності виконання плану роздрібного товарообігу як загалом у системі, і на організації і підприємствам, вивчення динаміки роздрібного товарообігу за кілька років, виявлення змін, які у обсязі і структурі товарообігу, товарних запасів і вступі товарів, визначення ступеня охоплення купівельних фондів населення, котрий обслуговується даної торгової організації, або підприємством, розтин вивчення причин, сприяють виконання чи, навпаки, гальмують виконання плану товарообігу, вивчення якості обслуговування населення, виявлення внутрішніх резервів й розробка заходів із усунення виявлених недоліків, подальшому збільшення товарообігу і поліпшення обслуговування населення.

Товарообіг торговельного підприємства здійснюється в різних видах і формах.

В залежності від специфіки операції купівлі-продажу товарів у складі товарообігу торговельного підприємства виділяють його наступні види:

- Роздрібний товарообіг, що характеризує обсяги продажу безпосередньо населенню споживчих товарів для власного використання;

- Оптовий обіг, який характеризує виручку від продажу споживчих товарів, які пройшли певну технічну обробку на даному підприємстві різним оптовим покупцям для наступної реалізації кінцевим споживачам;

- Торгово-посередницькі товарообіг, який визначається обсягом посередницьких купівлі-продажу споживчих товарів без будь-яких технічних обробок на даному торговельному підприємстві роздрібними або оптовими покупцями.

    1. Дані торгівельного підприємства про виникнення директив підчас транспортування, зберігання і продажу товарів, виду и величини та методи скорочення і затвердження товарів від втрат

Дані ФоззіФуд про виникнення дефектів під час транспортування, зберігання і продажу товару, види і величина витрат та методи скорочення і застереження товарів від втрат.

Харчові концентрати — це продукти, які пройшли у виробничих умовах первинну і кулінарну обробку з наступним висушуванням. Ці в основному багатокомпонентні суміші мають ряд переваг порівняно з іншими продуктами харчування. Харчові концентрати транспортабельні і стійкі при зберіганні.

Для виробництва харчових концентратів використовують майжевсі види розглянутих раніше харчових продуктів, що відповідають вимогамстандартів. Частину продуктів піддають зневодненню методом теплової абосублімаційноїсушки.При гідротермічній обробці і сушці відбувається повна або часткова клейстеризація крохмалю і частковий гідроліз його з утворенням декстринів. Тому в продукті збільшується вміст водорозчинних речовин.

Коагульовані білки краще засвоюються організмом людини, але надмірна дія тепла може призвести двозначних незворотних процесів у білковій молекулі. Сухі овочеві напівфабрикати — це продукти, які отримують внаслідок сушки овочевого пюре, попередньо змішаного з крохмалем. Білкові гідролізати одержують ферментативним і кислотним гідролізом із білкововміщуючої рослинної сировини (шроти, макуха олійних культур) і казеїну молока. Вони мають приємний м'ясний і грибний смак, зумовлений складом амінокислот, їх натрієвих солей і продуктами вторинного синтезу. Суміш білкової пасти, кухонної солі, ароматизованного жиру, лаврового порошку і глутамінату натрію являє собою бульйонна паста.

Технологічна схема виробництва концентратів перших і других страв включає підготовку відповідної сировини, її дозування, змішування,фасування в пакети або брикетування, пакування у транспортну) тару. Органолептична оцінка овочевих пюре проводиться при дослідженні вмісту пакету. При цьому визначають наступні дефекти: наявність пильного заходу вмісту консервів, кристалів (згущеного молока).Якщо запах дуже сильний, продукт бракується.

2.Менеджмент підприємств

Будь-яким підприємством, чи то промисловим гігантом чи сімейним магазином, необхідно управляти. Коли говорять "управління підприємством", мають на увазі дії його керівника, які направлені на досягнення якоїсь певної мети. Сьогодні керівників підприємств дедалі частіше називають словом "менеджер", а те, чим вони займаються - менеджмент. Менеджер - це керівник-професіонал, який працює за наймом і спеціалізується на примноженні прибутку. Тобто - це керівник підприємства в ринковій економіці.

2.1Розробка стратегії і тактики та діагностика управління торговім підприємством

Стратегія підприємства - це генеральна комплексна програма дій, яка визначає пріоритети і для підприємства проблеми, його місію, головні цілі і розподіл ресурсів для їх досягнення. Вона формулює цілі та основні шляхи для їх досягнення, таким чином, що підприємство має спільний напрямок розвитку.

У діяльності торгового підприємства важливим аспектом є управління замовленнями покупців і продажами продукції: планування і аналіз фактичних показників у різних аналітичних розрізах.

“Управління торговим підприємством” забезпечує наскрізну автоматизацію процесу продажу товарів на підприємстві, в оптовій і роздрібній торгівлі.Підсистема включає засоби планування і контролю продажу, дозволяє вирішувати завдання управління замовленнями покупців.Підтримують різні схеми продажу продукції і товарів зі складу і під замовлення, продаж в кредит або по передоплаті, продаж товарів, прийнятих на комісію, передача на реалізацію комісіонеру і т.д.

Підсистема призначена для планування:

- Обсягів продаж у натуральному та вартісному вираженні, у тому числі на підставі даних про продажі за попередні періоди, інформації про поточні складські залишки й отримані на плановий період замовлення покупців;

- Відпускних цін, в тому числі на підставі інформації про поточні ціни компанії і конкурентів;

- Собівартості продаж, з урахуванням інформації про ціни постачальників.

Планування продаж може вестися як по підприємству в цілому, так і по підрозділах або підрозділів, для окремих товарів і товарних груп, для певних категорій покупців.Підсистема забезпечує консолідацію окремих планів у зведений план продаж підприємства.

Для контролю виконання розроблених планів у системі передбачені засоби порівняльного аналізу даних про заплановані і фактичні продажі.

Планування може вестися з тимчасовою деталізацією від дня до року, що дозволяє:

- переходити від стратегічних планів до оперативних, зберігаючи при цьому інформацію про показники, встановлені на кожному етапі планування;

- вести планування, як з обліком, так і без обліку сезонних коливань попиту.

Функціональність управління замовленнями, реалізована в « Управлінні торговим підприємством для України», дозволяє оптимальним чином розміщувата замовлення покупців відповідно до прийнятої на підприємстві стратегії виконання замовлень і схемами роботи.

Всі етапи проходження замовлення і його коректування фіксуються в системі відповідними документами.Менеджер може в будь-який момент:

- Отримати повну інформацію про хід виконання замовлення;

- Вислідковувати історію взаємин із клієнтами і постачальниками;

- Оцінювати ефективність і надійність роботи з контрагентами.

Основні функціональні можливості підсистеми:

- Побудова різних схем формування цін і знижок;

- Контроль дотримання співробітниками підприємства встановленої цінової політики;

- Зберігання інформації про ціни конкурентів;

- Зберігання інформації про ціни постачальників, автоматичне оновлення закупівельних цін;

- Зіставлення відпускних цін підприємства з цінами постачальників і конкурентів.

Сегментування покупців з використанням інтегрованого АВС (XYZ)-аналізу дозволяє автоматично розділити клієнтів:

- По статусах: потенційний, разовий, постійний, втрачений;

- По регулярності закупівель: стабільні, нерегулярні, епізодичні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]