Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

systema-zemlerobstva-no-till

.pdf
Скачиваний:
100
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.68 Mб
Скачать

-еспарцету від 30 до 120;

-конюшини від 8 до 20;

-гірчиці від 8 до 25.

-з тукового бункера гранульованих мінеральних добрив від 25 до 200кг/га.

Відхилення фактичного загального висіву насіння всіма апаратами від заданої норми не повинно перевищувати для насіння зернових – 2,8%, для насіння середньо та дрібнонасінних зернобобових культур – 4%, для насіння трав – 9%. Відхилення фактичного висіву насіння в окремі рядки від середнього значення не повинно перевищувати для зернових культур і льону 6%, для середньо і дрібнонасінних зернобобових культур

10%, для трав 20%.

Рис. 5.1.Сівалка для суцільної сівби по технології No till традиційної конструкції

Рис. 5.2. Багатокомпонентна сівалка для суцільної сівби по технології No till

341

Рис.5.3. Висіваюча секція пневматичної сівалки для технології No till

Рис. 5.4. Візок з бункерами для насіння і мінеральних добрив

342

Рис. 5.5. Сучасний посівний комплекс для прямої сівби

Дроблення насіння всіма апаратами сівалки за сівби зернових культур, ріпаку, льону та трав не повинно перевищувати 0,3%, при сівбі середньо та дрібнонасінних зернобобових культур – 0,9%. Пошкодження насіння окремими висівними апаратами допускається до 1,8%.

Відхилення фактичного загального висіву гранульованих мінеральних добрив всіма висівними апаратами сівалки від загальної норми внесення не повинно перевищувати 10%, а в окремі рядки від середнього значення – 20%.

Сівалки мають забезпечувати загортання насіння і гранульованих мінеральних добрив на глибину від 1,5 см до 8 см. Добрива повинні бути внесені на 2 3 см глибше висіяного насіння.

Кількість насіння, загорненого в шар заданої глибини і два суміжних з ним шари, повинна бути не менше 80% від всього висіяного насіння. Товщина вказаних шарів при заданій (встановленій) глибині загортання насіння 3 8 см дорівнює ±1см, при заданій глибині, меншій 3

343

см, дорівнює ±0,5 см. При сівбі на глибину 3 8 см наявність насіння на поверхні не допускається, а при меншій глибині допускається до 1% від фактичної кількості висіяного насіння.

Не допускається нагортання ґрунту та післяжнивних решток перед робочими органами сівалки, огріхи, які пов’язані з припиненням висіву насіння та гранульованих мінеральних добрив із сошників. Гребенистість поверхні поля після проходу сівалки має бути не більше 3 см.

Всі ці вимоги розроблені для сівалок, які працюють на заздалегідь підготовленому ґрунті. Переважну більшість, але не всі ці вимоги, можна і доцільно перенести на сівалки прямої сівби. Наприклад, не доцільно обмежувати технічну здатність сівалки висівати максимально лише 200 кг/га мінеральних добрив.

Ми навели ці вимоги державного стандарту щоб вони були орієнтиром для вибору сівалки для технології No till, але не слід сприймати їх як догму.

При виборі сівалки окрім агротехнічних її можливостей виконання вимог якісної сівби, необхідно враховувати ще і організаційно економічні вимоги і логістику роботи конкретного посівного комплексу в господарстві. До цих вимог в першу чергу відноситься необхідна тягова потужність трактора.

У зв'язку з тим, що сошники сівалок прямої сівби рухаються в щільнішому ґрунті і вони є важчі від традиційних, тому для них завжди потрібна більша питома тягова потужність трактора на один сошник ніж для сівалок, які працюють за традиційними технологіями. Зазвичай потрібно на один сошник від 4 до 12 кінських сил потужності двигуна трактора. Такий широкий діапазон частково обумовлений відмінностями в конструкціях сошника, а також рельєфом поля і типом ґрунту. Останні два показники для однієї і тієї ж сівалки можуть змінити необхідну потужність трактора на 50 і більше відсотків.

Крім цього необхідна потужність зростатиме із збільшенням швидкості сівби. Оптимальна швидкість сівби залежно від умов і типу сошника може бути від 5 до 16 км/год.

Приблизно можна вважати, що при однаковій ширині захвату сівалки традиційної і No till для останньої потрібний удвічі потужніший трактор. Проте, необхідно пам’ятати, що майже завжди спостерігається наступна закономірність, чим менший тяговий опір припадає на один сошник, тим меншу роботу він виконує

344

в ґрунті, а отже, тим більший біологічний ризик невдачі при сівбі такою сівалкою.

В роботі сівалки No till витримують значно більші навантаження і природно, що поточний ремонт їх і коштує більше, ніж при традиційних технологіях, тому до сівалки ставляться високі вимоги щодо її технічної надійності.

Продуктивність залежить від ширини захвату, величини оптимальної для даної сівалки швидкості сівби і логістики організації процесу сівби. Логістика процесу, в першу чергу, полягає в організації і технічному забезпеченні завантаження насіння і мінеральних добрив. Цей показник тісно пов'язаний з кінцевим показником рентабельності використання сівалки прямої сівби. За розрахунками декількох зарубіжних економістів велика сівалка No till стає економічно привабливою лише за умови, що за рік нею сіють не менше 600 гектарів. Витрати на дешеву традиційну сівалку в США складають в середньому 45 69, а сівалку No till – 95 182 доларів на гектар.

Крім цього, обов’язково необхідно оцінити:

-величину тиску на ґрунт, яка припадає на один сошник,

-систему заправки сівалки зерном і мінеральними добривами (можливість застосування рідких добрив),

-робочу ширину посівного агрегату і його довжину.

Ці показники визначають не лише продуктивність, але й маневреність агрегату, а отже його відповідність конфігурації ваших полів.

Ширина захвату сівалки – функція багатьох параметрів. Перш за все, немає необхідності прагнути до максимальної ширини захвату сівалки або точно копіювати її до такої при традиційній технології. Сівалка No till проходить по полю один раз. У традиційній технології перед сівбою проходить декілька ґрунтообробних агрегатів. Всі їх завдання виконує в системі землеробства No till одна сівалка. Отже, вона може бути вужчою, ніж традиційна. Бажано щоб її оптимальна швидкість роботи не була меншою ніж у традиційної сівалки.

Оскільки зазвичай існує перехідний період між традиційною технологією і технологією No till, коли ґрунт піддається поверхневому механічному обробітку, бажано щоб ширина захвату сівалки була рівна або кратна ширині ґрунтообробних знарядь. Звідси її вартість не повинна

345

перевищувати сукупну вартість всього шлейфу ґрунтообробних знарядь необхідних для традиційної технології.

Ширина захвату сівалки повинна відповідати конфігурації полів і можливостям доріг для її транспортування з поля на поле (переїзди агрегату неминучі і їх потрібно робити швидко і без тривалого перелаштування у транспортне положення).

За численними спостереженнями ширина сівалки в 6 метрів є верхньою межею для сівалок, що мають одну раму. Там, де потрібні сівалки більшої ширини захвату необхідно розглядати варіанти використання багатосекційних сівалок, створення посівних агрегатів із декількох сівалок або сівалок з крилами, що складаються. Враховуючи, що тяговий опір сівалок прямої сівби вищий ніж у традиційних, то відповідно змінюються вимоги до зчіпок для створення посівних агрегатів з 2 3 сівалок.

Зазвичай сівалки з шириною захвату до 6 метрів мають опорні колеса з боків, що забезпечує їм добру маневреність. Але їх складно транспортувати з поля на поле. Сівалки з більшою шириною захвату зазвичай мають опорні колеса спереду та ззаду і за рахунок складання бокових крил вони мають прийнятну ширину в транспортному положенні.

Якщо є фінансові проблеми з придбанням трактора, то сівалку No till потрібно вибирати вужчу, ніж зазвичай, орієнтуючись під потужність свого наявного трактора, а не прагнути обов'язково купити весь посівний комплекс.

Незалежно від того, як і на якій відстані розташовані сошники один від одного, кожен сошник повинен мати здатність копіювати поверхню ґрунту – адекватно підніматися і опускатися, реагуючи на нерівності поверхні, незалежно від інших. Виходячи з суті руху агрегату по необробленій поверхні, а отже імовірніше менш вирівняної, швидкість посіву при No till може бути дещо нижчою, ніж при сівбі за традиційною технологією. Краще копіюють поверхню ґрунту сівалки, що мають традиційну компоновку і гірше сівалки з розділеним висівним агрегатом і бункером для насіння та добрив за рахунок розміщення сошників у декілька рядів на єдиній жорсткій рамі.

На сівалках для прямої сівби треба оцінити розташування сошників. Зазвичай вони розміщуються в декілька ліній у шаховому порядку, щоб виключити їх забивання рослинними рештками. При

346

збільшенні подовжнього їх розміщення виникає необхідність застосування довгих насіннєвих шлангів. Це зумовлює малий кут між ними і сошниками, що може створити проблеми при проході насіння самопливом по насіннєвому шлангу, особливо при роботі на схилах. Розташування декількох насіннєвих ящиків безпосередньо над рядами сошників вирішує цю проблему, але ускладнює заправку насінням і мінеральними добривами.

Результати чисельних польових досліджень свідчать, що за сівби з міжряддям від 9 см до 12 см, приріст врожайності культур суцільного посіву складає 5 10%, у порівнянні із сівбою з міжряддям від 18 до 25 см. Такий приріст відповідає збільшенню врожайності на 1% з кожним сантиметром зменшення міжряддя.

Фактори, що забезпечують приріст: більш ефективне збереження і використання продуктивної вологи, оптимізація площі живлення, зниження конкуренції між культурними рослинами та раннє закриття міжрядь. Раннє закриття міжрядь культурними рослинами підвищує їх конкурентну спроможність протистояти бур’янам.

5.2Робота сівалки No till з рослинними рештками

Зрослинними рештками сівалка в технології No till повинна не тільки справлятися, тобто долати цю перепону, але і підвищувати їх цінність, щоб вони сприяли проростанню, росту і розвитку культурних рослин. Сівалка – це один з механізмів управління рослинними рештками. Управління рослинними рештками в системі землеробства No till відбувається на трьох рівнях:

1). Глобальний, який забезпечує регулювання якості і часу надходження рослинних решток. Це досягається за рахунок зміни порядку чергування культур у схемі сівозміни. Правила побудови оптимальної схеми сівозміни в системі землеробства No till викладені в попередніх розділах.

2). Тактичний, реалізується під час збирання культури. Технічне оснащення комбайна, дозволяє формувати рослинні рештки бажаної довжини і рівномірно розподіляти їх по поверхні поля.

3). Локальний – це сівалка, яка дозволяє керувати рослинними рештками на рівні насіннєвої борозенки та міжряддя.

347

Перед придбанням сівалки, необхідно чітко уявляти з якими рослинними рештками доведеться мати їй справу. При цьому необхідно пам'ятати, що рослинні рештки є не лише на поверхні ґрунту, а й в ґрунті і з ними також потрібно справлятися сівалці. Стан рослинних решток залежить не лише від виду культури, але і терміну між їх надходженням на поверхню ґрунту і сівбою. Чим довший цей період, тим більше змінюється їх первинний стан за рахунок прояву їх розкладу. Вони стають більш крихкими і легше розрізаються култерами або дисковими сошниками.

Для оцінки здатності конкретної моделі сівалки працювати з рослинними решткам необхідно оцінити:

1.Можливість забивання сошників даної моделі сівалки рослинними рештками. Це залежить від розташування сошників, їх типу, висоти рами та стану, і виду рослинних решток. Мінімальна відстань між сусідніми сошниками для самостійного їх очищення від рослинних решток складає приблизно 250 мм убік, по діагоналі, або по ходу сівалки. Сошники у вигляді культиваторної лапи можуть більше забиватися рослинними рештками, але практично ніколи не вдавлюють їх в посівну борозенку. Якщо на полі присутні бур'яни з міцною кореневою системою або надземним стеблом, які вегетують на час сівби, вони також можуть накопичуватися на стійці сошників (малюнок 5.6). Треба пам’ятати, що будь який нерухомий компонент сошника може накопичувати рослинні рештки.

2.Дискові сошники менше схильні до забивання рослинними рештками. Ступінь їх забивання багато в чому залежить від діаметру диску. Чим він менший тим легше проникає у ґрунт, але за наявності великої кількості рослинних решток він може швидше забиватися.

3.Чи обов'язкове подрібнення рослинних решток для якісної роботи даної марки сівалки? Для цього оцініть, які культури ви вирощуватимете в сівозміні, як і чим їх збиратимете, а отже, які рослинні рештки ви будете мати. Всі рослинні рештки після проведення комбайнового збирання культури можна класифікувати на ті, які залишилися на полі (їх оцінюють за висотою «низький зріз», «високий зріз») і ті, які пройшли через комбайн (їх оцінюють за довжиною «січка дрібною фракції», «січка довгої фракції»). Необхідно пам'ятати, що найважче працювати з погано розподіленою по площі поля січкою довгої фракції пожнивних решток. Надія виключно на подрібнення рослинних

348

решток комбайном або додатковим агрегатом рідко виправдовується. Ніякі пристрої не можуть повністю і якісно подрібнити рослинні рештки, тому вважається, що висока стерня є найбільш оптимальним варіантом.

4. Можливість і ступінь втискування сошниками рослинних решток в посівну борозенку. Це залежить від багатьох чинників, але передусім від типу сошника, стану і виду рослинних решток. Бажано, щоб після проходу сівалки рослинні рештки залишалися на поверхні ґрунту, прикриваючи посівну борозенку, але не були в ній. Дискові сошники на відміну від інших типів більш схильні до втискування рослинних решток у посівну борозенку.

Рис. 5.6. Накопичення бур'янів на стійках сошників

При виборі сівалки необхідно пам’ятати:

-якщо сівалка обладнана култером, то кращою його формою є зазублений диск або диск з хвилястим краєм;

349

-на твердому ґрунті диски краще розрізають рослинні залишки, ніж на м'якому;

-з вологим ґрунтом або вологими рослинними рештками працювати складніше, ніж з сухими;

-функціональність і конструкція No till сівалки можуть впливати на ступінь прояву ризиків: біологічних (хвороби рослин, шкідники, токсини), хімічних (нестача поживних речовин, використання мінеральних добрив і можливість пошкодження сходів «спалювання» мінеральними добривами при їх розміщенні поряд з насіниною), фізичних (мікросередовище посівної борозенки), економічних (термін служби основного засобу, продуктивність сівалки і т.д.);

-невірно зменшувати витрати в Nо till за рахунок економії на ефективності сівалки, оскільки часто така економія витрат набагато менша, ніж втрати від зниження врожайності від не якісної роботи сівалки;

-сошник не повинен призводити до ущільнення і розмазування стінок борозенки – цей показник багато в чому залежить від механічного складу ґрунту і рівня зволоження під час проведення сівби.

Неправильний вибір сівалки у поєднанні з помилками в технології No till підвищує ступінь ризиків порівняно з традиційною технологією з механічним обробітком ґрунту.

5.3Робота сівалки з добривами

Одночасне внесення в ґрунт насіння і добрив сошниками в технології No till має більше значення, ніж в традиційних системах землеробства. Обумовлено це відсутністю заходів обробітку ґрунту, під які в традиційній системі землеробства вносяться мінеральні добрива. Внесення добрив одночасно з сівбою культури зазвичай відносять до стрічкового способу внесення. У технології No till реакція культури на стрічкове внесення добрив вища, ніж в традиційній технології.

Оскільки мінералізація і вивільнення азоту при технології No till мінімальні, рослин можуть часто реально відчувати нестачу в азоті на ранніх фазах розвитку.

Оптимальний спосіб вирішення цієї проблеми – внесення азотних добрив при сівбі. Це краще, ніж їх розкидання по поверхні і з

350

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]