Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД 5 семестр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
6.07 Mб
Скачать

Зміна існуючого зв'язку

Треба закрити всі відкриті таблиці. В вікні бази даних натиснути кнопку на панелі інструментів. Якщо таблиці, зв'язку між якими вимагається змінити, не виводяться в вікні Схема данных, треба натиснути кнопку на панелі інструментів, встановити вказівник на ім'я потрібної таблиці і двічі натиснути кнопку миші. Після цього натиснути кнопкуЗакрыть.

Встановимо вказівник на лінію зв'язку, яку вимагається змінити, і двічі натиснемо кнопку миші. Виберемо параметри зв'язку.

Вилучення зв'язку

Закриємо всі відкриті таблиці. В вікні бази даних натиснемо кнопку на панелі інструментів. Встановимо вказівник на лінію зв'язку, яку вимагається усунути, і натиснемо кнопку миші (вибрана лінія зв'язку стане жирною), після цього натиснемо клавішу DEL.

Перегляд існуючих зв'язків

Якщо вікно Схема данныхне відкрите, натиснемо кнопку на панелі інструментів. Для перегляду всіх існуючих в базі даних міжтабличних зв'язків натискаємо кнопку на панелі інструментів.

Для перегляду зв'язків, певних для конкретної таблиці, виберемо таблицю і натиснемо кнопку на панелі інструментів.

Якщо всі таблиці, зв'язані з виділеною таблицею, вже виведені в вікно Схема данных, натиск кнопки Показать прямые связине має ефекту, оскільки ця кнопка здатна тільки виводити на екран ще не виведені таблиці. Для того щоб на екрані були уявлені зв'язки тільки конкретної таблиці, слід заздалегідь натиснути кнопку на панелі інструментів або вибрати в менюПравкакомандуОчиститьмакет. Після цього додайте в вікно потрібну таблицю і натисніть кнопкуПоказать прямые связи. Для додавання таблиці натисніть кнопку на панелі інструментів, встановіть вказівник на ім'я таблиці, двічі натисніть кнопку миші і натисніть кнопкуЗакрыть.

Створення або зміна ключа

В режимі конструктора таблиці виділимо поле або поля, що визначаються як ключові. Натиснемо кнопку Ключ на панелі інструментів.

Допускається призначення ключовим полем поля, що вже містить дані, однак, якщо в цьому полі є значення що повторюються або порожні значення, буде виведене повідомлення про помилку.

Отримавши таке повідомлення користувач має три можливості: виконати запит на пошук записів, які повторюються для пошуку записів, що містять порожні значення або повторюються в полі, і змінити ці значення; вибрати інше поле або додати поле лічильника і визначити його як ключове.

Нижче наведені приклади зв'язку двох і трьох таблиць по ключовому полю «№» з першої таблиці.

За допомогою вікна Схема данных можна задавати як прості відношення, так і складні взаємозв’язки особливо в таких випадках:

Якщо треба встановити цілісність даних;

Якщо ключ вміщує більше ніж одне поле;

Якщо немає прямого зв’язку між двома таблицями.

Контрольні питання до лабораторної роботи 4:

Які існують два основні способи звязувати дані між таблицями в Access.

Як виглядає вікно Схема даних.

Як визначити звязки між таблицями.

Як виглядають звязані таблиці на Схемі даних.

Як змінити зв’язок між таблицями

Які операції користувач має можливість виконати в вікні Схема даних

В яких випадках задаються взаємозв’язки за допомогою вікна Схема даних.