Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД 5 семестр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
6.07 Mб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Кіровоградський національний технічний університет

Методичні вказівки

до лабораторних робіт

з предмету «Організація баз даних» (5 семестр)

для студентів денної та заочної форми навчання

напрямку 050102 «Компютерна інженерія»

модульно-рейтинговою системою навчання

Розробили:

старший викладач Сидоренко В.В.

асистент Константинова Л.В.

Кіровоград 2013

Вступ

  1. Початок роботи з Access

Організація даних є ключовим моментом під час роботи з великою кількістю за об’ємом інформації. Дуже важливо впорядкувати дані таким чином, щоб легко та швидко знаходити потрібну інформацію.

Програма MicrosoftAccessвходить до складу пакетуMicrosoftOfficeта представляє собою грандіозну систему, яка забезпечує ефективну розробку та супровід баз даних.

Ми розглянемо русифіковану версію СУБД Access. Вона дозволяє розв'язувати широке коло завдань користувачів без програмування. Це означає, що Access доступна для широкого кола непрофесійних користувачів персональних комп'ютерів.

Одна з основних переваг СУБД Access полягає в тому, що вона має прості та зручні засоби обробки кількох таблиць у одній базі даних. Таблиця - це місце зберігання даних. Вона є основним об'єктом бази даних.

У СУБД перших поколінь для кожної таблиці створювався свій файл бази даних. Для спільного використання таблиць у цих СУБД застосовують спеціальні програми (утиліти). Потім для спільного використання таблиць почали застосовувати спеціальні команди, які мають використовуватись перед початком роботи з базою даних для так званого зв'язування таблиць.

Пізніше спробували зберігати у одній базі даних кілька таблиць з описом зв'язків між ними. Прикладом такої СУБД є FoxPro. Але тільки уAccessз'явилися зручні та наочні засоби зв'язування таблиць, які зберігаються в одному файлі.

Збереження кількох таблиць у одній базі даних має цілий ряд переваг. Основні з них такі:

1. Можливість розподілу даних за таблицями згідно із змістом даних. Наприклад, у першій таблиці зберігаються звітні данівчителів, у другій - їхній тижневий розклад, а в третій - відомості про позаурочну діяльність.

2. Табличне, тобто модульне, подання даних дозволяє модернізувати кожну таблицю окремо.

Редагування даних в одному місці бази призводить до автоматичного їх редагування в іншому місці. Наприклад, якщо в таблиці Список (мал. 2.) стирається запис із прізвищем "Кірін Т.В.", то відповідно запис буде стерто і в таблиці Консультація (мал. 3.).

Список

№ п/п

Ф.И.О.

Предмет

ДатаРожд

Стаж

Нагрузка

Оклад

1

2

3

4

5

6

Костенко A.M. Носенко С.К. Борисов Н.П. Кирин Т.В. Стойко Б.С. Абрамов К.К.

Математика Физика

Химия

Физика

Литература Математика

12.01.70 20.05.55 16.04.38 29.11.50 17.08.46 22.12.61

3

15

32

18

24

7

18

18

24

24

20

22

140

180

250

220

200

160

Мал. 2.