Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД 5 семестр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
6.07 Mб
Скачать

Контрольні питання до лабораторної роботи 6:

  1. Що таке форми. Де їх застосовують.

  2. На основі яких даних створюють форми.

  3. Які способи створення форм існують.

  4. Який з способів створення найлегший. Чому.

  5. Чим він відрізняється від інших способів.

  6. Переконайте в зручності Автоформ.

  7. Перелічіть режими відображення форм. Як переключатися між режимами.

  8. Як зробити різними зовнішній вигляд та стилі ваших форм.

  9. Для чого потрібні діаграми.

  10. Що представляє собою Сводная таблица.

Лабораторна робота №10

Тема: Побудова інтерфейсу користувача за допомогою форм. Режим конструктора форм.

Мета: Навчитися створювати та редагувати форми у режимі конструктора форм. Вивчити всі засоби роботи з формою у режимі конструктора.

Зміст роботи за варіантом індивідуального завдання:

  1. Відкрийте створену за допомогою майстра форму у режимі конструктора, застосовуючи основні засоби для роботи з формою. Додайте елементи за допомогою панелі елементів, списку полів.

  2. Додавши до своєї форми області Заголовка, Приміток, верхнього та нижнього колонтитулів, заповніть всі області необхідними даними.

  3. Змініть вигляд форми за допомогою панелі властивостей форми (застосувати властивість Подпись, Рисунок, Ширина та ін.).

  4. Змініть джерело даних для своєї форми за допомогою панелі властивостей форми.

  5. Створіть форму, в якій забороніть користувачу змінювати інформацію.

Теоретичні відомості:

Вводити інформацію в Access можна двома засобами: у таблицю й у форму. Вибір засобу запровадженняданих залежить від частотиїхзміни.

Режим таблиці рекомендується використовувати тоді, коли необхідно одержати найбільш повнийогляд даних.

Але якщо данібудуть змінюватися часто, поміщайте їх у форму, оскільки в режимі форми можна сконцентрувати увагу на даних, які відносяться допевногозапису, наприклад на інформації, що стосується конкретного клієнта.

Будь-яка форма будується на основі Access-таблиці або запиту. Імена полів беруться зі специфікаціїтаблиці, а поля у формі можна розташувати за своїм розсудом. При цьому варто визначити послідовність розташування полів у формі, об'єднавши логічно взаємозалежні поля в групи, а також внести у форму елементикерування. На основіоднієїтаблиці користувач може побудуватидекількаформ : першу - для керівника,другу- для бухгалтера, третю - дляробітникаскладу і т.д.

Всяінформація формиміститьсяв її елементахкерування, деякі з них безпосередньопов'язаніз полями базової таблиці. У таких елементах можна показати зміст відповіднихполівтаблиці і внести в них зміни.Іншіелементи форми, наприклад назви полів,служатьдля її оформлення.

За допомогою конструктора форм зручно будувати будь-яку форму, також редагувати форми, які були створені іншими способами.

Екран конструктора форм

Приклади різноманітних вікон, що будуть з'являтися на вашому екрані при роботі в режимі конструктора, показані на мал.1.

Ось список різноманітних засобів, що використовуються при роботі з формою і їх стислий опис.

  1. Панель элементов. Містить всі елементи керування, що використовуються в формах для введення і відображення інформації (в залежності від типу інформації).

  2. Список полей. Подібний списку полів для роботи в режимі конструктора запитів. Цей список залежить від джерела (таблиці або запиту), на якому заснована форма. За допомогою миші ви можете перемістити поля з списку полів в форму, подібно тому, як це робиться в запитах.

  3. Панель свойств. На панелях властивостей ви знайдете властивості об'єкту. Властивості описують той об'єкт, якому вони належать (в даному випадку форму). Прикладами властивостей є Подпись, Источник записейі т.д.

Малюнок 1