Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

3.7. Вимоги до дільниць банно-прального комплексу та харчоблоків

Штучне освітлення приміщень бань, пралень, харчоблоків повинно відповідати вимогам СНіП ІІ-4-79. Освітлення в приміщеннях з мокрим і вологим режимом повинно бути відповідно герметичного і напівгерметичного типу.

Електрошафи та пульти керування повинні замикатись кришками із гумовими прокладками для запобігання потраплянню вологи на контакти, електричну проводку та електроустаткування.

Металеві частини електрообладнання повинні бути заземлені.

На підлозі не повинно бути слизьких місць, у разі необхідності на підлогу можуть бути покладені дерев’яні настили або гумові килими.

На лініях підводу пари та паровому обладнанні повинні встановлюватись манометри, які пройшли щорічну перевірку в організації, яка має відповідний дозвіл.

На підлозі біля електричного обладнання повинні бути покладені діелектричні килими.

Печі для випічки хліба та приготування їжі повинні бути обладнані витяжною вентиляцією, а котли - запобіжними клапанами.

Робітники, які працюють з агресивними та небезпечними хімічними засобами (пральний порошок, сода тощо), повинні забезпечуватись гумовими рукавицями, фартухами, взуттям.

3.7.1. Вимоги до пральних машин

Ремінна передача приводу машини повинна бути огороджена, не допускається послаблення та провисання ременя.

Пральна машина не допускається в експлуатацію при ушкодженні паропроводу або зовнішнього барабана, течі в спускному клапані, впускних вентилях і зовнішньому барабані.

3.7.2. Вимоги до центрифуг та сушильних барабанів

Центрифуги повинні бути обладнані блокувальними пристроями для запобігання відкриванню кришки барабану та завантажувальних дверцят під час роботи.

Центрифуги повинні бути обладнані гальмовими пристроями для швидкого зупинення барабана при виключенні центрифуги або спрацюванні блокування.

3.7.3. Вимоги до прасувальних парових пресів

Магістралі підведення пари, камери підігріву подушок, магістралі відведення пари і конденсату не допускається в експлуатацію при їх ушкодженні.

Прасувальні преси повинні бути обладнані блокувальними рамами, під час відхилення яких прес повинен вимикатися.

3.8. Вимоги до підйомників

Підйомники з електричним приводом повинні бути обладнані автоматичними обмежувальними вимикачами на верхній і нижній межах робочого ходу.

На гідравлічних, пневматичних і електричних підйомниках повинні бути таблички із зазначенням інвентарного номера, дати технічного огляду і наступних випробувань та допустимої вантажопідйомності.

Технічний огляд проводиться:

а) повний - 1 раз на 3 роки;

б) частковий - 1 раз на рік.

Також повний технічний огляд проводиться після монтажу (установки), капітального ремонту і реконструкції підйомника.

Під час роботи на оглядових канавах, підйомниках, естакадах повинні використовуватись захисні каски.

3.9. Вимоги до пекарень

У процесі підготовки сировини та виготовлення хліба в установах необхідно дотримуватись Правил безпеки для виробництва хліба, хлібобулочних та макаронних виробів, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 28.02.2002№ 125 (НПАОП 15.8- 1.27-02).

Особи, які працюють у пекарні, забезпечуються спеціальним одягом та спеціальним взуттям згідно з Нормами безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту для працівників кондитерського, хлібопекарського та макаронного виробництва, затвердженими наказом Держнаглядохоронпраці від 10.06.1998 №115 (із змінами), який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 14.07.1998 за № 446/2886 (НПАОП 15.0-3.09-98).

Температура, відносна вологість, швидкість руху повітря, концентрація шкідливих речовин у повітрі робочої зони виробничих приміщень пекарень повинні відповідати вимогам, наведеним у додатках 1 і 2 НПАОП 15.8-1.27-02.

Допустима температура для пекарів у пекарському залі при виробництві хлібобулочних виробів повинна бути: не більше 29ºС на робочих місцях у теплий період року і не більше 23ºС на робочих місцях у холодний період року.

Пожежна безпека повинна відповідати вимогам Закону України «Про пожежну безпеку», Правил пожежної безпеки в Україні і СНіП 2.01.02-85.

У пекарні повинні бути опрацьовані інструкція щодо заходів пожежної безпеки і схема евакуації людей з приміщення на випадок пожежі, вивчені в системі виробничого навчання та вивішені на видному місці.

Об’єм виробничого приміщення пекарні на одного працівника повинен бути не менше 15 м³, а площа приміщення – не менше 4 м².

Внутрішня обробка виробничого приміщення пекарні (підлога, стеля, стіни, двері) виконується з негорючих матеріалів і повинна відповідати вимогам СНіП 2.01.02-85. Внутрішні будівельні конструкції виробничих приміщень повинні мати рівні поверхні, що забезпечують вологе легке очищення, без пилове прибирання.

Розміщення виробництва у підвальних і напівпідвальних приміщеннях не дозволяється.

Підлога повинна бути водонепроникною з гладкою, без щілин та вибоїн, зручною для очищення та миття поверхнею.

Природне та штучне освітлення виробничих приміщень повинно відповідати вимогам ДБН В.2.5-28-2006 і ПУЕ.

Робочі місця по можливості повинні забезпечуватися достатнім природним освітленням і бути обладнані штучним освітленням, щоб забезпечити безпеку праці і захист здоров’я працівника.

Як джерела штучного освітлення повинні застосовуватися люмінесцентні лампи та лампи розжарювання.

У вологих, особливо вологих та жарких приміщеннях люмінесцентні лампи для місцевого освітлення допускаються лише в арматурі спеціального призначення. Місцеве освітлення повинно мати індивідуальні вимикачі.

В усіх виробничих та допоміжних приміщеннях пекарні, які безпосередньо пов’язані з веденням технологічного процесу, світильники необхідно передбачати у закритому виконанні.

Не допускається накопичення борошняного пилу у приміщеннях і на устаткуванні.

Приміщення, де розміщуються печі, мають обладнуватися припливно-витяжною вентиляцією.

Хлібопекарні печі мають бути оснащені контрольно-вимірювальними приладами для вимірювання і контролю параметрів технологічного режиму (температури у пекарній камері, тиску пари, яка надходить на зволоження, тривалості випікання).

Робочі місця біля завантажувальних і вивантажувальних отворів печі повинні бути обладнані витяжними зонтами, а за необхідності – припливною вентиляцією.

Експлуатація і розпалювання печей повинні проводитися у відповідності із затвердженою інструкцією.

Усе устаткування повинне мати паспорти та інвентарні номери. За відсутності паспорту заводу-виготовлювача він складається підприємством-власником.

Технологічне і транспортне устаткування, яке є джерелом конвекційного тепла (хлібопекарські печі, сушарки, трубопроводи пари тощо), повинно бути тепло ізольоване. Температура зовнішньої поверхні не повинна перевищувати 45ºС.

Вбудовані до устаткування аспіраційні та витяжні вентиляційні системи повинні бути зблоковані з пусковими пристроями устаткування.

У конструкції агрегатів-резервуарів повинні бути передбачені блокувальні пристрої, що забезпечують вимикання розташованих усередині резервуарів механізмів (мішалок, шнеків тощо) при відкриванні кришок люків (лазів) та виключають можливість їх вмикання при відчинених кришках.

Огородження повинні відповідати вимогам безпеки за ГОСТ 12.2.062-81.

Усі рухомі, обертові та такі, що виступають, частини устаткування, допоміжних механізмів, якщо вони являють собою джерело небезпеки для людей, повинні бути надійно огороджені або розташовані таким чином, щоб виключалась можливість травмування обслуговуючого персоналу.

Небезпечна зона устаткування, де за умовами праці повне огородження зони неможливе, повинна оснащуватися іншими засобами захисту або дворучним вмиканням.

Конструкції просіювальних машин повинні забезпечувати герметичність і передбачати оснащення їх аспіраційними пристроями або фільтрами.

Місця виділення пилу (транспортування, пересипання) повинні обладнуватись місцевими відсмоктувачами з подальшим очищенням запиленого повітря перед викиданням в атмосферу.

Привід устаткування повинен оснащуватися блокувальним пристроєм, що виключає пуск устаткування з відчиненими кришками (люками) та при вимкненій місцевій вентиляції або аспірації.

В устаткуванні, що працює в умовах утворення вибухонебезпечних концентрацій пилу в суміші з повітрям, використання пристроїв, що іскрять, не допускається. Електроустаткування повинно використовуватися тільки у вибухозахищеному виконанні.

Ємності з пристроями для перемішування повинні бути споряджені кришками або запобіжними ґратами з електроблокуванням, яке виключає можливість пуску перемішуючого пристрою у разі відкритої кришки або запобіжних ґрат і забезпечує вимкнення привода під час їх відчинення.

Конструкція хлібопекарної печі повинна передбачати вентиляційні пристрої для відведення тепла і газоподібних речовин.

Біля кожної одиниці устаткування вивішується інструкція з охорони праці при роботі на ньому і табличка із зазначенням дати останньої перевірки устаткування та відповідальної особи.

Соседние файлы в папке Рекомендації