Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

3.5.1. Загальні вимоги при виконанні робіт газозварювальним обладнанням

Манометри на редукторах ацетиленового генератора повинні бути перевіреними та опломбованими.

Відстань від балонів до місця проведення зварювальних робіт повинна бути не менше 10 метрів від ацетиленового генератора, та 5 метрів - від балона з киснем. Балони повинні бути зафіксовані вертикально.

Працюючі повинні бути забезпечені спеціальними ключами для приєднання редуктора до кисневого балона та відкриття і закриття вентиля ацетиленового балона.

3.5.2. Загальні вимоги при виконанні робіт електрозварювальним обладнанням

Зварювальні пости повинні бути обладнані витяжною вентиляцією.

Корпуси зварювальних трансформаторів, генераторів, автоматів та машин контактного зварювання, зварювальні столи і плити, зворотні проводи повинні бути заземлені.

Підключення електрозварювальних апаратів до електромереж виконується лише через рубильник.

На електрозварювальних апаратах повинні бути встановлені регулятори зварювального струму, покажчики струму (амперметри) та напруги (вольтметри), обмежувачі холостого ходу зварювального трансформатора.

Ізоляція проводів повинна бути захищена від механічних пошкоджень, довжина проводів від електромережі до зварювальної установки не повинна перевищувати 10 метрів.

При виконанні електрозварювальних робіт підсобним робітникам забороняється працювати без захисних окулярів (щитків), використовувати, як зворотний провід труби, рейки і подібні випадкові металеві предмети, а також проводи з пошкодженою ізоляцією.

3.6. Вимоги до обладнання для швейного виробництва

Усе обладнання, що використовується у виробничому процесі, повинно відповідати вимогам ГОСТ 12.2.061-81 та Правилам охорони праці для швейного виробництва, затвердженим наказом Держгірпромнагляда від 22.11.2006 №5, який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 08.12.2006 за № 1292/13166 (НПАОП 18.2-1.03-06).

На все обладнання повинні бути інструкції з їх експлуатації, обслуговування і ремонту.

Після ремонту та модернізації обладнання або встановлення нового обладнання обов`язково складається акт про його придатність до експлуатації і наявність засобів захисту відповідно до вимог безпеки праці.

На всіх машинах, верстатах, апаратах та інших пристроях усі небезпечні частини, що рухаються, повинні бути огороджені.

Робочі місця, крім загального, повинні мати місцеве освітлення.

Усе обладнання, на якому використовується пар під тиском, повинне мати запобіжний клапан.

Підлога робочих місць прасувальників повинна бути вкрита струмоізоляційними прокладками або килимками.

Ручні операції голкою необхідно виконувати в наперстку з обвідкою, що відповідає розміру пальців працівника.

Поверхня розкрійних столів повинна бути гладкою, відполірованою, без задирок, тріщин або інших дефектів.

На стрічкових розкрійних машинах усі шківи та стрічковий ніж, крім його робочої частини на максимальну висоту розкрійного настилу, повинні бути закриті кожухами.

На стрічкових розкрійних машинах огородження шківів, що знімаються і відкриваються, та стрічкового ножа повинні мати надписи "Не відкривати на ходу", "Небезпечно".

Стрічкові розкрійні машини повинні бути обладнані пристроєм, що регулює висоту настилу та запобігає попаданню пальців рук працівника під стрічковий ніж, гальмами та уловлювачами стрічки, що автоматично діють під час розриву стрічки, автоматичною зупинкою електродвигуна, заточувальним пристроєм, пиловловлювачем, місцевим освітленням.

Для запобігання пораненню рук працівників на механічних та електромеханічних лінійках для обрізки кінця настилу всі рухомі та обертальні частини повинні бути закриті кожухами та кришками, а ріжучий інструмент лінійок повинен мати огородження.

Усі універсальні швейні машини повинні бути обладнані запобіжниками від проколу пальців голкою.

Ниткопротягувачі швейних машин, що значно виступають за корпус у бік працівника, повинні відгороджуватись скобами, ротаційні ниткопротягувачі повинні бути закриті огорожею.

Робочі столи швейних машин повинні мати рівну гладку поверхню.

Машини для пришивання ґудзиків та фурнітури повинні бути обладнані прозорими щитками (екранами), що запобігають пораненням працівників шматками голок та ґудзиків. Щитки повинні бути зблоковані з пусковим пристроєм.

На ґудзикових та закріплювальних машинах човниковий пристрій повинен закриватись щитком.

Пасова передача від електроприводу до головки швейної машини (в зоні над кришкою промислового стола) повинна мати огородження.

На кожній швейній машині повинен бути пристрій для надійної фіксації головки машини у відкинутому положенні.

Для зменшення вібрації відповідно до вимог ДСН 3.3.6.039-99 головки швейних машин необхідно встановлювати на еластичних прокладках, прикріплених до промислового стола, на педалях повинні бути прикріплені гумові килимки.

Під ніжки промислових столів повинні підкладатись прокладки з вібропоглинаючого матеріалу.

Для запобігання потраплянню рук працівника між подушками парового преса (далі – прес) включати його можна тільки одночасним натисканням на кнопки (важелі) обома руками і тримати їх на кнопках до повного закриття преса.

Відстань між пусковими кнопками (важелями) парового преса повинна бути такою, щоб виключити можливість закривання преса однією рукою.

На пресах повинен бути запобіжний пристрій для утримання верхніх подушок від опускання у разі поломки, і такий, що запобігає самовільному спрацьовуванню пускового пристрою, а також кнопки аварійного розкриття подушок.

Відпарювальні апарати повинні бути обладнані запобіжними клапанами, манометрами і водомірним склом, на яких повинні бути відмітки допустимих тисків і рівня води, а також пристроями для автоматичного вимикання електроенергії у разі перевищення допустимих параметрів температури та тиску.

Зовнішня поверхня відпарювального апарата повинна мати термоізоляцію для запобігання опікам працівника і зменшенню тепловиділення в приміщення.

Температура на поверхні паророзподільних пристроїв, трубопроводів і т. ін. повинна бути не більше 35-43ºС.

Трубопровід підведення води з мережі до відпарювального апарата в місці приєднання повинен мати запірний клапан.

Конструкція щітки для відпарювання повинна виключати нагрівання рукоятки і пропускання пари в бік працівника.

Не дозволяється виконувати роботу на парових пресах зі знятими кожухами та огородженнями механізму преса.

Парові преси швейних цехів повинні бути обладнані пристроями для запобігання потраплянню пари в робоче приміщення (відсмоктувачі повітря, витяжні зонти тощо).

Шнури підведення електричного струму прасок повинні знаходитися в гумових шлангах.

Ручки прасок повинні бути виготовлені з теплостійких діелектричних (ізолюючих) матеріалів.

Підставки під праски повинні бути виготовлені з вогнестійкого і малотеплоємкого матеріалу, знаходитись на одному рівні з робочою поверхнею столу і мати з трьох боків бортики або теплоізолюючі підставки.

Металевий корпус прасок повинен бути заземлений.

Підошва праски повинна мати чисту відполіровану поверхню.

Механічні щітки повинні мати місцеві відсмоктувачі.

Усі вузли та деталі механічної щітки, крім робочої частини барабану, повинні бути закриті огородженнями.

Механічні щітки повинні бути влаштовані на окремій або ізольованій ділянці цеху.

Вирубні преси повинні мати автоматичний регулятор тиску.

Конструкція різаків вирубних пресів повинна забезпечувати вільне виймання вирубаних деталей.

Вирубні преси повинні мати зблокований кнопковий пристрій для дворучного пуску і зупинки пресу, що виключає можливість пуску однією рукою, а також пристрій для збору відходів.

Для запобігання травмуванню рук працівників вирубні преси повинні мати спеціальні пристрої, що виключають самовільне опускання верхньої подушки преса.

Соседние файлы в папке Рекомендації