Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

Ііі. Перевірка технологічного обладнання

3.1. Загальні вимоги

Вимоги до конструкції верстатів та обладнання цехів і майстерень вказані у таких нормативних актах: ГОСТ 12.2.003-91, ГОСТ 12.2.007.0-75, ГОСТ 12.2.061-81 та ГОСТ 12.3.002-75.

Згідно вказаних нормативних актів кожний верстат та робоча зона біля верстату повинні відповідати таким вимогам:

на верстаті повинен бути нанесений інвентарний номер;

у межах робочої зони біля верстату повинні бути в наявності:

а) перелік осіб, які мають право працювати на цьому верстаті;

б) табличка із зазначенням прізвища посадової особи, відповідальної за безпечну експлуатацію та утримання у справному стані цього устаткування (далі – відповідальна особа). Відповідальна особа призначається наказом по установі;

в) інструкція з охорони праці для працюючих на цьому верстаті.

У технологічній документації на обробку виробів (картах технологічного процесу, технологічному регламенту та ін.) повинні бути зазначені основні і допоміжні пристрої та інструменти, захисні пристрої, транспортні і вантажопідйомні засоби, а також способи, що забезпечують безпечне ведення робіт.

У небезпечних місцях верстата повинні бути встановлені запобіжні пристрої; захисні пристосування та огородження (не допускається використання устаткування зі знятими чи ушкодженими огородженнями, екранами та іншими запобіжними пристроями, які передбачені конструкцією чи технологічною документацією). Внутрішня частина захисних дверцят, що закривають травмонебезпечні елементи обладнання (шківи, шестерні, ремні), до яких необхідний періодичний доступ для наладки, заміни тощо, повинна фарбуватись у жовтий колір. Якщо небезпечні елементи устаткування закриваються знімними захисними пристроями, то в жовтий колір також фарбуються поверхні рухомих елементів або суміжні нерухомі частини, які закриваються цими пристроями. На лицьовій поверхні захисного пристрою згідно з ГОСТ 12.4.026 наноситься попереджувальний знак (рівносторонній трикутник жовтого кольору з чорною канвою та чорним «!» всередині). При підвищеній небезпеці травмування захисні пристрої повинні бути обладнані блокувальними пристроями.

Органи ручного керування верстатом повинні бути розташовані таким чином, щоб була виключена можливість непередбаченого натиску руки працівника на інші органи керування.

Металеві частини верстата, які можуть внаслідок пошкодження ізоляції електропроводки опинитись під напругою, повинні бути обладнані заземлюючими пристроями.

Стан ізоляції електроустаткування, електричних кабелів, проводки верстатів повинен відповідати вимогам Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 09.01.1998 №4, який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 10.02.1998 за №93/2533 (НПАОП 40.1-1.21-98). Верстати з порушеною ізоляцією до використання не допускається.

Штепсельні розетки та вилки повинні відповідати напрузі в мережі, використання рубильників відкритого типу або рубильників з прорізами в кожухах для рукояті чи ножів забороняється.

Напруга пристроєних світильників місцевого освітлення верстата не повинна перевищувати 42 В. Для світильників будь-якої конструкції (прибудованих, вбудованих) з люмінесцентними лампами допускається використовувати напругу 127 або 220 В при умові недоступності для випадкового дотику до струмопровідних частин.

Доступ до пускової апаратури повинен бути вільним.

При обробці заготовок довжиною більш ніж 2 м спереду та ззаду верстата повинні встановлюватись опори у вигляді підставок або столів з роликами.

Для заміни різця, пили, фрези чи інших інструментів та робочих органів, очищення верстата, прибирання робочого місця працівники повинні бути забезпечені допоміжними інструментами (ключем, гачком, лопатою, щіткою, шкребком і іншим).

Одяг працівників не повинен бути занадто вільним, не мати звисаючих кінців, що можуть бути захоплені рухомими частинами механізму.

Соседние файлы в папке Рекомендації