Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

3.3.8. Вимоги до стрічкопиляльного верстата

Верстат повинен мати в непрацюючій частині суцільне нерухоме огородження, яке огороджує пилу верстата разом із шківом; у робочій частині – рухоме огородження, яке встановлюється по всій висоті (товщині) деревини, що розпилюється.

Верстат повинен бути обладнаний пристроєм, що забезпечує постійний натяг пильної стрічки в процесі роботи, пристосуванням, що перешкоджає спаданню стрічки убік подачі матеріалу, який розпилюється, та автоматично діючим пристроєм для уловлювання пильної стрічки у разі її обриву.

Для захисту рук верстатника повинен бути встановлений захисний щиток.

Для очищення шківу, пильної стрічки, направляючого і опорних рейок від смоли та тирси верстат повинен обладнуватись автоматичним пристроєм для очищення.

На кінцях рейкової колії повинні встановлюватись обмежуючі упори, які запобігають переміщенню візка за її межі.

На пульті керування верстату повинна бути світлова сигналізація про натяг пильної стрічки:

зелений колір – нормальний натяг;

червоний колір – недостатній або надмірний натяг.

На верстаті повинна бути табличка, на якій вказується сила натягу пильної стрічки в залежності від її товщини та ширини.

Візки стрічкопиляльних верстатів, на які подається матеріал для розпилювання, повинні мати безступеневе регулювання швидкості.

3.3.9. Вимоги до комбінованих верстатів

Розклинюючі та направляючі ножі повинні відповідати наступним вимогам:

товщина розклинюючого ножа повинна перевищувати ширину пропилу на 0,5 мм для пил діаметром до 600 мм і на 1-2 мм для пил діаметром більше 600 мм;

товщина направляючих ножів повинна дорівнювати розрахунковій ширині пропила (товщина пилки плюс величина розводу зубів) чи бути менше від неї не більше ніж на 0,5 мм;

зазор між ножами по всій довжині їхньої загостреної частини і лінією вершини зубів пили повинен бути не більш 10 мм.

Верстат повинен бути обладнаний пристроєм, що забезпечує одночасно роботу тільки на одному агрегаті (інші агрегати та різальні інструменти повинні бути закриті). У випадку відсутності такого пристрою повинні бути зняті всі інші різальні інструменти з агрегатів, які не використовуються.

3.4. Вимоги до ручного пневматичного інструменту

Робоча частина пневматичного інструменту повинна бути гостро заточеною та не мати тріщин і сколов, задирок.

Втулка пневматичного інструменту повинна бути підігнаною, не мати люфту. Забороняється використання прокладок (заклинювання інструменту).

Для з’єднання повітряних шлангів між собою та приєднання до пневматичного інструменту необхідно використовувати штуцери та ніпелі, на яких шланг стискується хомутами. Використання проволоки для з’єднання шлангів забороняється.

Забороняється використання пошкоджених шлангів. Місця пошкодження повинні вирізатись, а частини шланга - з’єднуватись між собою за допомогою штуцерів.

На трубопроводі, по якому підводиться повітря, повинна бути встановлена запірна арматура.

Забороняється працювати пневматичним інструментом з приставних драбин.

3.5. Вимоги до зварювального обладнання при проведенні зварювальних робіт

При проведенні зварювальних робіт у місцях, де це не передбачено технологічним процесом, повинен бути оформлений наряд-допуск та проведений цільовий інструктаж.

Соседние файлы в папке Рекомендації