Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

3.3.2. Вимоги до круглопиляльних верстатів для повздовжнього розпилювання деревини

Ширина щілини для пили у столі верстату не повинна перевищувати 10 мм.

Встановлені на одному валу пили повинні мати однаковий номінальний діаметр, товщину, профіль зубів, розвід чи плющення. Не допускається встановлювати пили з діаметрами, що розрізняються більше ніж на 5 мм.

Пильні диски, на яких є тріщини та задирки, до роботи не допускаються. На пильному диску повинні бути в наявності всі ріжучі зуби з рівномірним розводом. Пильні диски при відсутності хоча б одного зуба в експлуатацію не допускаються. Биття та осьовий розбіг пильного вала не допускається. Пильний диск повинен обертатися назустріч подачі матеріалу.

Швидкість різання пили повинна бути не менше 50 м/с.

Однопиляльні верстати повинні мати розклинюючий ніж, встановлений позаду пили в одній площині з нею.

На верстатах з двома пильними валами розклинюючі та направляючі ножі повинні розміщатися позаду пил, встановлених на задньому по ходу подачі деревини пильному валу.

Багатопиляльні верстати повинні мати розклинюючі та направляючі ножі, встановлені позаду пил в одній з ними площині.

Розклинюючі та направляючі ножі повинні відповідати наступним вимогам:

товщина розклинюючого ножа повинна перевищувати ширину пропилу на 0,5 мм – для пил діаметром до 600 мм та на 1,2 мм – для пил діаметром більше 600 мм;

товщина направляючих ножів повинна дорівнювати розрахунковій ширині пропилу;

ширина скосу загостреної частини ножів повинна бути не менше 5 мм і не повинна перевищувати 1/5 частини їх ширини;

висота ножів повинна бути не менше висоти робочої частини пили;

зазор між ножем по всій довжині його загостреної частини і лінією вершин зубів пили на повинен перевищувати 10 мм;

конструкція кріплення ножів повинна бути такою, щоб забезпечувалась швидка зміна пил різного діаметру і стійкість в площині пропилу;

конструкція кріплення ножів повинна забезпечувати їх переміщення у вертикальній і горизонтальній площинах та надійне кріплення відносно встановленої пили.

По всій ширині верстату перед пилами необхідно встановити не менше двох з’єднаних між собою завіс з рухливих запобіжних упорів. Упори повинні бути гострими, забезпечувати постійний кут заклинювання 55-650при обробці матеріалу будь-якої товщини і не повинні провертатися в напрямку, зворотному подачі матеріалу. Упори завіс повинні підніматися під дією матеріалу, який подається у верстат, та опускатися при його відсутності. Зазор між нижніми краями упорів одного з рядів і поверхнею падаючого пристрою верстата повинен бути не більш 2 мм, зазор між пластинами упорів повинний бути не більш 1 мм.

Верстати повинні мати направляючу лінійку, яка встановлена паралельно пильному диску, легко переміщається по столу верстата та надійно закріпляється у потрібному положенні. Конструкція направляючої лінійки повинна бути такою, щоб була виключена можливість заклинювання деревини, що розпилюється, між лінійкою та пилою верстату.

Пачку заготовок необхідно розпилювати з використанням пристрою, який прижимає їх до направляючої лінійки і столу.

Нижню частину пили під столом верстату у разі відсутності приймальника тирси необхідно загородити з двох сторін металевими щитками, розміщеними на відстані не більше 100 мм один від другого.

На верстатах з ручною подачею розпилювати матеріал довжиною менше 400 мм та вужче 30 мм необхідно з використанням спеціальних шаблонів, а матеріал круглого перерізу – з використанням каретки з надійним затиском.

При ручній подачі матеріалу допилювати його необхідно з допомогою штовхача.

Соседние файлы в папке Рекомендації