Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

VII. Вимоги до праці жінок

Відповідно до Переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 29.12.1993 № 256, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.03.1994 за №51/260, забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт, пов`язаних із санітарним та побутовим обслуговуванням).

Відповідно до Граничних норм підіймання і переміщення важких речей жінками, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я від 10.12.1993 №241, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 22.12.1993 за №194 забороняється залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Для жінок гранично допустима вага вантажу при його підійманні і переміщенні:

при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину) не повинна перевищувати 10 кг;

постійно протягом робочої зміни не повинна перевищувати 7 кг.

Сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати: з робочої поверхні – 350 кг, з підлоги – 175 кг (рівнем робочої поверхні вважається робочий рівень конвеєра, стола, верстата тощо).

IX. Вимоги до праці неповнолітніх

Відповідно до Переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 31.03.1994 №46, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.07.1994 за №176/385, не допускається залучення неповнолітніх до праці на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на важких роботах, на підземних роботах, до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні.

Неповнолітні допускаються до роботи лише після попереднього медичного огляду.

Порядок трудового і професійного навчання неповнолітніх професіям, пов’язаним з важкими роботами і роботами із шкідливими або небезпечними умовами праці, визначається Положенням про порядок трудового і професійного навчання неповнолітніх професіям, пов`язаним з роботами із шкідливими та важкими умовами праці, а також з роботами підвищеної небезпеки, затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 30.12.1994 №130 (із змінами), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20.01.1995 за №14/550.

Неповнолітніх забороняється призначати на роботи, які пов`язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей.

До роботи, що потребує підіймання та переміщення важких речей, допускаються неповнолітні, які не мають медичних протипоказань, що повинно бути засвідчено відповідним лікарським свідоцтвом. До тривалої роботи з підіймання та переміщення важких речей неповнолітні до 15 років не допускаються.

Роботодавець повинен забезпечити обов`язкове проходження працюючими у нього неповнолітніми попереднього та наступних періодичних медичних оглядів.

Загальна тривалість робочого часу неповнолітніх не повинна перевищувати 24 год. на тиждень для неповнолітніх 14-15 років та 36 год. – для неповнолітніх 16-17 років. Обов`язковим повинен бути рівномірний розподіл тижневого робочого часу за днями п’яти або шестиденного робочого тижня.

Робота неповнолітніх з вантажами не повинна становити більше 1/3 робочого часу.

Відповідно до Граничних норм підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я від 22.03.1996 №59, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 16.04.1996 за №183/1208, забороняється залучення неповнолітніх до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Вага окремого вантажу та сумарна вага вантажу, який повинні підіймати та переміщувати неповнолітні, не повинна перевищувати граничних норм, зазначених у таблицях 1 і 2.

Таблиця 1

Граничні норми підіймання та переміщення

вантажів неповнолітніми під час короткочасної та тривалої роботи

————————————————————————————————————————————————————————————————

Соседние файлы в папке Рекомендації