Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практичне_право_на_попередження_ксенофобії

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.34 Mб
Скачать

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 1. Ксенофобія як негативне суспільне явище

темпом зачитує текст ситуації, а учасники мають наввипередки називати виявлені в ньому форми і течії ксенофобії, зупиняючи викладача фразою «Стоп-кадр». Після відповіді учасника викладач продовжує розповідь до наступного вигуку «Стоп-кадр». Відповіді учасників аргументуються та доповнюються.

Наприкінці обговорення викладач підсумовує опрацьований матеріал, запитує в учасників, що їм запам’яталося, а також дає відповіді на їхні питання.

Ситуація для методу «СТОП-КАДР». Одного дня в центрі західного

європейського міста група поголених наголо, одягнених у форму, схожу до військової, але без розпізнавальних знаків щодо роду військ

(а), голосно вигукувала «Європа для європейців!» (б), «Всі мігранти розмовляйте англійською!» (в), «Християнство наша єдина релігія!» (г) тощо. Коли до них наблизилося двоє поліцейських, один з яких був темношкірий, і попросили поводитися тихіше і припинити викрикувати ці гасла, молодчики накинулися на темношкірого поліцейського з кулаками (д).

Відповіді для викладача: а – «скінхеди», б – «етнофобія», в – «мовна антипатія», г – «релігійна нетерпимість», д – «расизм».

31

Практичне право: на попередження ксенофобії:

Додаток 1 до теми 1.2 (виготовити копію, розфарбувати символи чотирма кольорами, розрізати і роздати кожному учаснику заняття)

КАРТКИ ДЛЯ ОБ’ЄДНАННЯ У ГРУПИ

32

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 1. Ксенофобія як негативне суспільне явище

Додаток 2 до теми 1.2 (виготовити копію і роздати кожній групі окреме завдання)

ЗАВДАННЯ ДО ПУНКТУ 1.2.3

Завдання для групи «Амфора» Расизм

Расизм – це переконання у тому, що одна раса від природи краща чи гірша за іншу. Усім відоме упередження про обраність білої раси (європеоїдної). Водночас представники монголоїдної та негроїдної рас також проявляють достатньо сильне упередження щодо «білих».

Приклад. З інтерв’ю дружини іноземця, громадянки України: «Я пов’язала своє життя з іноземцем і тепер розумію, що таке расова ворожість. На мене дивляться, як на ненормальну, тому що я живу з «чорним». Але особливо важко дітям, бо у школі ніхто не сприяє нормальній адаптації дітей з іншим кольором шкіри»9.

9 Кобзін Д. О., Шейко Р. В., Мартиненко О. А., Белоусов Ю.Л. Ксенофобія в контексті поліетнічності українського суспільства. Результати соціологічного дослідження. – Харків, 2008. – 43 с. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.khpg.org/index. php?id=1233953072

33

Практичне право: на попередження ксенофобії:

Продовження додатка 2 до теми 1.2

Завдання для групи «Арфа»

Етнофобія

Етнофобія упереджене, вороже ставлення до певної нації, народу, яке не засноване на раціональних міркуваннях10.

Різновидами етнофобії можна назвати:

геноцид (крайня форма етнофобії, яка полягає у знищенні повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними, етнічними й іншими мотивами);

шовінізм (пропагування національної переваги над іншим наро-

дом (нацією). Найбільш повно шовінізм проявився в політиці фашизму й у крайній формі націоналізму. Сьогодні шовінізм проявляється, як правило, у формі зневаги великих держав до їх менших

сусідів);

антисемітизм (одна з форм етнофобії, що виражається у ворожому ставленні до представників єврейського народу і культури).

Приклад. На інтернет-форумах часто можна прочитати численні скарги іноземців, які приїжджають до України, на те, що у разі оренди житла господарі свідомо завищують ціну проживання для них.

10 Етнофобія [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/

34

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 1. Ксенофобія як негативне суспільне явище

Продовження додатка 2 до теми 1.2

Завдання для групи «Трієра»

Релігійна нетерпимість

Релігійна нетерпимість – це активна незгода з поглядами, цінностями та традиціями прихильників інших релігійних вірувань.

Така нетерпимість може проявлятися як у формі неприйняття поглядів представників іншої віри, так і стати підґрунтям для міжконфесійної боротьби та появи релігійних фанатиків, які фактично стають своєрідною зброєю у релігійній боротьбі.

У сучасному світі поширені прояви нетерпимості між мусульманами та християнами. Підґрунтям для такої форми ксенофобії є ключові розбіжності в моральних цінностях та у культурі християнства й ісламу, а також відгомони давніх хрестових походів.

Приклад. Європейці наполягають на тому, щоб мігранти-мусуль- мани практикували релігійну терпимість і пристосувалися до цінностей їхніх країн. Арабо-мусульманські ж меншини об’єднуються в окремі групи та сповідують власний спосіб життя відповідно до моральних

норм, що викладені в Корані11.

Завдання для групи «Шолом»

Зневага між представниками жіночої та чоловічої статі (сексизм)

Сексизм – це ідеологія, яка встановлює нерівні права чоловіків і жінок, або ж статеву нерівність. Домінування жінок ми називаємо матріархатом, а домінування чоловіків – патріархатом12.

Сьогодні більш розповсюдженим є саме чоловічий сексизм, тому що ідея рівноправності чоловіка та жінки виникла не так давно і є популярною більшою мірою в європейських країнах і США.

Приклад. Сексизм часто проявляється у професійних стосунках. Так, до жінок менше прислухаються у вирішенні робочих питань, але критикують частіше. Також нерідко при рівнозначних посадах перше й останнє слово залишається за колегами-чоловіками.

11На основі джерела: Черпіта Т. М. Сучасні християнсько-мусульманські відносини

вЄвропі: проблема співіснування [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www. librius.net/b/44275/read.

12Сексизм [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/.

35

Практичне право: на попередження ксенофобії:

Додаток 3 до теми 1.2 (виготовити копію і роздати кожній групі окреме завдання)

ЗАВДАННЯ ДО ПУНКТУ 1.2.4

Завдання для групи з картками червоного кольору

Нетерпимість за ознакою віку або стану здоров’я

Нетерпимість за ознакою віку або стану здоров’я – це одна з найпоширеніших форм ксенофобії, яка пов’язана з ворожим або презирливим ставленням до певних категорій осіб, таких як інваліди, особи, що є ВІЛ-інфікованими або хворими на СНІД і туберкульоз, психічно хворими тощо.

Таке ставлення здебільшого засноване на давній боязні заразитися під час спілкування з такими людьми смертельною хворобою.

Не оминає ця проблема і людей похилого віку.

Приклад. В Україні для людей з обмеженими можливостями є актуальною проблема фактичної відсутності обладнання пандусами під’їзних шляхів до місць громадського харчування, супермаркетів,

державних установ.

 

Завдання для групи з картками синього кольору

Інші форми ксенофобії

1. Політична нетерпимість – це нетерпиме ставлення між прихильниками різних політичних поглядів. Причиною політичної нетерпимості насамперед є недостатня культура людини.

Приклад. В українському суспільстві політична нетерпимість проявляється, зокрема, через зловживання політичних діячів такими поняттями, як «Схід – Захід», а також необ’єктивне, упереджене ставлення до переваг чи недоліків розширення зв’язків України з Російською Федерацією, Європейським союзом чи військово-політичним альянсом НАТО.

36

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 1. Ксенофобія як негативне суспільне явище

Продовження додатка 3 до теми 1.2

2. Мовна антипатія – це неприйняття та неповага до можливості особи розмовляти рідною мовою. Така форма ксенофобії проявляється в країнах, де історично на території однієї держави співіснували різні мови у великої кількості населення (Канада, Бельгія, Швейцарія, Україна).

Приклад. За радянської доби у країнах Балтії ніколи не вдавалося повністю русифікувати місцеве населення. Серед «російськомовного населення» рівень володіння місцевими мовами був практично нульовий, що ділило суспільство на дві практично не пов’язані одна з одною спільноти. Сьогодні, коли володіння державною мовою є необхідною умовою одержання громадянства та розвитку, росіяни за походженням масово оволодівають литовською, латиською та непростою для інозем-

ців естонською мовами.

 

Завдання для групи з картками зеленого кольору

Дискримінація

Дискримінація – це будь-яке виключення або обмеження у правах, що проявляється у активних діях особи чи групи осіб через ксенофобські причини.

Дискримінація за ознакою раси, релігії, ґендера, етнічної приналежності, походження, національності або сексуальної орієнтації заборонена у багатьох міжнародних документах, таких як Загальна декларація прав людини13.

Приклад. Працевлаштування на роботу часто пов’язане з певними критеріями для претендентів, що вказують на дискримінацію особи. Це може бути відмова претендентам з не слов’янською зовнішністю на підставі того, що роботодавець орієнтується тільки на слов’янського покупця його продукції.

13 Дискримінація [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/ wiki/.

37

Практичне право: на попередження ксенофобії:

Продовження додатка 3 до теми 1.2

Завдання для групи з картками жовтого кольору

Ксенофобські угруповання

Ксенофобські угруповання – це неформальні або офіційні організації, що пропагують активні дії або висловлювання на ґрунті ксенофобії (неонацисти, скінхеди, ваххабіти тощо).

У більшості цивілізованих держав такі утворення не можуть бути офіційно визнані з огляду на їх ідеологічні погляди та дії. Тому більшість держав проводить політику активної протидії їх протиправним акціям.

Разом з тим в окремих державах Близького Сходу подібні течії та рухи офіційно представляють державну політику.

Приклади14.

1.Взимку 2005 року в Києві група молодиків, стрижених наголо, одягнених у куртки, схожі на військову форму, називаючи себе «нацискінхедами», напала і завдала шкоди здоров’ю темношкірому співробітнику іноземного посольства. Його «білого» супутника слов’янської зовнішності не чіпали.

2.У березні 2006 року в Севастополі було сплюндровано пам’ятний знак єврейським жертвам фашистів. На знакові було намальовано неонацистські та антисемітські гасла, характерні для «наци-скінхедів».

3.Навесні 2007 року група з 14 молодих людей, які назвали себе «скінхедами», напали на бразильського темношкірого футболіста у центрі Києва, використавши газовий балончик, та побили його ногами.

14 На основі джерела: Буткевич М. Ксенофобські та расистські прояви в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://antifa-kiev.at.ua/publ/1-1-0-28.

38

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 2. Ксенофобія як правове явище

МОДУЛЬ 2 КСЕНОФОБІЯ ЯК ПРАВОВЕ ЯВИЩЕ

Тема 2.1. Право на захисті від дискримінації Тема 2.2. Ксенофобія – крок до насильства Тема 2.3. Як діяти у разі вияву ксенофобії

Тема 2.4. Юридична відповідальність за правопорушення на ґрунті ксенофобії

Тема 2.5. Засоби з профілактики явищ ксенофобії

39

Практичне право: на попередження ксенофобії:

Тема 2.1. ПРАВО НА ЗАХИСТІ ВІД ДИСКРИМІНАЦІЇ

Час проведення: 45 хв. Аудиторія: 15–20 осіб.

План:

2.1.1.Порушення прав людини через дискримінацію (8 хв).

2.1.2.Законодавство проти ксенофобії і дискримінації (18 хв).

2.1.3.Вправа «Назви, яка дискримінація» (12 хв).

2.1.4.Обговорення прав, які захищають від дискримінації (7 хв).

Обладнання: стільці, дошка для записів, маркери, ПРАВИЛА проведення занять.

Роздаткові матеріали: 1) правові ситуації для визначення форм дискримінації (виготовити копію для викладача); 2) загальні права і свободи, визначені у міжнародних документах щодо заборони дискримінації (виготовити достатню кількість копій і роздати групам);

3) права і свободи, визначені в законодавстві України щодо заборони дискримінації (виготовити достатню кількість копій і роздати групам); 4) таблиця для заповнення до пункту 2.1.2 (виготовити копії і роздати кожній групі); 5) завдання для груп до п. 2.1.4 (виготовити копію і роздати кожній групі окреме завдання).

ХІД ЗАНЯТТЯ

2.1.1. Порушення прав людини через дискримінацію (8 хв)

Сьогодні ми розпочнемо розгляд другого модуля з тренінгового комплексу «Практичне право: на попередження ксенофобії», який має назву «Ксенофобія як правове явище». Протягом першого модуля ми з’ясували основні поняття, що стосуються питання ксенофобії, а тепер розглянемо його більш конкретно з правової точки зору, зокрема: до чого може призвести ксенофобія; що таке дискримінація; яка роль правоохоронних органів у запобіганні та припиненні правопорушень на ґрунті ксенофобії; яка юридична відповідальність за такі правопорушення; як діяти, якщо порушено ваші права; які засоби з профілактики явищ ксенофобії та ін.

40