Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практичне_право_на_попередження_ксенофобії

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.34 Mб
Скачать

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 1. Ксенофобія як негативне суспільне явище

Додаток 2 до теми 1.1 (виготовити копію та розмістити на дошці)

МАЛЮНОК ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ МОТИВАЦІЇ2

2 www.herluf-bidstrup.ru

21

Практичне право: на попередження ксенофобії:

Додаток 3 до теми 1.1 (виготовити копію, розрізати та роздати учасникам)

КАРТКИ ДЛЯ ОБ’ЄДНАННЯ У ГРУПИ

ДЛЯ ГРУПИ «ЄВРОПА»

22

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 1. Ксенофобія як негативне суспільне явище

Продовження додатка 3 до теми 1.1

ДЛЯ ГРУПИ «АЗІЯ»

23

Практичне право: на попередження ксенофобії:

Продовження додатка 3 до теми 1.1

ДЛЯ ГРУПИ «АФРИКА»

24

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 1. Ксенофобія як негативне суспільне явище

Продовження додатка 3 до теми 1.1

ДЛЯ ГРУПИ «ПІВДЕННА АМЕРИКА»

25

Практичне право: на попередження ксенофобії:

Додаток 4 до теми 1.1 (виготовити достатню кількість примірників та роздати один на двох учасників)

ПОНЯТТЯ «ТОЛЕРАНТНОСТІ»

З лінгвістичного боку англійське tolerance означає готовність бути терплячим, французьке tolerance – ставлення, під час якого людина ви-

знає, що інші можуть думати чи діяти інакше, ніж вона сама; українське терпіння – здатність стійко, без нарікань витримувати фізичні або мо-

ральні страждання, життєві незгоди тощо; уміння довго та спокійно витримувати щось нудне, неприємне, небажане тощо3.

Енциклопедичне визначення толерантності є таким: толерантність (з лат. tolerans (tolerantis) – терплячий) терпимість до чужих думок і вірувань4.

У теорії сучасного наукового знання мають місце різні підхо-

ди до розуміння феномену «толерантність» через його багатоаспектність. Медико-біологічний контекст висвітлює адаптацію організ-

му до несприятливих впливів середовища та його репараційність. Філософський аспект пропонує розгляд толерантності як готовності

постійно і з гідністю сприймати особистість або річ, як терпіння, терпимість, витримка, примирення. Політичний контекст концентрує

увагу на повазі до свободи іншої людини, її поглядів, думок, поведінки5.

У Декларації Принципів толерантності6 визначення толерантності є таким.

1. Толерантність означає поважання, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Це не тільки моральний обов’язок, а й політична та правова потреба. Толерантність – це те, що уможливлює досягнення миру, сприяє переходу від культури війни до культури миру.

3 Тарабанова С. В. Толерантність як один з факторів міжетнічних відносин (на прикладі ставлення громадян України східних регіонів до румун) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/19_NNM_2007/Istoria/23230.doc.htm

4 Там само.

5 Денисенко Г. М. Педагогічна толерантність в процесі підготовки майбутнього вчителя початкових класів [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://intkonf.org/ denisenko-gm-pedagogichna-tolerantnist-v-protsesi-pidgotovki-maybutnogo-vchitelya- pochatkovih-klasiv/

6 Ст. 1 Декларація Принципів толерантності затверджена резолюцією 5.61 Генеральної конференції ЮНЕСКО від 16 листопада 1995 р.

26

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 1. Ксенофобія як негативне суспільне явище

Продовження додатка 4 до теми 1.1

2.Толерантність – це не поступка, поблажливість чи потурання. Толерантність – це передусім активна позиція, що формується на основі визнанняуніверсальнихправтаосновнихсвободлюдини.Толерантність повинна виявляти кожна людина, групи людей та держави.

3.Толерантність – це обов’язок сприяти утвердженню прав людини, плюралізму (зокрема культурного плюралізму), демократії та правопорядку. Толерантність – це поняття, що означає відмову від догматизму

йабсолютизму, утвердження норм, затверджених у міжнародно-право- вих актах у галузі прав людини.

Ознаки толерантної поведінки (Я гарний, ти – гарний)7:

використовує Я-висловлювання;

говорить прямо й відкрито, вміє просити й відмовляти, вміє приймати відмову;

схильний до компромісів, пропонує їх сам;

застосовує емфатичне слухання.

7 16 листопада Міжнародний день толерантності. Урок толерантності «...що поєднує усіх і дає право на індивідуальність» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// www.4uth.gov.ua/tolerance/toleranceday/lesson%20of%20tolerance.htm

27

Практичне право: на попередження ксенофобії:

Тема 1.2. КСЕНОФОБІЯ – НЕГАТИВНЕ СУСПІЛЬНЕ ЯВИЩЕ

Час проведення: 45 хв. Аудиторія: 15–20 осіб.

План:

1.2.1.Міф про ксенофобію (4 хв).

1.2.2.Об’єднання в МАЛІ ГРУПИ за методом КАЛЕЙДОСКОП (3 хв).

1.2.3.Перший етап методу КАЛЕЙДОСКОП (5 хв).

1.2.4.Другий етап методу КАЛЕЙДОСКОП (17 хв).

1.2.5.Третій етап методу КАЛЕЙДОСКОП (12 хв).

1.2.6.Випадок у Західній Європі (4 хв).

Обладнання: стільці, розставлені колом, аркуші паперу, маркери, ПРАВИЛА проведення занять.

Роздаткові матеріали: 1) картки для об’єднання в групи (виготовити копію, розфарбувати символи чотирма кольорами, розрізати і роздати кожному учаснику заняття); 2) завдання до п. 1.2.3 (виготовити копію і роздати кожній групі окреме завдання); 3) завдання до п. 1.2.4 (виготовити копію і роздати кожній групі окреме завдання).

ХІД ЗАНЯТТЯ

1.1.1. Міф про ксенофобію (4 хв)

Тема заняття «Ксенофобія – негативне суспільне явище».

Але перед з’ясуванням цього поняття та його форм зробимо маленький екскурс в історію.

Всі ми знаємо і любимо слухати міфи та легенди Древньої Греції. Серед відомих героїв виділяється така постать, як Геракл. Він був сином бога Зевса та звичайної земної жінки. Свого часу Геракл прославився 12 подвигами, але подвигів було значно більше. Серед них – міф про боротьбу Геракла з єгипетським царем Бусірісом, який приносив у жертву чужоземців.

Річ у тім, що ще за тих історичних часів ставлення до чужоземців було неоднозначним, але найчастіше – негативним.

28

ЧАСТИНА ПЕРША. Модуль 1. Ксенофобія як негативне суспільне явище

Це підтверджується розповіддю про те, як цар Бусіріс приносив у жертву Зевсу лише чужоземців і так захопився, що коли Геракл прибув до Єгипту, Бусіріс наказав і його принести у жертву. Звичайно Геракл, коли його підвели до жертовного алтаря, убив палицею і жреців, і Бусіріса.

Міф про перемогу Гераклом Бусіріса є ще одним підтвердженням того, що не можна відноситися до всього чужорідного вороже.

А тепер звернемося до визначення поняття «ксенофобія», яке має саме грецьке походження.

Так, слово «ксенофобія» походить з грецьких коренів: «xenos» – чужі, сторонні і «phobos» – страх8.

Поняття «ксенофобія» вживається у двох значеннях:

1)нав’язливий страх перед незнайомими людьми, острах чужих;

2)ворожість, нетерпимість, ненависть і презирство до осіб іншої віри, культури, національності, до іноземців, представників інших регіонів, а також до чогось незнайомого, чужого, незвичного.

Всю силу своєї нетерпимості людина може проявляти як у вигляді образ, так і в посяганні на життя та здоров’я іншої особи.

1.2.2. Об’єднання в МАЛІ ГРУПИ за методом КАЛЕЙДОСКОП (3 хв)

Ксенофобія проявляється в різних формах і течіях. Ми сьогодні розглянемо тільки основні форми ксенофобії. Для того щоб розібратися в їх різноманітті, застосуємо метод «КАЛЕЙДОСКОП». Для цього спочатку створимо «домашні» групи, потім ви працюватимете в «експертних» групах, а наприкінці знову повернетеся до «домашніх». Чіткіше структуру КАЛЕЙДОСКОПУ зрозумієте під час проведення заняття. За допомогою КАЛЕЙДОСКОПУ ми опрацюємо найбільшу кількість інформації за найкоротший час, при цьому не застосовуючи традиційні методи, такі як її лекція чи завдання для самостійного вивчення.

Викладач роздає учасникам заздалегідь виготовлені картки чотирьох кольорів (червоний, синій, зелений, жовтий) з різними малюнками-симво- лами: «амфора», «арфа», «шолом», «Трієра» (д о д а т о к 1 д о т е м и 1 . 2 ).

Кожен з вас отримав по одній картці певного кольору з малюн- ком-символом, який сьогодні символізує Давню Грецію. Тепер вам слід об’єднатися у «домашні» групи відповідно до малюнків на картках.

8 Словник іншомовних соціокультурних термінів [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://slovopedia.org.ua/39/53402/260813.html.

29

Практичне право: на попередження ксенофобії:

1.2.3. Перший етап методу КАЛЕЙДОСКОП (5 хв)

Кожен учасник має оволодіти матеріалом про одну з форм ксенофобії (роздати д о д а т о к 2 д о т е м и 1 . 2 ). Час на роботу – 5 хв.

Звертаємо увагу, що у ваших матеріалах розкрито тільки одну форму ксенофобії з прикладом, який надається для кращого розуміння цього поняття. Ви можете також наводити власні приклади. Через 5 хвилин усі мають знати розданий матеріал. Допомагайте один одному.

1.2.4. Другий етап методу КАЛЕЙДОСКОП (17 хв)

Кожен із вас тепер знає по одній із форм ксенофобії. Подивіться на свої картки для розподілу на групи. Тепер зверніть увагу на колір картки. Запам’ятайте, де ви сиділи, і пересядьте за кольорами. Викладач допомагає зайняти нові місця (до 2 хв).

Як ви вже зрозуміли, у кожній з груп є один-два знавці одної з чотирьох форм ксенофобії. Завдання полягає в тому, щоб навчити один одного мати загальне уявлення щодо цих форм, які ви засвоїли в попередніх групах.

Для роботи надається 10 хв. Викладач допомагає правильно застосовувати процедуру: розподілити час, намагатися пояснити форми ксенофобії всім учасникам групи.

Тепер у кожній групі знають по чотири форми ксенофобії. Наступне завдання ви вже виконували, тому сподіваємося на ефективну роботу (роздати д о д а т о к 3 д о т е м и 1 . 2 ). У цьому матеріалі наводяться ще окремі форми ксенофобії, а також дотичні до неї категорії. Час на роботу – 5 хв.

1.2.5.Третій етап методу КАЛЕЙДОСКОП (12 хв)

Атепер просимо вас повернутися до «домашніх» груп, у яких ви працювали на початку заняття – за символами на картках. Викладач допомагає зайняти місця (до 2 хв). За 10 хв потрібно поділитися інфор-

мацією про той вид чи напрям ксенофобії, який ви розглянули, щоб усі оволоділи матеріалом з восьми опрацьованих категорій. Відбувається обговорення у «домашніх групах».

1.2.6. Випадок у Західній Європі (4 хв)

Для засвоєння матеріалу та перевірки набутих знань щодо форм і течій ксенофобії застосуємо метод «СТОП-КАДР». Викладач помірним

30