Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект ЗУ Про поліцію.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
136.26 Кб
Скачать

Проект

вноситься народними депутатами України:

Грицаком В.М. (№ 098)

Коновалюком В.І. (№ 083)

Закон УкраЇни

Про поліцію

Цей Закон визначає правову основу та принципи діяльності поліції, її організаційну структуру, права та обов’язки співробітників поліції, порядок проходження служби в поліції, гарантії правового і соціального забезпечення співробітників поліції, а також порядок фінансування, матеріально-технічного забезпечення поліції.

Розділ 1.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 1. Поліція та її суспільне призначення

1. Поліція є системою озброєних правоохоронних органів держави, призначених для забезпечення в межах компетенції, визначеної Конституцією та законами України, охорони та захисту прав, свобод та законних інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави та територіальних громад від протиправних посягань, боротьби зі злочинністю, а також охорони громадського порядку, власності та забезпечення громадської безпеки.

Стаття 2. Завдання поліції

1. Завданням поліції є реалізація державної політики в сфері захисту та охорони прав, свобод та законних інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави та територіальних громад від протиправних посягань, охорони громадського порядку, власності та забезпечення громадської безпеки.

2. У порядку та на підставах, визначених законами України, співробітники поліції можуть залучатися для участі у міжнародних миротворчих операціях в складі миротворчого персоналу.

Стаття 3. Правова основа діяльності поліції

1. Правову основу діяльності поліції становлять Конституція України, цей Закон, інші закони України, акти Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правові акти Міністерства внутрішніх справ України, а також міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Стаття 4. Залучення до виконання завдань поліції

військовослужбовців державної служби правопорядку

1. До виконання завдань поліції по охороні громадського порядку, власності та забезпеченню громадської безпеки і боротьбі із злочинністю у випадках, встановлених законом, можуть залучатись військовослужбовці державної служби правопорядку.

2. Під час виконання особами, зазначеними в частині першій цієї статті, завдань поліції на них поширюються права, обов’язки, гарантії правового і соціального захисту та відповідальність співробітників поліції.

Розділ 2.

ПРИНЦИПИ ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ

Стаття 5. Дотримання прав та свобод людини і громадянина

1. При виконанні своїх завдань поліція забезпечує дотримання прав і свобод людини і громадянина, встановлених Конституцією та законами України.

2. Обмеження прав та свобод фізичних осіб допускається виключно на підставах та у порядку, передбаченому законом, за умови, що без цього в кожному конкретному випадку не можуть бути виконані покладені на поліцію обов’язки.

3. Здійснення заходів, що обмежують права та свободи фізичних осіб, негайно припиняється, якщо досягнута мета їх застосування або відпала подальша потреба в їх здійсненні.

4. У діяльності поліції категорично забороняється застосування тортур, катувань, жорсткого, нелюдського або такого, що принижує гідність особи, поводження.

5. У своїй діяльності поліція не допускає будь-яких привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.