Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Sudova_vlada_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 4. Структура судової системи України.

Порядок утворення і ліквідації судів. Суди загальної юрисдикції. Види, структура, повноваження місцевих судів. Види, структура, повноваження апеляційних судів.Апеляційні суди областей, апеляційні суди міст Києва та Севастополя, Апеляційний суд Автономної Республіки Крим, апеляційні господарські суди та апеляційні адміністративні суди. Види, структура, повноваження вищих спеціалізованих судів. Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України. Склад та повноваження Верховного Суду України за Законом України від 7.07.2010 р. “Про судоустрій і статус суддів”.

Професійна складова. Знання щодо порядку утворення і ліквідації судів, структури та повноважень місцевих, апеляційних, касаційних судів та Верховного Суду України.

Тема 5. Суддівське самоврядування в Україні

Завдання, повноваження та структура суддівського самоврядування. Роль державної судової адміністрації України як складової частини інфраструктури судової влади. Повноваження ДСА України, голова ДСА України. Організаційне забезпечення роботи суду. Компетенція і порядок діяльності: зборів суддів; конференцій суддів; Ради суддів. З’їзд суддів України – найвищий орган суддівського самоврядування.

Професійна складова. Опанування та застосування на практиці знань стосовно діяльності судової адміністрації України.

Тема 6. Гарантії незалежності суддів і безперешкодного виконання ними професійних обов’язків

Поняття незалежності судів та суддів і види їх гарантій. Організаційно правові гарантії забезпечення незалежності судів та суддів. Особливості гарантій незалежності суддів. Соціально-економічні гарантії незалежності суддів. Належне фінансове і матеріально-технічне забезпечення судової системи як передумови нормативного функціонування судів і діяльності суддів. Особливості статусу суддів у відставці.

Професійна складова. Оволодіння навиками вільної орієнтація в системі законодавства, що визначає гарантії незалежності суддів і безперешкодного виконання ними професійних обов’язків.

Робоча навчальна програма навчальної дисципліни

Судова влада в Україні”

Робоча програма навчальної дисципліни “Судова влада в Україні” укладається профільною кафедрою для користування науково-педагогічними працівниками і містить загальний опис дисципліни, прогнозовані цілі та результати навчання, структуру навчальної діяльності студента, засоби діагностики (критерії, методи і шкалу оцінювання); перелік методичного й інформаційного забезпечення.

Мета та завдання вивчення дисципліни

Мета навчальної дисципліни “Судова влада в Україні” – вивчення проблемних питань здійснення правосуддя на засадах верховенства права, забезпечення кожному права на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, які гарантують Конституція та закони України, а також міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Завдання навчальної дисципліни:

– ознайомлення з об’єктом, предметом, понятійно-категоріальним апаратом навчальної дисципліни судова влада в Україні;

– розширення кола знань про судову систему в Україні, засвоєння сутності, природи та форм здійснення судової влади в Україні в різні історичні періоди;

– ознайомлення із досягненнями світової та вітчизняної правової науки, основними сучасними напрямами, концепціями реформування судової системи;

– розвиток уміння правильно аналізувати і узагальнювати законодавчі акти, що стосуються суддівського самоврядування;

  • формування у студентів навиків до самостійного аналізу та вивчення нормативно-правових актів, що стосуються діяльності судової системи в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]