Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Sudova_vlada_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Анотація навчальної дисципліни зі структурно-логічною схемою (міждисциплінарними зв’язками)

Мета: чітке системне уявлення студентів про сутність судової влади як соціально-правового інституту; розкриття правових і організаційних проблем її функціонування; розгляд змісту, ознак, принципів, функцій та форм реалізації судової влади, особливостей формування суддівського корпусу, порядок побудови суддівської систем України на основі чинного законодавства, міжнародних стандартів та принципів, їх застосування, а також досягнень юридичної науки.

Предмет: створення та діяльність судової влади в Україні, правові та організаційні проблеми її функціонування, змісту, ознаки, принципи, функцій та форм реалізації судової влади, особливості формування суддівського корпусу, порядок побудови суддівської систем України на основі чинного законодавства, міжнародних стандартів та принципів, їх застосування.

Змістові модулі: І. Загальні положення функціонування судової влади та судової системи. ІІ. Судова система в Україні: структура та діяльність.

Форма підсумкового контролюзалік.

Структурно-логічна схема навчальної дисципліни

Судова влада в Україні”

Пояснювальна записка до навчальної дисципліни

Навчальна дисципліни “Судова влада в Україні” розроблена з урахуванням того, що студенти на освітньо-кваліфікаційному рівні “бакалавр” засвоїли головні положення нормативних навчальних дисциплін: “Конституційне право”, “Адміністративне право”, “Судові та правоохоронні органи України”, “Цивільних процес”, “Господарський процес”, “Адміністративний процес”, “Кримінальний процес”. Дана навчальна дисципліна передбачає вивчення актуальних питань судової влади в Україні.

Загальний обсяг навчального часу для вивчення дисципліни “Судова влада в Україні” у навчальних планах підготовки магістрів становить 72 академічні години.

Зважаючи на багатоманітність видів судової діяльності та специфічність завдань їх здійснення у навчальній програмі дисципліни “Судова влада в Україні” подані загальні вимоги щодо структури та змісту дисципліни, отриманих знань та вмінь. У переліку рекомендованої літератури наведені джерела загального та спеціального характеру, вимоги яких є актуальними для освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” напряму “Право” спеціальності “Правознавство”.

Мета вивчення дисципліни “Судова влада в Україні” полягає у: чіткому системному уявленні студентів про сутність судової влади як соціально-правового інституту; розкритті правових і організаційних проблем її функціонування; розгляді змісту, ознак, принципів, функцій та форм реалізації судової влади, особливостей формування суддівського корпусу, порядку побудови суддівської систем України на основі чинного законодавства, міжнародних стандартів та принципів, їх застосування, а також досягнень юридичної науки.

Формування у студентів уміння: орієнтуватися у системі норм, що є підґрунтям діяльності судової влади та судової системи України; аналізувати і узагальнювати нормативні акти, які визначають судоустрій України, статус суддів та основні напрями діяльності суддів у відповідності з Законом України “Про судоустрій і статус суддів”, прийнятого Верховної Радою України 7 липня 2010 року.

Завдання навчальної дисципліни “Судова влада в Україні”: вивчення студентами предмету, системи та основних понять навчальної дисципліни “Судова влада в Україні”; ознайомлення із загальною характеристикою сучасної судової системи в Україні; засвоєння студентами новацій, які містить Закон України “Про судоустрій та статус суддів” та яким розпочато черговий етап судово-правової реформи в Україні; з’ясування принципів здійснення правосуддя в Україні на сучасному етапі вдосконалення; поглиблення знань студентів щодо основних напрямів державної політики у здійсненні судової реформи та судочинства зокрема, а також етапи вдосконалення судівництва відповідно до європейських стандартів та принципів; осмислення студентами взаємодії судової влади з іншими державними інститутами; вивчення особливостей впровадження і становлення адміністративної юстиції в Україні; орієнтування студентів у основних поняттях здійснення правосуддя та судочинства; застосування студентами положень, що стосуються гарантій суддів для безперешкодного виконання професійних обов’язків.

Внутрішня організація та побудова навчальної дисципліни “Судова влада в Україні” визначається метою та відповідає завданням її вивчення, структурно вона складається з двох змістових модулів, які об’єднують шість тем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]