Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Sudova_vlada_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Рекомендований розподіл навчального часу

Рекомендований розподіл навчального часу на вивчення дисципліни за видами занять для денної форми навчання наведений у таблиці 1.

Таблиця 1.

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Магістр, Спеціаліст

Форма навчання

Денна

Семестр

1

Кількість годин, всього

72

Лекції, годин

12

Семінарські заняття, годин

12

Практичні заняття, годин

8

Модульний контроль, годин

4

Самостійна робота студентів, годин

36

Підсумковий контроль

Залік

Зміст навчальної дисципліни

СУДОВА ВЛАДА В УКРАЇНІ”

Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль і. Загальні положення функціонування судової влади та судової системи

Тема 1. Предмет, метод і основні поняття дисципліни “Судова влада в Україні”

Предмет та методи навчальної дисципліни “Судова влада в Україні”. Поняття, ознаки судової влади в Україні, її співвідношення з іншими гілками влади. Співвідношення навчальної дисципліни “Судова влада в Україні” з іншими навчальними дисциплінами. Нормативно-правові акти України з питань судової влади. Вплив норм міжнародного права на розвиток законодавства про судову владу та практику його застосування в Україні.

Професійна складова. Оволодіння системою базових понять теми, сформувати уявлення студентів про судову владу в Україні як науку і навчальну дисципліну, її об’єкт, предмет, методи.

Тема 2. Судова влада і судова система в Україні

Роль суду в житті суспільства. Функції судової влади – їх поняття і порядок реалізації. Загальна характеристика судової системи України. Принципи судоустрою України за Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Здійснення правосуддя тільки судом, самостійність судів, рівність перед законом і судом, правова допомога при реалізації права на справедливий суд, гласність і відкритість судового процесу, державна мова судочинства, обов'язковість судових рішень, право на оскарження судового рішення.

Професійна складова. Вміння вірно тлумачити та застосовувати норми чинного законодавства, що встановлюють засади функціонування судової влади в Україні.

Тема 3. Розвиток судової системи України в новітню епоху

Судова система України у складі Російської імперії в результаті судової реформи 1864. Судоустрій у період існування урядів національно-демократичної орієнтації (1917–1920 роки). Становлення судової системи радянської України та її основні сутнісні характеристики. Судоустрій у період Нової економічної політики (1922 – початок 30-х років). Судоустрій у період розширення командно-адміністративних методів керівництва економікою і посилення тоталітарного режиму (початок 30-х – початок 50-х років ХХ ст.). Судоустрій у період десталінізації і наростання застійних процесів у житті держави і суспільства (середина 50-х – кінець 80-х років ХХ ст.). Удосконалення судової системи України до затвердження Концепції судово-правової реформи 1992 року. Результати реалізації концепції судово-правової реформи 1992 року. Конституційні аспекти удосконалення судоустрою і судочинства в Україні. Мала судова реформа 2001–2002 років та її наслідки. Роль закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року та результати його реалізації.

Професійна складова. Засвоєння сутності, природи та форм здійснення судової влади в Україні в різні історичні періоди.

Змістовий модуль ІІ. Судова система в Україні: структура та діяльність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]