Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_SPOU_2012_1_kurs.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
421.89 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

Юридичний факультет

Кафедра адміністративно-правових дисциплін та менеджменту

Навчально-методичний комплекс

з дисципліни

«СУДОВІ ТА ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ УКРАЇНИ»

Для студентів І курсу освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

Укладачі:

О.Ф. Штанько, Галай В.О., Лінік Є.П.

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 10 від 5 січня 2012 року

Київ - 2012

Штанько О.Ф., Лінік Є.П., Галай В.О. Судові та правоохоронні органи України: Навч. - метод. комплекс. – Київ: НАВС, 2012. – 30 с.

«Судові та правоохоронні органи України» — це нормативний спеціалізований курс, який вивчається на початку опрацювання юридичної проблематики майбутніми фахівцями (бакалаврами, магістрами) в галузі права. Цей предмет готує фундамент до вивчення інших профілюючих юридичних дисциплін, галузей права та спецкурсів.

Навчально-методична розробка містить дві частини, навчальну і методичну, які повністю розкривають питання опрацювання навчальної дисципліни у форматі, відповідному основам модульно-рейтингової системи навчання.

1. Опис дисципліни

1. Рівень освітньої кваліфікації: бакалавр.

2. Напрями спеціальності: Правознавство.

3. Спеціалізація:

  • представники правоохоронних органів, судді, прокурори, слідчі, адвокати, нотаріуси, юристи.

4. Кількість кредитів: 4.

5. Загальна кількість годин: 144.

6. Кількість аудиторних годин: 72.

У тому числі:

Кількість годин лекцій: 30.

Кількість годин семінарів: 30.

7. Кількість годин на самостійну роботу: 60.

8. Форма підсумкового контролю: залік.

2. Пояснювальна записка до навчальної дисципліни "Судові та правоохоронні органи України"

«Судові та правоохоронні органи України» — це нормативний спеціалізований курс, який вивчається на початку опрацювання юридичної проблематики майбутніми фахівцями (бакалаврами, магістрами) в галузі права.

Цей предмет готує фундамент до вивчення інших профілюючих юридичних дисциплін, галузей права та спецкурсів. Без знання положень організації, функціонування, системи, завдань, функцій правоохоронних, судових, правозахисних інституцій, неможливо засвоїти порядок їх діяльності, застосування ними правових норм, взаємодію між ними для досягнення важливих цілей державних функцій правосуддя, правоохорони та правозахисну.

Предмет дисципліни становить вивчення відомостей щодо нормативно-правової бази, основних принципів, організації, завдань, функцій, повноважень та основних напрямків діяльності державних органів, які здійснюють судову та правоохоронну діяльність, а також недержавних організацій, покликаних сприяти реалізації правоохоронної функції держави.

Систему дисципліни «Судові та правоохоронні органи України» складає сукупність тем, які розкривають загальні засади і принципи правоохоронної і правозахисної діяльності в Україні, а також характеризують цілі, завдання і правові основи діяльності державних та недержавних правоохоронних і правозахисних організацій. Окремим важливим напрямком спецкурсу, який, головною мірою, виноситься на самостійне вивчення, є блок питань щодо правового статусу працівників правоохоронних органів, процедур їх підбору і проходження служби.

Елементи професійного досвіду, які мають бути сформовані після вивчення цієї дисципліни:

  1. Знання: сутності правоохоронної політики держави і механізму захисту прав громадян інституціями держави; поняття і ознак правоохоронної діяльності й правоохоронного органу, місця правоохоронних органів у механізмі держави; системи судових, правоохоронних і правозахисних органів України; організаційно-правових основ діяльності як державних, так і недержавних органів, які виконують правоохоронні завдання та здійснюють правосуддя, основ взаємодії правоохоронних органів України між собою та з міжнародними органами, які захищають права громадян та протидіють злочинності.

  2. Вміння: аналізувати правовідносини, що виникають в зв’язку з діяльністю правоохоронних органів; системно усвідомлювати правоохоронну діяльність державних та недержавних правоохоронних інституцій; формулювати і тлумачити цілі й завдання діяльності правоохоронних органів; розуміти положення нормативно-правових актів щодо правоохоронної діяльності у системі та в динаміці; додержуватися вимог закону, основних положень міжнародних норм і стандартів правозастосування.

  3. Навички: практично тлумачити та застосовувати положення нормативно-правових актів щодо здійснення правосуддя та правоохоронної діяльності; формулювати механізми взаємодії правоохоронних органів між собою та з громадськими утвореннями для досягнення цілей право охорони; проблемного обговорення положень правоохоронної діяльності.

Концепція курсу полягає у дослідженні правоохоронної діяльності як системи органів та організацій, які в сукупності спрямовані на забезпечення правопорядку через призму боротьби з порушеннями прав, відстоювання інтересів громадян, суспільства і держави. Діяльність правоохоронних органів розглядається у процесі їх реформування та взаємодії між собою задля виконання поставлених завдань та розбудови в Україні демократичної соціальної правової держави.

Концепція роботи на групових заняттях базується на завчасній теоретичній підготовці студентів до групових занять і розгляд на них проблемного або практично-орієнтованого матеріалу кожної теми за інтерактивними методиками.

Навчальна дисципліна переважно спрямована на розгляд загальних, теоретичних засад діяльності правоохоронних органів України і тому інтерактивне опрацювання проблематики курсу буде здійснюватись, головним чином, за методиками дискутування і проблемного навчання. Це вимагає від слухачів особливої відповідальності і ґрунтовної самостійної підготовки.

Самостійна та індивідуальна робота студентів під час вивчення курсу "Судові та правоохоронні органи України" заохочується за допомогою використання рейтингової системи оцінки їх підготовки, саморозвитку в процесі зайняття науковою діяльністю з для опанування проблемними питаннями у сфері правоохорони, правозастосування, правозахисту, правосуддя.

Зміст навчальної дисципліни «Судові та правоохоронні органи України» розділено на чотири кредити: до першого віднесено коло питань щодо правосуддя; до другого – щодо державної правоохоронної діяльності; до третього — головним чином проблематика правозастосовчої та правозахисної діяльності; до четвертого – правовий статус правоохоронних і правозахисних органів та міжнародна правозахисна діяльність.. Вивчення кожного змістовного модуля завершується написанням модульної контрольної роботи (тестових завдань).

Вивчення дисципліни завершується складанням заліку.