Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антикорупційна політика НМК.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Плани проведення семінарських та практичних занять Тема № 1. Поняття корупції та корупційної злочинності

Навчальна мета: дослідження кримінологічного аналізу та прогнозу корупційної злочинності в Україні, вимог, що пред’являються до проведення кримінологічного аналізу, методи, які використовуються при вивченні стану корупційної злочинності в Україні, та методики, що використовуються при прогнозуванні корупційної злочинності. Кінцевою метою меодики кримінологічного аналізу корупційної злочинності є поліпшення ефективності антикорупційної політики і профілактики корупційної злочинності в цілому, засвоєння, поглиблення та розширення знань студентів стосовно поняття, предмета антикорупційної політики.

Виховна мета: організація вміння самостійно аналізувати сучасний стан корупційної злочинності, використовуючи методику кримінологічного аналізу корупційної злочинності і на цій основі здійснювати запобігання корупційним злочинам, заохочення до поглибленого вивчення навчальної дисципліни; залучення до наукових досліджень та формування схильності до творчого пошуку.

Розвивальна мета: набуття навичок щодо застосування антикорупційної політики у протидії корупції в Україні; формування навичок системного аналізу сучасного стану, структури, динаміки корупційної злочинності в Україні; розвиток навичок самостійного відпрацювання матеріалу (навчальної, методичної, наукової літератури); формування навичок критичного оцінювання правових джерел; розвиток мисленневих процесів студента, уміння аргументувати та відновлювати свою думку, вести коректну дискусію тощо.

Обсяг навчального часу: 2 години.

Ключові терміни та поняття до теми: корупція, корупційні правопорушення, види корупції, ознаки корупції, суб’єкт корупційних діянь, корупційна злочинність, сутність корупції.

План проведення семінарського заняття:

  1. Історія виникнення корупції

  2. Поняття корупції

  3. Види корупції та шляхи її подолання

  4. Поняття політичної корупції

  5. Основні ознаки корупції

  6. Стан корупційної злочинності

Теми рефератів, доповідей

    1. Корупція як суспільно небезпечне явище.

    2. Способи вчинення корупційних правопорушень.

    3. Актуальність вивчення корупційної злочинності.

    4. Політична корупція.

Завдання для самостійної роботи:

Підготувати конспект:

  1. Соціальна сутність корупції.

  1. Політичний аспект корупції.

  1. Корупція і засоби масової інформації.

  2. Наукове і практичне зясування соціальної сутності корупції.

  3. Корупція – це корозія влади.

  4. Історичні витоки і соціальні передумови виникнення корупції.

  5. Загальний і глобальний характер корупції.

  6. Соціальна «ціна» корупції.

Тема № 2. Кримінологічне вчення про особу корупціонера

Навчальна мета: дослідження особи корупціонера та прогнозу корупційної злочинності в Україні, вимог, що пред’являються до проведення кримінологічного аналізу, методи, які використовуються при вивченні особи корупціонера та стану корупційної злочинності в Україні, та методики, що використовуються при прогнозуванні корупційної злочинності. Кінцевою метою меодики кримінологічного аналізу корупційної злочинності є поліпшення ефективності антикорупційної політики і профілактики корупційної злочинності в цілому, засвоєння, поглиблення та розширення знань студентів стосовно поняття, предмета антикорупційної політики.

Виховна мета: організація вміння самостійно аналізувати механізм корумпованої поведінки та сучасний стан корупційної злочинності, використовуючи методику кримінологічного аналізу корупційної злочинності і на цій основі здійснювати запобігання корупційним злочинам, заохочення до поглибленого вивчення навчальної дисципліни; залучення до наукових досліджень та формування схильності до творчого пошуку.

Розвивальна мета: набуття навичок щодо застосування антикорупційної політики у протидії корупції в Україні та механізмам корумпованої поведінки; формування навичок системного аналізу сучасного стану, структури, динаміки корупційної злочинності в Україні; розвиток навичок самостійного відпрацювання матеріалу (навчальної, методичної, наукової літератури); формування навичок критичного оцінювання правових джерел; розвиток мисленневих процесів студента, уміння аргументувати та відновлювати свою думку, вести коректну дискусію тощо.

Обсяг навчального часу: 2 години.

Ключові терміни та поняття до теми: особа корупціонера, механізм корумпованої поведінки, корупція, корупційні правопорушення, види корупції, ознаки корупції, суб’єкт корупційних діянь, корупційна злочинність, сутність корупції.