Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_teor_ekonom.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
120.44 Кб
Скачать

36. Виникнення, суть та форми монополії.

Монополія виростає із конкуренції. Тобто: конкуренція зумовлює диференціацію товаровиробників(збагачення одних і розорення інших). Унаслідок цього відбувається процес концентрації вир-ва й капіталу. Концентрація спричиняє загострення конкуренції між дедалі більшими підприємствами. Загострення і вищий дедалі більшими підприємствами. Загострення і вищий якісний рівень конкуренції породжують монополію. Монополізація—економічний результат концентрації та централізації вир-ва і капіталу.(концентрація вир-ва—це зосередження засобів вир-ва, працівників і обсягів вир-ва на великих підприємствах; централізація капіталу—збільшення розмірів капіталу внаслідок обєднання або злиття раніще самостійних капіталов:н-д утворення акціонерних капіталов)

Типи монополій:

  • Монополія окремого вир-ва

  • Монополія як змова

  • Моноп.,що ґрунтується на диференціації продукту.

Форми монополій:

  1. Закрита мон.—це галузь захищена від конкуренції за допомогою юридичних обмежень.(інститут авторських прав)

  2. Природна мон.—галузь у якій довгострокові середні витрати досягають мінімуму тільки тоді, коли одна фірма обслуговує весь ринок в цілому.

  3. Відкрита мон.—екон. явищ, при якому фірма на деякий період стає єдиним постачальником певного продукту, не володіючи при цьому ніяким спеціальним захистом від конкуренції.

  4. Чиста мон. утворюється там, де існує лише один продавець і відсутні реальні альтернативи: не існує товарів-субститутів, а продукт, що виробляється-однорідний і унікальний.

37. Антимонопльна політика держави: суть та основні інструменти.

Антимонопольна діяльність—комплекс заходів, розроблених і впроваджених у багатьох країнах світу, які спрямовані на обмеження діяльності монополій, а також створення відповідного законодавства.

До антимонопольного законодавства належать закони, які забороняють або регулюють угоди підприємств, спрямовані на обмеження конкуренції ч\з поділ ринків, угод про ціни, обмеження торгівлі. Антимонопольні закни втілюють в життя спеціально створені органи. Головною метою антимонопольних з-нів є обмеження монополій та їх види, створення конкурентного середовища, підтримка дрібного бізнесу та сприятиме йому. Методики втілення антимонопольних з-нів є ліквідація фірми, високе оподаткування моноп. прибутків, контроль за цінами монополістів, розукрупнення монополій.

Початок антимоноп. діяльності в Україні було покладено прийняттям з-нів „Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницької діяльності”(1992)та „Про антимоноп. комітети”(1993).Європейська та японська системи забороняють не саму монополію а лише зловживання її владою.

38. Зміст, основні принципи та ознаки підприємництва.

Підприємець є одним з людських факторів виробництва, без якого ринкова економіка не можлива. Підприємець зазвичай є власником капіталу, я також тією чи іншою мірою менеджером. Щодо суспільної функції підприємця, то вона зводиться до вивчення потреб сус-ва та їх задоволення. У ринковій економіці саме підприємець повинен розгадати, які товари та послуги завтра знадобляться покупцям.

Підприємництво – це самостійна, ініціативна господарська діяльність громадян на отримання прибутку і здійснюється від свого імені на власний ризик та під свою майнову відповідальність чи юридичної особи – підприємства. Крім того, підприємництво – комплекс особливих функцій, що виконуються в економіці, спрямований на забезпечення розвитку та вдосконалення господарського механізму, постійне оновлення економіки господарюючих суб’єктів, створення інноваційного поля діяльності. Сучасна економічна літ-ра виокремлює три головних функції сфери підприємницької діяльності:

Ресурсну (формування і продуктивне використання капіталу, трудових, матеріальних та інформаційних ресурсів);

Організаційну (організація маркетингу, вироництва, збуту, реклами та інших господарських прав);

Творчу (новаторські ідеї, генерування та активне використання ініціативи, уміння ризикувати).

Підприємництво – не лише особливий вид діяльності, а й певний стиль і тип господарської поведінки, яким притаманні:

Ініціативність і пошук нетрадиційних рішень у сфері бізнесу;

Готовність наражатися на ризик;

Гнучкість і постійне самооновлення;

Цілеспрямованість і наполегливість у бізнесовій діяльності.

39.

Теорії та моделі підприємництва.

Неокласична теорія підприємства

У неокласичній теорії фірма розглядається як цілісний об'єкт, що здійснює перетворення вихідних ресурсів у продукцію і залучення цих ресурсів у виробництво. Модель підприємства складається з виробничої функції, що виражає залежність результатів виробництва від витрачених ресурсів.

Інституціональна теорія підприємства

При інституціональній концепції фірма розглядається як організація, створювана людьми для більш ефективного використання їхніх можливостей. Пов'язані з придбанням потрібних матеріалів і устаткування, трансакційні витрати у випадку утворення фірми виявляються нижче, ніж при виробництві тієї ж продукції без організації фірми, що і пояснює існування підприємств. Еволюційна теорія підприємства

На початку 80-х років одержав розвиток ще один напрямок у теорії фірми -- еволюційний підхід. В еволюційній теорії фірма розглядається як один з об'єктів у середовищі подібних об'єктів, яку можна уподібнити біологічній популяції. Поведінка підприємства в першу чергу визначається взаєминами між членами цієї популяції, у другу -- деякими внутрішніми характеристиками об'єкта, до числа яких у даній теорії відносять у першу чергу устояні правила прийняття рішень у відповідь на ті чи інші внутрішні чи зовнішні впливи.

Підприємницька теорія фірми

Розгляд підприємства як явища стимулював ще один підхід, який можна поставити в один ряд з неокласичною, інституціональною й еволюційною теоріями. Мова йде про так звану підприємницьку теорію підприємства.

Модель підприємства - високорівнева модель місії, процесів і інформаційної архітектури, які використовуються як стандарт для побудови моделей даних і робіт та інформаційних систем.

40.

Організаційно-правові форми підприємництва.

Підприємництво здійснюється у певних організаційно-правових формах, які підприємець обирає вільно, але не довільно. Останнє зумовлено такими об’єктивними обставинами: вимогою відповідності форми організації підприємницт­ва чинному законодавству; змістом обраної підприємницької діяльності.

Підприємство — господарська ланка, якій властиві такі риси:

- наявність єдиного майна, необхідного для здійснення пев­ного економічного процесу, що відособлює його економічно;

-технологічна зумовленість факторів виробництва (для виробництва хліба потрібні інші засоби виробництва і праців­ники, аніж для виробництва швейних виробів);

-певне місце у системі суспільного поділу праці (спеціа­лізація, кооперація, комбінування, інтеграція);

-певне місце в соціумі.

За формою організації підприємств розрізняють:

- індивідуальне (одноосібне володіння);

- товариство (партнерство);

-корпорація.

Юридична особа — це ділове підприємство, що має власний статут, рахунок у банку і занесене у державний реєстр, тобто пройшло процедуру офіційного заснування.

41.

Класифікація підприємств за розміром. Малий бізнес. Нові види підприємницької діяльності.

Малі підприємства засновуються на будь-якій формі власності та здійснюють діяльність у виробничій, комерційній, фінансовій, страховій та інших сферах. Малі підприємства відіграють важливу роль у ринковій економіці. Вони роблять її гнучкою, активно впливають на кон’юнктурні зміни, забезпечують насичення ринку товарами, послугами, сприяють послабленню монополізму. Особливо важливе значення цих підприємств — у розвитку сфери послуг і торгівлі. Через свою масовість малі підприємства забезпечують удвічі більшу зайнятість населення на нових робочих місцях, ніж великі підприємства.

Середні підприємства здійснюють виробництво невеликої, але стійкої номенклатури виробів у значних кількостях.

Великі підприємства виготовляють масову продукцію стабільного асортименту, здійснюють великомасштабне фінансування у розробку науково-технічних проектів.

Малий бізнес - бізнес, який спирається на підприємницьку діяльність невеликих фірм, малих підприємств, формально не входящих до об'єднання.

Куйбишевський районний центр зайнятості плідно співпрацює з роботодавцями району і завжди готовий сприяти розвиткові нових видів підприємницької діяльності в районі. На початку 2012 року в селищі Куйбишеве приватним підприємцем Хвещуком Сергієм Михайловичем було відкрито відділення «Нова Пошта» — української компанії, що надає послуги експрес-доставки та перевезення вантажів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]