Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_teor_ekonom.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
120.44 Кб
Скачать

32. Рівновага попиту та пропозиції. Рівноважна ціна

Виходячи на ринок, покупці і продавці планують свою діяльність спираючись на власний досвід та інформацію, яку їм надає ринок на сам перед через ціни. Ситуація на ринку, коли підпри-ці пропонують за певною ціною стільки товарів, скільки споживачі готові купити, називають РИНКОВОЮ РІВНОВАГОЮ.

ЦІНА РІВНОВАГИ означає, що покупці зорієнтовані продовжувати здійснювати закупівлю товарів у тих обсягах, у яких виробники погоджуються продовжувати постачати їх на ринок. РІВНОВАЖНА ЦІНА – це ціна на конкурентному ринку, за якою величина попиту і пропозиції однакові, немає ні дефіциту, ні надлишку товарів і послуг. Така ціна не містить у собі до зростання, або до зниження обсягів виробництва.

ТЕОРІЯ ВАЛЬРАСА. Вальрас довів, що в умовах ринкової економіки є можливість встановлення рівноваги на основі співвідношення пропозиції і попиту, вільна кон-ція забезпечує встановлення ціни рівноваги.

ПОСТУЛАТИ АВЛЬРАСА:

  • зміни цін впливають на попит і пропозицію і навпаки;

  • рівноважна ціна встановлюється у результаті кон-ції, співвідношення попиту і пропозиції, наявності ресурсів та ін. чинників;

  • загальна рівновага здійснюється щодо всіх товарів;

  • рівновагу характеризує як правило мінова вартість (рівень екон. рівноваги);

  • рівновага досягається на основі дії всіх учасників ринку;

  • рівновага здатна забезпечити максимально високий рівень задоволення потреб.

33. Конкуренція, її суть та роль в ринковій ек-ці.

Конкуренція означає ек-не суперництво між відокремленими виробниками продукції, робіт, послуг щодо задоволення інтересів, пов’язаних з продажем продукції, виконанням робіт, наданням послуг одним і тим самим споживачам.

Основне завдання конк-ції – завоювати ринок у боротьбі за споживача, перемогти своїх конкурентів, забезпечити одержання сталого прибутку.

Конкуренція має як негативні, так і позитивні риси До плюсів можна віднести те, що конкуренція - є двигуном економічного прогресу, є знаряддям інноваційного прогресу, знижує витрати на одиницю продукції, підбирає життєздатні фірми. До мінусів можна віднести те, що конкуренція - призводить до економічних криз виробництва, розорення і безробіття, посилюється інфляція, призводить до хижацького використання ресурсів, інколи переростає у недобросовісну конкуренцію.

Ф-ції конкуренції:

  • Регулювання – під впливом ціни капітали спрямовуються в ті галузі, де можливий найвищий прибуток

  • Мотивації – для підприємця конк-ція означає шанс і ризик одночасно:

+ підприємства, що пропонують кращу за якістю продукцію або виготовляють її з меншими виробничими витратами, одержують винагороду у вигляді прибутку. Це стимулює техн. прогрес.

- підприємства, що не реагують на уподобання клієнтів або порушують правила конкуренції зі своїми суперниками на ринку, виявляються покараними шляхом збитків або виштовхуються з ринку.

  • Розподілу-дозволяє розподіляти прибуток серед підприємців і домашніх господарств відповідно до їхнього ефективного внеску.

  • Контроль - обмежує і контролює ек. силу кожного підприємства.

34.

Види ек. конкуренції:

І. 1.Внутрішньогалузева- конк-ція між товаровиробниками, що діють в одній галузі нар. господарства.

2.Міжгалузева- конк-ція між товаровиробниками, що діють в різних галузях нар. госп-ва.

3.Міжнародна-конк-ція виробників на світовому ринку, яка поєднує внутр. галузеву і міжгалузеву конк-цію.

ІІ. Конк-цію можна поділити на сумлінну і несумлінну. Сумлінна поділяється на цінову(головний метод боротьби проти конкурентів-ціна) та нецінову(боротьба проти конкурентів спрямована на створення зовн. умов, які поліпшують реалізацію продукції).

ІІІ. Існують ще й такі види конк-ції:

1.Досконала-передбачає, що ринок складається з великої кількості конкурентів(вир-ків, продавців).вони пропонують покупцям товарний продукт з однаковими якісними параметрами або ж цілком ідентичні товари. Причому частка кожного з них настільки мала, що практично ніхто не може впливати на ціну ринку. 2.Недосконала: Монополістична-діє на ринку з відносно великою кількістю ек. суб’єктів, кожен з яких має певний вплив на ціни внаслідок специфічного товару, який він виготовляє, й може мат і реалізувати монопольну владу. Крива попиту має спадний х-р. Олігополія-тип ринкової структури, коли декілька великих фірм монополізують вир-во та збут основної маси продукції і ведуть між собою нецінову конк-цію. Монопсонія - тип ринк. структури, при якій існує монополія одного покупця товару. Олігопсонія – тип ринк. структури, при якій існує невелика вузькоспеціалізована, група покупців певного товару. Дуополія - це тип ринк. структури, при якій існує тільки 2 постачальники певного товару і між ними повністю відсутні монополістичні угоди про ціни, ринки збуту та інше. Білатеральна монополія-тип ринк. структури, при якій виникає протиборство єдиного постачальника і єдиного споживача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]