Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_psihologiyu.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
137.8 Кб
Скачать

Структура групи

Відмітною рисою соціальної групи другого виду є наявність програми і плану діяльності, до якої залучено кожного члена групи (напр., виробничий колектив). У структурі соціальної групи виділяються ядро - склад постійних учасників, що виступають від імені групи й периферія - ті, хто займаючи дану групову позицію, час від часу представляють себе на ній і погоджуються для того, щоб їх визначали як дану групу.

Норми групи

Групові норми та цінності – це певні правила, вироблені групою для забезпечення спільної діяльності її членів

Санкції

Групові санкції – це сукупність механізмів та засобів, за допомогою яких група впливає на своїх членів з метою дотримання ними існуючих норм та цінностей.

Психологічна сумісність

Психологічна сумісність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Психологічна сумісність — характеристика тривалої взаємодії поміж двома та більше індивідами, коли прояви властивих цим індивідам рис характеру не призводять до істотних протиріч, які неможливо вирішити без зовнішнього втручання.

Хоча термін «психологічна сумісність» широко використовується у соціологічній та психологічній (ба навіть частіше — у популярних книжках), досі не створено загальної теорії психологічної сумісності. Незважаючи на те, можна відмітити дослідження у цьому напрямку. Серед ключових проблем, пов'язаних зі створенням теорії психологічної сумісності, можна відмітити:

відсутність загальновизнаних критеріїв об'єктивного виміру сумісності

  • нерідко термін «сумісність» підміняють терміном «схожість», що не є одне і те ж

  • невизначений статус (соціальна психологія? психологія особистості?)

  • залишається відкритим питання, чи існують «більш сумісні» або «менш сумісні» психологічні типи (характери) або риси характеру.

Конфлікт

Конфлі́кт (від лат. conflictus) — зіткнення або боротьба, ворожі стосунки. Конфліктні ситуації вивчає конфліктологія.

Конфлікт — ситуація, в якій кожна зі сторін намагається зайняти позицію несумісну з інтересами іншої сторони.

Конфліктувати можуть громадські групи, групи тварин, окремі особистості і особини у тваринному світі, технічні системи.

Міжособистсні стосунки

Міжособистісні стосунк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Міжособистісні відносини або стосунки (також міжособисті відносини та міжособові відносини) — це взаємозв’язки між людьми, що об'єктивно проявляються в характері і способах взаємних впливів, які здійснюють люди один на одного в процесі сумісної діяльності і спілкування.

Міжособистісні відносини — це система настановлень, орієнтацій, очікувань, стереотипів і інших диспозицій, через які люди сприймають і оцінюють один одного. Ці диспозиції опосередковуються змістом, цілями, цінностями і організаціями сумісної діяльності і виступають основою формування соціально — психологічного клімату у колективі. В багаточисельних працях, присвячених вивченню груп і колективів, груповій динаміці, групоутворенню, колективоутвореннюі і т.д., показано вплив організації сумісної діяльності і рівня розвитку групи на становлення міжособистісних відносин, а також зворотній вплив міжособистісних відносин на зміцнення, ціннісно-орієнтаційну єдність членів колективу. Експериментальні дослідження міжособистісних відносин мають давню традицію і багатий методичний арсенал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]