Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
___DAYANA____ / Веб-дизайн / tema1_2_corel.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать
  • Cdr (CorelDraw)

Основний формат програми CorelDRAW. Здатний зберігати не тільки елементи векторної графіки, але і крапкові зображення, текст, ефекти і багато чого іншого.

  • Adobe PostScript

У настільних видавничих системах фактично є стандартом галузі. Спочатку він був розроблений як мова представлення сторінки для високоякісних пристроїв виведення, наприклад, лазерних принтерів, але сьогодні широко застосовується і у програмах верстки, і в графічних пакетах. Використовує як векторний, так і растровий способи запису інформації. Остання версія мови PostScript дозволяє працювати з такими складними ефектами, як прозорість, друк рівня Hi-Fi, підтримує 4096 градацій кожного кольору і т.д. Існує кілька різновидів PostScript, найвідоміший з яких - EPS (Encapsulated PostScript). Інший варіант мови - PDF (Adobe Portable Document Format) — формат програми Adobe Acrobat. По суті, він являє собою спрощену й оптимізовану версію PostScript. Документ Adobe Illustrator також є PostScript-файлом.

  • Dxf (Drawing eXchange Format)

Призначений для використання в системах автоматизованого проектування, насамперед AutoCAD.

  • Wmf (Windows MetaFile)

Спочатку був створений для обміну даними між Windows-додатками. Цілком підходить для використання в програмах офісного рівня, але занадто примітивний для того, щоб застосовуватися в настільних видавничих системах. Більш функціональний варіант WMF, що з'явився разом з Windows 95 і називається EMF (Enhanced MetaFile), так і не одержав широкого поширення.

  • PICT

Аналог формату WMF для платформи Macintosh. Має всі ті ж недоліки, що і його аналог у Windows, помножені на малу поширеність комп'ютерів Apple.

  • Shockwave flash

Донедавна векторні зображення зустрічалися на Web-сторінках досить рідко. Зараз ситуація змінилася в зв'язку з поширенням формату Shockwave Flash фірми Macromedia.. Він спеціально розроблявся для використання в Інтернет і здатний зберігати гіпертекстові посилання, графіку, анімацію й ін. Для перегляду Flash-графіки потрібний спеціальний програмний модуль Flash-прлеєр, який вільно розповсюджується фірмю Macromedia.

У векторної графіки багато переваг. Вона ощадлива в плані дискового простору, необхідного для збереження зображень. Це зв'язано з тим, що зберігається не само зображення, а тільки деякі основні дані. Крім того, опис колірних характеристик майже не збільшує розмір файлу.

Об'єкти векторної графіки легко трансформуються та модифікуються, що практично ніяк не впливають на якість зображення. У тих областях графіки, де важливе значення має збереження ясних і чітких контурів, наприклад, у шрифтових композиціях, у створенні логотипів та інше, векторні програми незамінні.

Векторна графіка може містити в собі і фрагменти растрової графіки: фрагмент стає таким же об'єктом, як і всі інші, правда, зі значними обмеженнями в обробці.

Важливою перевагою програм векторної графіки є розвинуті засоби інтеграції зображень і тексту, єдиний підхід до них. Тому програми векторної графіки незамінні в області дизайну, технічного малювання, для креслярсько-графічних і оформлювальних робіт.

З іншого боку, векторна графіка має обмеження в чисто мальовничих засобах: у програмах векторної графіки практично неможливо створювати фотореалістичні зображення. А крім того, векторний принцип опису зображення не дозволяє автоматизувати введення графічної інформації, як це робить сканер для крапкової графіки.

Соседние файлы в папке Веб-дизайн