Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
80
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.88 Mб
Скачать

Операційні блоки

  1. Операційні блоки проектують ізольованими від усіх груп приміщень лікарні такими, що мають зручні зв'язки з приміщеннями відділень анестезіології – реанімації, палатними відділеннями хірургічного профілю, приймальним відділенням.

  2. В операційному блоці має бути два ізольованих непрохідних відділення: асептичне і септичне з самостійним набором допоміжних приміщень.

В спеціалізованих оперблоках (нейрохірургія, кардіологія та ін.) можуть бути тільки асептичні відділення.

8.59 Кількість операційних в оперблоці залежить від структури, величини та профілю хірургічних відділень і визначається у кожному конкретному випадку завданням на проектування. У загальнопрофільних оперблоках кількість операційних рекомендується приймати: 1 операційна на 30 ліжок хірургічного профілю і на 25 ліжок в лікарнях швидкої медичної допомоги.

8.60 Операційні необхідно проектувати на 1 операційний стіл.

Кількість операційних столів і типи операційних в спеціалізованому операційному блоці залежать від типу і потужності структурних підрозділів лікарняних закладів і визначаються завданням на проектування.

Кількість операційних в септичному відділенні операційного блока необхідно приймати в залежності від місцевих умов. В операційних блоках загальнопрофільних лікарень орієнтовне співвідношення септичних і асептичних операційних має бути 1:3, але не менше однієї септичної операційної на оперблок.

8.61 Для створення умов асептики під час проведення операцій в операційному блоці необхідно забезпечувати чітке зонування з виділенням зон: стерильної, жорсткого режиму, обмеженого режиму, загальнолікарняного режиму.

На вході до операційного блока необхідно передбачати шлюз для надходження хворого і санітарний пропускник для персоналу. Прохід персоналу із операційного блока та вхід до вбиральні необхідно передбачати тільки через роздягальню санітарного пропускника.

  1. Кількість ліжок в післяопераційних палатах необхідно передбачати за нормою – два ліжка на одну операційну.

  2. Площу приміщень операційного блока приймати за додатком К, таблиця К.6.

Відділення анестезіології і реанімації, реанімації і інтенсивної терапії

8.64 Відділення анестезіології і реанімації, реанімації і інтенсивної терапії необхідно передбачати відповідно до завдання на проектування в багатопрофільних лікарнях, лікарнях швидкої медичної допомоги.

Відділення інтенсивної терапії новонароджених слід передбачати відповідно до завдання на проектування в акушерських стаціонарах (пологових будинках) та обласних (міських) дитячих лікарнях.

До складу відділення інтенсивної терапії новонароджених обласної (міської) дитячої лікарні включаються приміщення виїзної неонатальної бригади невідкладної допомоги та інтенсивної терапії.

  1. Кількість ліжок у відділенні загального профілю має бути не більше 15, вузько- спеціалізованого – 6.

  2. Відділення анестезіології і реанімації, реанімації і інтенсивної терапії мають складатись із двох підрозділів: для хворих, що поступають із палатних відділень лікарні і для хворих, що поступають в лікарню поза приймальним відділенням (швидкою допомогою). Останнє передбачається в складі приймального відділення.

  3. Відділення не мають бути прохідними. Вхід персоналу в зону лікувальних і допоміжних приміщень повинен передбачатися тільки через санітарний пропускник.

  4. Місткість палат інтенсивної терапії для дітей не повинно перевищувати трьох ліжок.

8.69 При проектуванні відділення анестезіології, реанімації і інтенсивної терапії післяопераційні палати необхідно включати до складу відділення.

8.70 Площу приміщень відділення анестезіології і реанімації, реанімації і інтенсивної терапії, також площу приміщень регіональних (обласних, міських) відділень інтенсивної терапії новонароджених приймати за додатком К, таблиця К.7.

Соседние файлы в папке Проектування готелю