Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
206
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Зміст

Вступ

Розділ 1. Обгрунтування проекту

    1. Характеристика регіону і місця розміщення готелю

    2. Вивчення дислокації об’єктів готельно-ресторанного господарства у районі, їх характеристика

    3. Вивчення контингенту потенційних споживачів

    4. Концептуальні засади діяльності проектованого готеля

    5. Вивчення структури готелю

    6. Розроблення вимог до способу організації та структурної схеми взаємозв'язку всіх групп приміщень проектованого готеля

    7. Вивчення можливості підключення проектованого готеля до інженерних мереж

Розділ 2. Проектування приміщень готеля

    1. . Проектування приймально – вестибюльної групи приміщень

    2. . Проектування житлової групи приміщень

    3. . Проектування ЗРГ при готелі

      1. Проектування технологічного процесу у ЗРГ при готелі

      2. Розроблення структурно-технологічної схеми виробничого процесу у ЗРГ і гарячого цеху

      3. Підбір технологічного устаткування виробничих приміщень ЗРГ

      4. Визначення площі цехів

      5. Планування рішення ЗРГ з розміщенням технологічного устаткування в гарячому цеху

2.4. Проектування приміщень побутового обслуговування і торгівлі в готелі

2.5. Проектування приміщень культурно-дозвіллєвого призначення в готелі

2.6. Проектування адміністративних та адміністративно-побутових приміщень у готелі

2.7. Проектування господарських і виробничих приміщень у готелі

Розділ 3. Розроблення планувального рішення у готелі

    1. Визначення складу і площ приміщень проектованого готеля

    2. Розроблення плану функціонального зонування приміщень готелю

    3. Розроблення планувального рішення готелю

Висновки і пропозиції

Список використаних джерел і інтернет-ресурсів

Додатки

Вступ

Актуальність теми дослідження. Готельний бізнес є основною складовою туристичної галузі України. Розвиток внутрішнього та міжнародного туризму значною мірою пов'язаний з рівнем матеріально-технічної бази туристичних підприємств, розгалуженістю та різноманітністю їх мережі, якістю та обсягом послуг, пропонованих готельним господарством. Необхідною умовою розвитку туризму в Україні є функціонування готельної індустрії на міжнародному рівні, адже туристичні потоки безпосередньо залежать від стану готельного сектора, якості і ціни основних та додаткових послуг, а саме головне доступності середовища для кожного споживача. На даному етапі галузь готельного та ресторанного господарства в Україні зазнає значних змін, що зумовлені зміненням економічного та політичного курсу країни. За останні роки курс України різко змінився і всі зусилля направлені на інтеграцію до Європейського Союзу. Масштабні зміни торкнулися всіх галузей економіки, і сектор готельної індустрії – не виключення. Навпаки, саме в цій галузі зміни відчутні найдужче.

Як і будь-яка організаційна структура, Європейський Союз має свої умови щодо прийняття нових членів. Особливо ці умови стосуються питань стандартизації, сертифікації і метрології. І, нажаль, головний бар’єр між Україною та Європейським ринком послуг в тому, що вітчизняні стандарти та сертифікаційна система не завжди відповідають вимогам та рівню міжнародних стандартів, без яких унеможливлений вихід нашої держави на світовий ринок. Тому зусилля повинні бути направлені на впровадження відповідних систем сертифікації та на покращення рівня якості надання послуг з метою залучення споживачів та фахівців європейського рівня.

І хоча Україна на даний момент має недоліки з погляду закордонних інвесторів, вона залишається привабливою через велику кількість ресурсів та потенційних можливостей.

Як і очікувалось, в контексті сьогоднішньої ситуація, з’явилися багато нових ділових відносин між представниками України та країн Європейського Союзу. Все нові й нові гості та ділові партнери завітають до нашої країни для формування та ініціювання взаємовідносин між підприємствами. Цей факт характеризує тенденції розвитку такого виду закладів розміщення, як готелів ділового призначення.

Серед усіх засобів розміщення готелі ділового призначення займають особливе місце через вузьку спеціалізацію та чітку направленість на окремий, певний контингент клієнтів. Готельні господарства даної категорії не отримують клієнтів завдяки пропозиціям веселого відпочинку та екскурсій. Цільова аудиторія таких готелей – бізнесмени та ділові люди, які приїхали у місто заради справи, і весь час яких організовується в контексті ведення бізнесу. Таким чином, готелі ділового призначення повинні реалізувати всі вимоги гостей, які необхідні для справного ведення бізнесу та для зручних бізнес-відносин між гостями та їх діловими партнерами. Цим представлена група готельних закладів відрізняється від всіх інших засобів розміщення у галузі готельного бізнесу.

Іншою характерною якістю готелей ділового призначення – конгрес-готелей, конгрес-центрів, готельно-офісних центрів – являється стабільність на ринку та відносно малий вплив зовнішніх економічних та політичних факторів на відвідуваність та наповненість готелю. Незалежно від зовнішніх умов, бізнес розвивається завжди. Саме тому готелі ділового призначення найважче витіснити з ринку. Їх популярність лише буде зростати з розвитком міжнародних відносин, з глобалізацією. Як би парадоксально це не звучало, але навіть такі проблеми, як війна та економічна криза, в деякій мірі сприяють притоку гостей та клієнтів до закладів готельного господарства, які надають саме ділові послуги. Саме тому готелі ділового призначення займають чітко визначене та закріплене місце на загальному ринку готельних послуг.

Серед видів ділових готелей особливе значення мають саме конгрес-готелі. Їх специфічна функція – в послугах проведення конгрес-заходів, до яких відносяться: з’їзди, наради, симпозіуми, виставки, конференції, семінари, ділові зустрічі, переговори. Останнім часом світова спільнота все більше займається глобальними питаннями, що зумовлює масштабні стяги людей на масові заходи, різні симпозіуми, наради тощо.

Таким чином, основне завдання готелей ділового призначеня, а особливо конгрес-готелей, в тому, щоб розмістити велику кількість людей на певному діловому заході, створити необхідні фізичні та психологічні умови – безпека, конфіденційність, оптимальна температура та освітлення – та забезпечити учасників конгрес-заходу необхідним матеріальним та технічним устаткуванням. Організацією саме таких заходів й займаються конгрес-готелі.

Предметом дослідження являється конгрес-готель **** на 150 місць. На даному етапі розвитку конгрес-готелі стають все більше популярні, а їх частка на ринку збільшується. Також, при співпраці між різними типами готелей єдиної спеціалізації даний сегмент готельного бізнесу стрімко зростає та захоплює стабільні позиції на ринку у галузі ресторанно-готельного та туристичного бізнесу.

Об’єктамидослідження є: приміщення житлової та вестибюльної групи готелю, приміщення ресторанного господарства, послуги та приміщення для проведення процедур СПА.

Розділ 1. Обгрунтування проекту

    1. Характеристика регіону і місця розміщення готелю

Досліджуваний готель знаходиться у Шевченківському районі міста Києва. Район був створений згідно з постановою ЦВК УРСР 4 квітня 1937 року. Район розташований у центральній частині міста. Межує на сході — з Печерським, на заході — зі Святошинським, на півночі — з Подільським, на півдні — з Солом'янським, на південному сході — з Голосіївським районами Києва.

Сучасна територія Шевченківського району займає площу 2,7 тисяч гектарів, де проживає 233,5 тисячі чоловік. Сьогодні він поєднує в собі високопродуктивну промисловість і будівництво, поліграфічне виробництво і розгалужену торгівлю, охорону здоров'я і сферу побутового обслуговування, широку мережу навчальних закладів та закладів культури. На території району понад 50 держав світу розташували свої посольства та представництва.

До промислового комплексу району входить 71 підприємство. Торговельне обслуговування району здійснюють 1136 підприємств торгівлі та ресторанного господарства.

Система освіти району представлена 108 установами та закладами: 52 загальноосвітні навчальні заклади, 49 дитячих дошкільних закладів та 7 позашкільних закладів освіти.

Крім того, на території району розташовано 31 вищий навчальний заклад (І—IV рівнів акредитації), зокрема Національний університет ім. Шевченка, Київський національний економічний університет, Національний медичний університет ім. Богомольця.

У підпорядкуванні районної влади знаходяться 8 закладів естетичного виховання та централізована бібліотечна система, до якої належать Центральна районна бібліотека ім. Плужника та 18 бібліотек-філій.

На території району також розташовано 2 установ культури, зокрема 8 театрів (в тому числі Національна опера України), 3 кінотеатри, 16 музеїв, 15 клубів та будинків культури, 15 галерей, зоопарк, Національний цирк України. Всього налічується 828 пам'яток історії, культури, архітектури та археології.

Шевченківський район — центр суспільно—політичної діяльності об'єднань громадян. У ньому діють 64 районні осередки політичних партій, 146 громадських організацій.

Науковий потенціал представляють широко відомі і знані не тільки в Україні, а й за її межами науково-дослідні та проектно-конструкторські інститути. У Шевченківському районі розташована Національна Академія Наук України та більшість її інститутів.

У системі охорони здоров'я району функціонують: 6 поліклінік, що обслуговують 219,7 тисяч дорослого населення; 6 поліклінік, що обслуговують 62,4 тисячі дитячого населення; 4 стоматологічні поліклініки; 2 дитячі клінічні лікарні; Центр здоров'я; дитячий санаторій «Ясний»; міська фізіотерапевтична поліклініка.

У сфері молодіжної політики реалізуються комплексні програми «Молодь міста Києва» та «Фізичне виховання — здоров'я нації». У мережі фізкультурно-оздоровчих закладів району функціонують 4 дитячі юнацько-спортивні школи, 58 спортивних залів, 3 стадіони, 92 спортмайданчики, 20 гімнастичних містечок.

Шевченківський район є одним з найбільш озеленених районів столиці — 13 парків, 79 скверів, 6 бульварів.

Шевченківський район вважається діловим та культурним центром міста Києва. Через велику кількість промислових об’єктів та підприємств, район відчуває великий приплив людей в ході робочого дня, а також являється центром проведення масових зборів та місцем важливих ділових з’їздів та зустрічей. Серед постійних форм ділових відносин в Шевченківському районі превалюють такі форми, як конгреси. І, як правило, такий вид конгрес-заходів потребує окремої території та зали, а також окремих потужностей для розміщення учасників конгресу. Саме тому в Києві, а особливо в центральному його районі, існує велика необхідність у збільшенні кількості конгрес-готелей. Насамперед, це необхідно для підвищення статусу міста Київ як ділового та промислового центру України. На даний час, у Шевченківському районі розташовано лише декілька готелей ділового призначення, і їх кількості не вистачає для того, щоб надати послуги відповідного характеру суб’єктам ділових відносин між країнами та між окремими підприємствами, які завітають до Києва.

При проектуванні конгрес-готелю необхідно врахувати ряд факторів, які значно вплинуть на оптимальність розташування закладу готельного господарства, а також визначать попит на дане підприємство на готельному ринку України і Києва зокрема. Ці фактори узгодженні міжнародними стандартами готельних послуг та приведені нижче:

  1. Будівля повинна органічно вписуватися до вулиці, на якій вона розташована, щоб не псувати архітектурну та стилістичну єдність місця розташування;

  2. Планування будівлі повинно забезпечити ефективну організацію обслуговування та реалізацію готельно-ресторанних послуг, які надає заклад готельного господарства;

  3. Необхідно дотримуватися умов економічного будівництва;

  4. Необхідно слідкувати за виконанням усіх санітарно-гігієнічних норм та за відповідністю закладу усім міжнародним стандартам, якими нормується представлена галузь економіки;

Сучасний український готель повинен об’єднувати в собі можливості інфраструктури бізнес-центру, центру дозвілля, а також підприємств торгівлі та сфери послуг. Зразковий перелік послуг для ділових туристів включає і телекомунікаційні послуги, тобто можливість отримання та передачі інформації, спілкування і хорошу технічну оснащеність місця тимчасового мешкання. Технічні рішення надання телекомунікаційних послуг повинні враховувати всі найновітніші та популярні способи обміну інформацією.

Місце розміщення проектованого закладу зображено на рисунку 1.1.

  • місце розміщення конгрес-готелю на мапі.

Рис. 1.1 Розміщення проектованого об’єкта готельно-ресторанного господарства.

Соседние файлы в папке Проектування готелю