Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
108
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
302.66 Кб
Скачать

Зміст

Вступ

Розділ 1. Обгрунтування проекту

    1. Характеристика регіону і місця розміщення

    2. Вивчення дислокації об’єктів готельно-ресторанного господарства у районі, їх характеристика

    3. Вивчення контингенту потенційних споживачів

    4. Концептуальні засади діяльності проектованого

    5. Визначення структури

    6. Розроблення вимог до способу організації та структурної схеми взаємозв’язку всіх груп приміщень проектованого

    7. Визначення можливості підключення проектованого до інженерних мереж

Розділ 2. Проектування приміщень

2.1 Проектування приймально-вестибюльної групи приміщень

2.2 Проектування житлової групи приміщень

2.3 Проектування ЗРГ при готелі

2.3.1 Проектування технологічного процесу у ЗРГ при готелі

2.3.2 Розроблення структурно-технологічної схеми виробничого процесу у ЗРГ і гарячого цеху

2.3.3 Підбір технологічного устаткування виробничих приміщень ЗРГ

2.3.4 Визначення площі цехів

2.3.5 Планувальне рішення ЗРГ з розміщенням технологічного устаткування в гарячому цеху

2.4 Проектування приміщень побутового обслуговування і торгівлі в

2.5 Проектування приміщень культурно-дозвіллєвого призначення в

2.6 Проектування адміністративних та адміністративно-побутових приміщень в

2.7 Проектування господарських і виробничих приміщень в

Розділ 3. Розроблення планувального рішення

3.1 Зазначення складу і площ приміщень проектованого

3.2 Розроблення плану функціонального зонування приміщень

3.3 Розроблення планувального рішення

Висновки і пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

Розділ 1. Обгрунтування проекту

    1. Характеристика регіону і місця розміщення

Київ — столиця України, одне з найбільших і найстаріших міст Європи. Розташований у середній течії Дніпра, у північній Наддніпрянщині. Політичний, соціально-економічний, транспортний та освітньо-науковий центр країни. Окрема адміністративно-територіальна одиниця у складі України і адміністративний центр Київської області. Адміністративно до складу Київської області не входить. Місце розташування центральних органів влади України, іноземних місій, штаб-квартир більшості підприємств та громадських об'єднань, що працюють в Україні.

Київ простягнувся на 42 км з півночі на південь і на 35 км зі сходу на захід. Він займає територію 827 кв. км, з яких під забудову використано лише 350 кв. км, або 42,3%. Решта зайнята водоймищами, а також, зеленими масивами і насадженнями. Зелена зона столиці це близько 70 парків, понад 300 скверів, бульвари, загальною площею 43,6 тис. га. На кожного киянина припадає по 20 кв. м зелених насаджень. Лісопарковий пояс Великого Києва

На півночі міста, в лісовому масиві Пуща-Водиця площею 30 тис. га, розташована дачно-курортна зона і парк з цією самою назвою. Ще один рекреаційно-оздоровчий центр - лісопаркова зона Конча-Заспа - розміщується на південній околиці Києва.

В межах міста розташована 41 природно-заповідна територія, до якої, зокрема, належать два ботанічних сади.

Економічному і культурному розвитку Києва сприяє вигідне географічне положення. Він має порт на Дніпрі, що є головною водною артерією країни. Київ має розгалуджену транспортну мережу. Через Київ проходять найважливіші залізничні та автомобільні магістралі, а також повітряні траси країни.

Київ виконує роль національного лідера в розбудові держави, упевнено утримуючи провідні позиції в усіх галузях народного господарства. У місті зосереджена значна кількість висококваліфікованих науково-технічних кадрів, здатних забезпечити впровадження і вирішення фінансово-економічних та виробничих завдань.

Основними складовими столичної економіки є промисловість, будівельний комплекс, транспорт та зв'язок, житлово-комунальне господарство, торгівля та громадське харчування, сфера побутових послуг, фінансова діяльність.

Основним результативним показником, який характеризує економічний розвиток Києва, є валовий регіональний продукт. У 2014 році він становив близько 300 млрд. грн., або понад 100 тис. грн.на одну особу.

Київ — один з провідних промислових центрів України, має потужний економічний потенціал, який дає змогу за рахунок власного виробництва товарів та послуг забезпечувати потреби внутрішнього ринку, а також експортувати конкурентоспроможну продукцію за кордон. Місто сьогодні орієнтується переважно на високотехнологічні та наукоємні галузі.

Кількість суб’єктів ЄДРПОУ на 01.01.2015 – 297475.

Істотну роль в економіці міста грає туристичний бізнес, пов'язаний з прийомом гостей з України і зарубіжних країн, а також пов'язана з цим економічна активність у сфері обслуговування. Місто володіє значною історико-культурною спадщиною, розвинутим сучасним мистецтвом ти оздоровчою базою для формування туристичного продукту, для перетворення туризму у важливу галузь міської економіки.

Станом на 22.12.2010 р. у м. Києві зареєстровано 2212 туристичних підприємств, 1051 — турагенти і 1161 — туроператорів. У місті діє понад 150 закладів розміщення більше ніж на 9,6 тис. номерів, з яких 90 — готелів, потужністю більше ніж 8 тис. номерів, решта — інші засоби тимчасового розміщення (проживання) на 1,6 тис. номерів. За категорією комфортності у місті є такі готелі:

5*****- 4 готелі на 931 номерів (Прем'єр Палац, Опера, Хаятт та Інтерконтиненталь);

4**** — 26 готелів на понад 1500 номерів (Редісон, Дніпро, Київ, Салют, Президент-готель, Рів'єра на Полоді, Поділ-Плаза, Вісак, Піросмані, Фараон та ін.);

3*** — 19 готелів 3186 номери;

2** — 20 готелів на 1133 номерів;

1* — 7 готелів на 176 номерів. Протягом 2004–2010 років у м. Києві відкрилось 36 готелів різної категорійності, темп приросту склав 35,14 %.

Київ має всі можливості для розвитку туристичної індустрії, інтеграції у світовий туристичний простір. Це великий туристичний центр країни, в якому зосереджені історико-культурні пам'ятки не лише всеукраїнського, а й світового значення. У місті - 3850 пам'яток, дві з яких - Софійський і Києво-Печерський заповідники - занесені в реєстр пам'яток ЮНЕСКО.

В Київі знаходяться такі пам'ятники архітектури, як Софійський собор, Києво-Печерська лавра, Золоті Ворота. Сучасне мистецтво представлене PinchukArtCentre, Мистецький Арсенал, Український тиждень моди, фестивалями та іншими заходами. У місті зосереджена велика кількість музеїв.

Конгрес-готель буде розташований на відстані 800 м від станції метро Оболонь, за адресою вулиця маршала Малиновського 3Б (Рис. 1.1)

Рис. 1.1 – Місце розташування проектованого конгрес-готелю в Оболнському районі м. Києва.

Оболонський район — район у місті Києві. Як територіальну одиницю утворено 3 березня 1975 року і названо на честь столиціБілорусі — Мінським. До тодішнього Мінського району ввійшли території Куренівки, Мінського масиву, Пріорки, Оболоні. Це історична місцевість, промислова зона, житловий масив в Оболонському районі міста Києва. Розташована на правому березі Дніпра, між Дніпром, Московським проспектом, вулицями Вербовою і Петра Дехтяренка.

Район розташований на півночі міста та знаходиться на березі р. Дніпро. На його території знаходиться велика кількість торговельно-розважальних центрів та гіпермаркетів, з адміністративних будівель на території району є районна міська адміністрація, Оболонське районне відділення юстиції, державна податкова інспекція району, управління культури, туризму та охорони культурного спадку, відділення державної реєстрації юридичних та фізичних осіб, а також відділ контролю за благоустроем. На території району є понад 30 промислових підприємств, найвідомішими з яких є ПАТ «Оболонь», ПАТ «Київхліб», ТОВ «Завод Протекон» та ПАТ «Завод «Маяк».

Нині Оболонський район м. Києва займає площу 11,02 тис. га, на якій проживає понад 306 тисяч населення.

Згідно з рішенням сесії Київської міської ради в 2001 році району було повернуто історичну назву — Оболонський та включено до його складу територію Пуща-Водиці.

Готель великої місткості і високого рівня комфорту є складним комплексним організмом, до складу якого входить значне число приміщень різного функціонального призначення: житлові, приміщення прийому й обслуговування, громадського харчування культурно-масового призначення, побутового обслуговування, адміністративні, розвинутий склад службових, господарських, підсобних, технічних приміщень тощо. До складу сучасних готелів все частіше включають також приміщення для ділових контактів: кіноконцертні зали, бальні зали, банківські відділення, басейни, сауни, спортзали, кегельбани, приміщення для організації виставок, підприємства торгівлі, гаражі та інше.

Сучасний готель покликаний створити комфортабельні умови для проживання гостя і надати йому ряд додаткових послуг.

Основні принципи, що беруться до уваги при спорудженні будівель готелів, наступні.

1. Будівля (або комплекс будівель) повинні органічно вписуватися до навколишнього середовища, не порушуючи особливості міського або сільського ландшафту.

2. Необхідно враховувати природно-кліматичні фактори, температуру та вологість повітря, кількість опадів, інсоляцію, швидкість і напрямок вітру тощо.

3. Архітектурне, конструктивне і планувальне вирішення будівлі не повинні бути надмірно дорогими. Планування будівлі повинне забезпечувати економічність її експлуатації.

4. При проектуванні готелю певну роль грають рекламні міркування: забезпечення оформлення фасаду, що підкреслює престижність готелю; встановлення рекордів певного напрямку (будівництво найвищої будівлі, найбільш екзотичної будівлі тощо); розташування вітрин готельних торгових центрів і т. ін.

5. Планування будівлі повинне забезпечувати раціональну організацію обслуговування і відповідний комфорт проживаючим, відповідати функціональним вимогам.

6. Будівля повинна відповідати естетичним, технічним, санітарно-гігієнічним, екологічним нормам і рекомендаціям. Варто передбачати можливість її реконструкції.

7. Необхідно дотримуватися умови економічності процесу будівництва будинку.

Будівлі готелів призначені для короткочасного проживання людей з метою здійснення різних видів діяльності. Функціональне призначення готелів істотно впливає на їхнє розташування в планувальній структурі міста. Містобудівний аналіз розміщення готелів у планувальній структурі великих та найбільших міст дозволяє виділити кілька характерних прийомів їх розташування:

- у центрі міста;

- на територіях, що прилягають до центра;

- у центрі житлових районів і мікрорайонів;

- на межі міста;

- за межами міста.

Для проектування конгрес-готелю було обрано саме Оболонський район м. Києва тому, що це є місце з гарною архітектурою та цікавлю історією. Також місце розташування самого готелю є вдалим, оскільки на прилеглій території є велика кількість закладів для проведення вільного часу та розваг, велика кількість закладів ресторанного господарства з різноманітним переліком національних кухонь, декілька кінотеатрів та торгівельні центри для шопінгу. Оболонь є насиченою транспортною магістралью, як підземного так і назменого транспорту, що дозволяє без проблем доїхати до готелю також це сприяє проведенню вільного часу не тільки на території району, а ще й швидко доїхати до історичного центру міста та інших розважальних закладів. Природа району також видовищна, тому що Оболонь знаходиться майже на березі Дніпра, отже набережна також додає варіанти для проведення часу гостей, адже на ній також велика кількість закладів ресторанного господарства.

1.2 Вивчення дислокації об’єктів готельно-ресторанного господарства у районі, їх характеристика

Для кращого планування роботи проектованого закладу необхідно визначити всі підприємства схожого призначення для того, щоб спланувати діяльність підприємства у потрібне русло та підтримувати його конкурентоспроможність. Для цього було досліджено всі заклади готельного та ресторанного господарства у радіусі 1 км. Результати дослідження оформлено у вигляді таблиці (1.1) це дослідження допоможе ефективному плануванню стратегії розвитку підприємства.

Діючі об’єкти готельно-ресторанного господарства

Адреса

Клас

Кількість місць

Заклади ресторанного господарства

Кухня

Кількість місць

Persian Palace HotelSsS

ул. Маршала Малиновского, 34.

-

10

Іранська

30

Готель Оболонь

вулиця Маршала Тимошенка, 29

***

120

-

-

L'ENTRECOTE

проспект Оболонский ,1б

Вищій

-

Європейська

35

КАФЕ «РОЯЛЬ»

проспект Оболонский ,1б

-

-

кав'ярня

20

SALATIKO

проспект Оболонский ,1б

Перший

-

Середземноморська кухня

40

СУШИЯ

проспект Оболонский ,1б

Вищій

-

Японська

45

Holmes&lady

Оболонский проспект, 18

Люкс

-

Італійська, європейська

55

Разом

130

-

225

Після проведення аналізу було визначено, що більшість готелів розташована на відстані понад 3 кілометри від проектованого конгрес-центру, серед них не було виявлено жодного конгрес-готелю тому місце для будівництва доцільне. Заклади ресторанного господарства в радіусі 1 кілометр спрямовані переважно на азіатську та сердземноморську кухню, також є велика частина закладів із національною кухнею, але жоден з них не має класу люкс, тому проектування ресторану європейської кухні є вигідним.

Необхідна кількість місць в мережі об'єктів готельно-ресторанног огосподарства району або міста визначається за формулою:

Де:

Q – коефіцієнт внутришньоміської міграції

N - кількість мешкаючого населення, чол.

– кількість від'їжджаючого в день населення з району, чол.

– кількість прибулих в день до району, чол.

n - норматив місць на 100 жителів, чол.

q– коефіцієнт, який характеризує співвідношення самодіяльного і несамодіяльного населення ( самодіяльно – це населення працездатного віку ( від 16 до 60 років), у середньому він становить 0,6 – 0,65.)

Коефіцієнт внутрішньоміської міграції (Q) визначається за формулою:

1.3 Вивчення контингенту потенційних споживачів

Хоча проектований конгрес-готель знаходиться не в центрі міста, це не буде заважати йому обслуговувати велику кількість споживачів. Це досягається за рахунок того, що район його розташування дозволяє приймати гостей різних вікових категорій та соціального статусу, тому що Оболонський район має велику кількість офісних будівель, щр сприяє надходженню нових бізнес туристів, також за рахунок конференц залів та ресторанів в готелі можуть зупинятись не тільки туристи алей жителі міста, наприклад для проведення бізнес зустрічей,брифінгів, нарад тощо.Також велика кількість закладів ресторанного господарства привабить не тільки ділових людей,а й тих, хто не має відношення до цього але хоче провести час з комфортом.

За даними статистичних досліджень більшу частину туристичног оконтингент являють собою туристи з України – 70% і відповідно 30% іноземні туристи. (Рис. 1.2)

Рис. 1.2 – Туристичний контингент Києва

Якщо ж дивитися на це питання більш детально,то можна поділити контингент споживачів ще й за віковою категорією. За статистичними даними можна отримати такі результати: люди середнього віку-40%, молодь-35%, люди похилого віку-25%, це буде наглядно відображене на рисунку (Рис 1.3)

Рис. 1.3 – Туристичний контингет Києва за віковою ознакою

Найбільшу частку туристів займають бізнес туристи – 50%,саме така цифра виходить через те, що Київ є потужним економічним центром. Ділові люди приїжджають сюди заради підписання контрактів, налагодження виробництва, інвестування та інших робочих справ. Але столиця, з іншого боку, ще й духовний центр отже туризм заради нових вражень та відвідування нових країн і отримання нових вражень займає важливу роль і кількість таких туристів є досить значною – 30%. Не варто забувати і про те, що Київ це старовинне місто з великою кількістю значущих храмів, це призводить до відвідування міста паломниками, що займають 15%. І 5% це туристи, які подорожують заради оздоровлення.

    1. Концептуальні засади діяльності проектованого конгрес-готелю

Головним плюсом конгрес-готелю є спрямованість на бізнес людей, а це означає, що головним має бути хороший сервіс, своєчасність всіх дій та відповідність найвищім нормам. Отже головним аспектом проектування цього закладу є сама його концепція спрямована головним чином на цей контингент людей . Загальні характеристики представлені у таблиці 1.2

Таблиця 1.2

Розміщення

Тип засобу розміщення

Конгрес-готель

Призначення

Готель для проведення конференцій

Рівень комфорту

*****

Місце розміщення закладу

вулиця маршала Малиновського 3Б

Місткість

250 місць

Структурні підрозділи

  • Готель на 155 номерів

  • Ресторан Європейськї кухні на 188 місць

  • Бар при вестибюлі на 20 місць

  • Бари на житлових поверхах на 25 місць

  • Бар при концерт-холі на 12 місць

  • Приміщення приймально-вестибюльної групи

  • Житлові приміщення

  • Приміщення культурно-дозвіллевого призначення (концерт-хол на 188 місць)

  • Приміщення підприємств харчування

  • Приміщення ділової діяльності

  • Приміщення адміністрації і служб експлуатації

Категорії номерів

Номер І категорії(1 місний

Номер І категорії ( 2 місний)

Напівлюкс

Люкс

Апартаменти

Президентські апартаменти

Кількість номерів

31

49

54

4

2

1

Спосіб організації та взаємозв’язку всіх груп приміщень

Централізований

Організація надання основних і додаткових послуг

Основні послуги

Проживання та харчування

Додаткові послуги

Побутові(хімчистка), культурно-дозвіллєві (концерт-хол, інтернет послуги), бізнес послуги ( конференц зали, організація семінарів, конференцій, нарад, ділових зустрічей, послуги перекладача, послуги відеозапису), фінансові(обмін валют) тощо.

Харчування

Вид закладу

Ресторан

Бари на житлових поверхах

Їдальня персоналу

Бар при концерт-холі

Бар при вестибюлі

Контингент споживачів

Гості,мешканці та жителі міста

Мешканці

Персонал

Гості та мешканці

Гості, мешканці та жителі міста

Рівень сервісу (клас)

Люкс

Вищого

-

Вищого

Вищого

Організація харчування

Шведська лінія, вільний вибір страв

вільний вибір страв та напоїв

вільний вибір страв

вільний вибір страв та напоїв

вільний вибір страв та напоїв

Кулінарна концепція кухні

Європейська

-

-

-

-

Режим роботи

6:00-23:00 (без вихідних)

8:00-24:00

6:00-7:00

13:00-14:00

18:00-20:00( без вихідних)

16:00-24:00

6:00-18:00

Форма обслуговування

Повне обслуговування

Часткове обслуговування

Самообслуговування

Часткове обслуговування

Часткове обслуговування

Дизайнерський стиль

Європейський

Європейський

Європейський

Європейський

Європейський

Побутове обслуговування

Тип

Хімчистка

Режим роботі

Цілодобово, без вихідних

Бізнес-послуги

Тип

Призначення

Режим роботи

По днях

По годинах

Конференц-зал

організація семінарів, конференцій, нарад, ділових зустрічей

Понеділок-субота

8:00-23:00

Послуги перекладача

Синхронний переклад

Понеділок-субота

8:00-23:00

Культура та дозвілля

Тип

Призначення

Режим роботи

По днях

По годинах

Концерт-хол

Проведення розважальних концертів, семінарів, тренінгів, лекцій, обмін досвідом

Без вихідних

10:00-23:00

Конкурентні переваги готельного продукту

  • Спеціалізація на безнес-зустрічах і сприяння комфортному проведенню нарад, тренінгів, зустрічей, семінарів тощо.

  • Ресторан люкс класу

  • Великий асортимент додаткових послуг, орієнтований на всі види контингентів

  • Адекватна цінова політика, кожен гість зможе себе комфортно почувати в закладі

  • Концерт-хол можна використовувати не тільки гостям.а ще й брати в оренду

  • Вигідна географічна позиція

  • Вишуканий дизайн

  • Безкоштовний паркінг з охороною

Ціль проектованого закладу – сприяння комфортному проведенню бізнес справ, отже всі сили покладено саме на це. Оформлення номерів, холів, ресторанів, барів зроблено вишукано, щоб відповідати призначенню, але все ж основна увага була приділена саме бізнес стороні закладу. В наявності закладу є все, що може знадобитись під час таких справ: інтерактивні дошки, проектори, планшети, бізнес видання, також гнучка система перебудови коференц-залів на замовлення кожного клієнта. Отже можна сказати, що проектований заклад повністю відповідає своїм цілям.

Соседние файлы в папке Проектування готелю