Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
108
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
302.66 Кб
Скачать

1.6 Розроблення вимог до способу організації та структурної схеми взаємозв'язку всіх груп приміщень проектованого готелю.

Блок приміщень вестибюльної групи є основною сполучувальною ланкою всіх групп приміщень. Він створює перше враження про заклад. У цьому блоці здійснюється: прийом, оформлення і розміщення гостей, розрахунки з ними, зберігання та транспортування багажу тощо.

Блок приміщень житлової групи – основний у готелях будь-якого типу. Ці приміщення становлять понад 50% об'єму будівлі і є житловими кімнатами та номерами, а також безпосередньо пов'язаними з ними допоміжними і службовими приміщеннями.

Велике значення має вибір місця встановлення ліфтів. Ліфти, як правило компонуються группами по кілька в кожній. Місця розташування цих групп повинні забезпечувати найкоротші шляхи потрапляння до номерів; у вестибюлі ліфти необхідно розташовувати так, щоб їх можна було легко знайти.

Коридори належать до житлової групи приміщень і є важливим комунікаційним вузлом, який з'єднує ліфти, сходи з номерним фондом готелю та іншими приміщеннями. Основною вимогою до коридорів є відсутність будь-яких меблів і достатнє денне і штучне освітлення, шо сприяє швидкій орієнтації мешканців. Коридори по всій довжині повинні розташовуватися на одному рівні; у разі перепаду рівнів потрібно передбачати засоби для орієнтування. За великої довжини коридору передбачаються світлові розриви через кожні 20м. Ширина коридору розраховується так, щоб в ньому могли легко розминутися дві людини із валізами в руках. Звідси вимога до ширини односторонього коридору – не менше 1,3-1,4 м, а двосторонього – 1.6-2.0 м (якшо двері відчиняються в середину номера) Якшо ж двері відчиняються в коридор, то відповідно й ширина його збільшиться.

Номери розташовуються на житлових поверхах, де є також приміщення для чергового персоналу, що обслуговує їх, загальні горизонтальні комунікації, ліфтові чи сходово-ліфтові холи. Основні вертикальні комунікації (сходи і ліфти) часто об'єднують в єдиний сходово-ліфтовий вузол, розміщення якого залежить здебільшого від форми плану житлових поверхів. Розподіл площі житлової частини між номерами та іншими приміщеннями значно відрізняється: частка номерів складає 54-70%, на коридори припадає від 13 до 22%.

Блок приміщень вестибюльної групи - вестибюль – 300 м2, при вестибюлі розташовуються бюро прийому і реєстрації площею 14 м2, а також бюро бронювання площею 10м2. Пункт оперативного та факсимільного зв'язку площею 8 м2. 2 кімнати чергового персоналу – 8 м2, службовий санітарно-технічний блок (санвузол, душові, кімната особистої гігієни) – 10 м2. Кімната чергового адміністратора займає площу 16м2. При одній з кімнат чергового персоналу знаходиться сейфова, площею 8м2. Приміщення охорони займають площу 8х3. Поблизу головного входу знаходяться швейцарська і приміщення носильників – 10м2. Камери схову площею 12м2. Відділення зв'язку площею 12 м2. Приміщення для посильних – 12м2. Телефонний переговор-ний пункт міжміськогозв’язку – 12м2. При застосуванні системи портьє включаються приміщення для портьє. Приміщення для багажних візків, площею 8м2, знаходяться біля комори прибирального інвентарю, площею 9м2. Туалетні кімнати площею 20 м.кв.

Блок приміщень житлової групи– ці приміщення становлять понад 50% об'єму будівлі і є житловими кімнатами- номерами, а також безпосередньо пов'язаними з ними допоміжними і службовими приміщеннями. Ці приміщення розташовуються на першому та вищих поверхах. До групи житлових приміщень входять житлові кімнати, приміщення поповерхового обслуговування, приміщення громадського призначення.

Блок приміщень господарсько-виробничої групи приміщень Центральний диспетчерський пост, у тому числі: пожежний пост (за розрахунком, але не менше 15 м2 ), приміщення чергової ремонтної зміни - 6 м2.Вузол зв'язку, у тому числі: радіовузол 8 м.кв, телестудія 30 м.кв, ремонтна майстерня 12 м.кв, склад техніки 6 м.кв, кімната персоналу 8 м.кв, служба відеопроекції 8 м.кв. Центральна білизняна, у тому числі: відділення чистої білизни 20 м.кв, відділення брудної білизни 12 м.кв, риміщення розбирання брудної білизни 8 м.кв, майстерня лагодження білизни 6 м.кв, розвантажувальний майданчик 6 м.кв. Служба дезінфекції 6м.кв. Служба прибирання території, у тому числі: побутові приміщення 8 м.кв, склад прибирального інвентаря 4 м.кв, склад видаткових засобів 4 м.кв, склад садового інвентаря й прибиральної техніки – за розрахунком. Майстерні, у тому числі: електротехнічна 12 м.кв, сантехнічна 12 м.кв, слюсарна 12 м.кв, торговельного і технологічного обладнання 12 м.кв, столярна 30 м.кв, малярна 16 м.кв. Складські приміщення, у тому числі: резервний склад білизни 12 м.кв, склад драпірувань 8 м.кв, матеріально-технічні склади 40 м.кв, склад видаткових матеріалів 20 м.кв, склад меблів 50 м.кв, склади технічних служб (електротехнічної, сантехнічної, засобів зв'язку тощо) за розрахункаом, але розміщують, як правило, поблизу ремонтних майстерень. Склад лакофарбових матеріалів розраховується на зберігання не більше 50 кг зі здійсненням необхідних протипожежних заходів. Склад пиломатеріалів 20 м.кв. Побутові приміщення виробничого персоналу, санвузли та душові за розрахунком (згідно зі СНиП 2.09.04). Пральня за розрахунком (згідно з ДБН В.2.2- 11). Господарські - 2 на поверх із розрахунку 3 м.кв, отже 6 м.кв.

Блок адміністративних приміщень готелю. Кабінет директора площею 16м2. Кімната відпочинку – 12м2. Приймальня, площею 12м2, біля кабінету заступника директора – 14м2. Кімната завгоспа, площею 12м2. Відділ кадрів, площею 12м2, біля нього розташований архів – 16м2 та бухгалтерія, у тому числі: кабінет головного бухгалтера – 8м2, робочі приміщення – 16м2 та каса – 6м2.Зал зборів – 60м2.

1.7 Вивчення можливості підключення проектованого готелю до інженерних мереж

Конгрес-готель повинен мати в своєму складі велике і складне інженерно-технічне обладнання. Це центральнее опалення, каналізація, гаряча і холодна вода, протипожежна система, вентиляція і сміттєпроводи. Будівля повинна бути обладнана електромережею, телефонами, радіо і телевізійними установками, сигналізацією. Виходячи з кількості місць, в готелі буде встановлено чотири швидкісні сучасні ліфти.

Готель, що проектується знаходиться в західній частині міста з твердим покращеним покриттям доріг, що забезпечує хорошу доступність до ділянки. Водопостачання населення міста забезпечує водопровід, промислові підприємства мають локальні водопроводи.

Електропостачання здійснюється на базі природнього газу, що подається від теплової електростанції. Територія готелю буде озеленена відповідно до сучасних вимог та стандартів, із застосуванням сучасних матеріалів. Покриття тротуарів та доріжок передбачається декоративною кам’яною плиткою, проїздів та автостоянок – асфальтобетоне. Територія повинна належно освітлюватися із застосуванням сучасних енергозбережних світильників. При проектуванні та будівництві будуть враховані потреби маломобільнх групп населення (людей похилого віку та інвалідів) щодо можливості їх безперешкодного пересування в інвалідних візках по проїздах та тротуарах, та доступу до вхідних дверей та ліфтів.

Розділ 2. Проектування приміщень

2.1 Проектування приймально-вестибюльної групи приміщень

Блок приміщень вестибюльної групи є основною сполучною ланкою всіх груп приміщень проектованого готелю. У цьому блоці приймають, оформлюють та розміщують гостей, здійснюють з ними розрахунок, надають інформацію про готель, зберігають та транспортують багаж. Функціональна організація приміщень вестибюльної групи забезпечує раціональне розташування вертикальних комунікації і входів для того, щоб рух основного людського потоку був найкоротшим. Функціональний взаємозв’язок зон і приміщень вестибюльної групи виключає перетинання людських потоків.

Відповідно до принципів функціонального зонування передбачається:

  • Зона вестибюля

  • Зона вертикальних комунікацій

  • Зона праці персоналу

  • Зона відпочинку

Зона вестибюлю містить вхід для відвідувачів, вхід для розподілу багажу, вільну зону для розподілу людських потоків, зону відпочинку гостей та лобі-бар на 20 місць. Площа вестибюлю проектованого готелю складає 300 м.кв. У вестибюлі розміщено інформацію про послуги, які надає проектований готель та заклади ресторанного господарства, та стенди з картами та корисними буклетами. Вестибюль виконаний в стилістиці мінімалізму та оформлений дзеркалами і картинами. Також присутні м’які меблі та журнальні столики, для відпочинку клієнтів під час реєстрації .

Зона рецепції виконана у формі стійки, а за нею розташовані робочі місця:

  • Чергового адміністратора – обліковую зайняті номери, попередні замовлення

  • Касир – забезпечує розрахунок клієнтів за послуги

  • Портьє – обліковує ключі та видає кореспонденцію

Одночасно персонал контролює рух гостей, відвідувачів та персоналу проектованого готелю. Рецепція забезпечує високу візуальну оглядовість й інших функціональних зон вестибюлю.

Туалетні кімнати розташовано поряд з зоною відпочинку гостей, їх площа складає 18 м.кв. Облаштовані туалетні кімнати дзеркалами, одноразовими засобами гігієни, дозатори для мила та паперові рушники. Вимоги до санітарного стану: чистота, гарне освітлення, якісна вентиляція, систематичне прибирання.

Зона відпочинку призначена для короткострокового перебування гостей, зазвичай під час реєстрації або від’їзду, але може використовуватись як і звичайна зона відпочинку. Обладнана шкіряними диванами та скляними столиками, зона розрахована на відпочинок 30 людей.

До вестибюльної групи також належить лобі-бар.

Камери схову розташовані поблизу рецепції, в окремому приміщенні. Вона обладнана вікном для передачі багажу та стелажами для його зберігання.

Ліфти та сходи розміщені суміжно, один ліфт розрахований на 70 осіб,а очікування займає приблизно 1 хвилину.

Сейфова знаходиться так, щоб гості її не могли побачити, при кімнаті чергового адміністратора. Обладнана броньованими дверима та 2 сейфами, в кімнаті відсутні вікна. Доступ до цієї кімнати має обмежена кількість людей.

Склад і площі цих приміщень відображені в таблиці 1.3

Таблиця 1.3

Склад і площі приміщень приймально-вестибюльної групи готелю

Назва приміщень

Площа приміщень, м.кв.

1

Вестибюль

300

2

Бюро прийому та реєстрації

14

3

Пункт оперативного та факсимільного зв’язку

8

4

2 кімнати чергового персоналу

8

5

Службовий санітарно-технічний блок

10

6

Кімната чергового адміністратора

16

7

Сейфова

8

8

Швейцарська та приміщення носильників

10

9

Камери схову

12

10

Відділення зв’язку

12

11

Приміщення для багажних візків

8

12

Комора прибирального інвентарю

9

13

Туалетні кімнати

20

14

Приміщення охорони

8х3

15

Приміщення посильних

12

16

Телефонний переговорний пункт міжміського зв’язку

12

17

Лобі-бар

20

18

Санвузол чоловічій

9

19

Санвузол жіночій

9

Разом

511

Обладнання приміщень вестибюльної групи займає одне з найважливіших значень.

Інтер’єр повинен бути презентабельним та відповідати статусу готелю і гостя, тому в проектованому готелі приділяється значна увага деталям. Як було зазначено вище вестибюль виконаний в стилі мінімалізму, в чорно-білих тонах, основний матеріал оздоблення – плитка з дорогих видів каміння. Функціональні зони обладнані значною ілюмінацією для того, щоб гість при вході міг одразу знайти потрібний йому персонал.

Соседние файлы в папке Проектування готелю