Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
129549.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
5.62 Mб
Скачать

1.3 Методичні підходи до оцінки ефективності функціонування об’єднань у готельному господарстві

Ефективність функціонування – це комплексна характеристика, яка відображає ступінь використання ресурсних витрат, спроможність досягти поставлених цілей і здатність до стійкої життєдіяльності у конкурентному ринковому середовищі.

Одним з найважливіших результативних показників діяльності будь-якого суб’єкта господарювання в ринкових умовах є розмір отриманого прибутку, а показником ефективності функціонування – рентабельність. Теж саме стосується і об’єднань у готельному господарстві.

При оцінці ефективності вкладання коштів у капітал підприємства у західній практиці застосовують показник рентабельності власного капіталу – співвідношення чистого прибутку, отриманого підприємством після сплати податків, до суми власного капіталу. Іншим показником, що характеризує ефективність функціонування об’єднання у готельному господарстві, є рентабельність сукупного капіталу (рентабельність активів) – співвідношення операційного прибутку до суми активів, які знаходяться у розпорядженні об’єднання. З використанням даного показника виявляють, наскільки ефективно використовуються активи, зосередженні у господарстві, для одержання операційного прибутку. Разом з тим слід враховувати, що значення показника рентабельності активів є узагальнюючим, і тому у практиці проведення аналіз доцільно його розділити на два взаємопов’язаних елемента: рентабельність продажу і оборотність сукупного капіталу (оборотність активів). Оборотність активів визначається як співвідношення виручки від реалізації до вартості активів. Рентабельність продажу являє собою співвідношення операційного прибутку до виручки від реалізації. Цей показник, виражений у коефіцієнтному значенні, дозволяє керівництву підприємства визначити частку операційного прибутку, що припадає у розрахунку на 1 одиницю валюти грошової виручки. Проте, я вважаю, що для оцінки ефективності функціонування об’єднань в готельному господарстві найбільшого розповсюдження набув показник рівня рентабельності – співвідношення прибутку до собівартості реалізованих послуг.

Описані вище показники ефективності функціонування об’єднань в готельному господарстві відображають її, перш за все, з позиції власника. У той же час, оцінка ефективності функціонування об’єднань не можлива без не менш важливих показників, таких як продуктивність праці або трудомісткість, норма економічного прибутку.

Рис. 2. Похідні від продуктивності праці

На рис. 2 зображені показники абсолютного ефекту та рівня ефективності виробництва, похідні від продуктивності праці.

Для кількісного вираження критеріїв ефективності функціонування об’єднань різних організаційно – правових форм застосовують систему економічних показників. На першому плані повинні бути продуктивність праці і економічний прибуток як узагальнюючі критерії ефективності і основа самофінансування. Ці показники повинні формуватися з урахуванням можливостей на основі обґрунтування ціноутворюючих чинників.

Аналізуючи результативність слід враховувати не лише економічний, а й соціальний і екологічний аспекти ефективності. Соціальна ефективність є похідною від економічної. За інших однакових умов вона буде тим вищою, чим вищого рівня економічної ефективності буде досягнуто. Для оцінки соціальної ефективності використовують показники рівня життя працівників (рівень оплати праці і т. ін.). А екологічні аспекти характеризуються станом навколишнього природного середовища.

Конкурентоздатність може бути визначена зіставленням обсягу виробництва готельного продукту за асортиментом та якістю з місткістю ринку. Остання встановлюється на основі маркетингових досліджень попиту і пропозиції.

Подальші дослідження у напрямку удосконалення підходів до оцінки ефективності передбачають необхідність розробки методики проведення аналізу, основаної на урахуванні загальних і часткових критеріїв, визначених як на короткостроковий, так і на довгостроковий періоди.

готельний господарство економічний

  1. Дослідження організаційно – економічних особливостей та ефективності функціонування готелю «Прем’єр Палац» у м. Києві

    1. Особливості управління об’єднанням підприємства

Мережа «Premier Hotels» - це 7 українськиїх готелів 4 та 5 зірок, кожен з яких є особливим, але всі однаково розкішні, гостинні та затишні. Кожен з готелів зберігає свою неповторну атмосферу, історію, дух того міста, де він розташований. Проте всі вони єдині у прагненні завжди надавати найкращий сервіс та піклуватися, насамперед, про зручність своїх гостей.

У цих готелях кожен відчуває себе поважним гостем, який може розраховувати на індивідуальних підхід. Першокласне обслуговування, вишукана кухня, уважне ставлення до кожної деталі та дійсно слов’янська гостинність зроблять кожен ваш візит незабутнім.

Особливості розташування готелів створюють неповторну атмосферу для відпочинку у різних куточках України, а розвинута інфраструктура дозволяє створювати прекрасні умови для проведення бізнес-заходів.

Забронювати будь-який з готелів можна на веб-сайті www.premier-hotels.com.ua або зателефонувавши до Центрального відділу бронювання у Києві.

Гості готелів мають можливість користуватися пільгами в рамках єдиної Програми Постійного Гостя, що передбачає привілеї для власників спеціальних карт.

Готель “Прем’єр Палац”***** входить до мережі “Прем’єр Готелі”, а саме:

  • м.Львів, “Дністер”

  • м.Одеса, “Отрада”

  • м.Харків, “Космополіт”

  • м.Харків, “Аврора”

  • м.Мукачево, “Стар”

  • м.Ялта, “Ореанда”

На карті України ці готелі позначені у додатку Б.

Готель «Прем’єр Палац» - один з найрозкішніших готелів української столиці зі 100-річним досвідом гостинності, перший п’ятизірковий готель України, пам’ятка історії та архітектури.

Унікальні тематичні люкси, що декоровані з особливою увагою до історичних деталей, ресторан «Теракота» із захоплюючим краєвидом Києва, найбільший у місті басейн та класична розкіш інтер’єрів – все це складає довершеність цього неповторного місця.

Готель «Прем’єр Палац» є одним з «Великих готелів світу» (Great Hotels of the World). У 2009 році готелю було присвоєно нагороду «6 Зірок і 7 Стрічок» від комітету Seven Stars and Stripes®. Консьєрж готелю отримав знамениті «Золоті ключі» від Міжнародного Спілки Консьєржів Гранд Готелів (Les Clefs d’Or). Готель також входить до «Найвідоміших готелів в світі» (The Most Famous Hotels in the World).

Всього в готелі нараховується 289 номерів люкс в класичному стилі. Кожний номер оснащений високошвидкісним інтернетом та іншим зручностями, які дозволяють насолодитись перебуванням у Києві. У табл. 1 представлена характеристика номерів готелю.

Таблиця 1

Категорія номеру Характеристика

Класичний одномісний Вартість: 295 EUR

Площа: 18 м. кв.

Класичний двомісний Вартість: 350 EUR

Площа: 23 м. кв.

Номер з широким ліжком Вартість: 400 EUR

Площа: 27 м. кв.

Номер з двома окремими ліжками Вартість: 400 EUR

Площа: 27 м. кв.

Двокімнатний люкс Вартість: 475 EUR

Площа: 35-42 м. кв.

Тематичний люкс - Роксолана Вартість: 500 EUR

Панорамний номер

Тематичний люкс –Гетьман Вартість: 500 EUR

Панорамний номер

Тематичний люкс – Любов Орлова Вартість: 500 EUR

Панорамний номер

Тематичний люкс- Фен-шуй Вартість: 500 EUR

Панорамний номер

Тематичний люкс – Вертинський Вартість: 500 EUR

2 кімнати

Тематичний люкс – Весільний Вартість: 500 EUR

Панорамний номер

Тематичний люкс – Хай-тек Вартість: 500 EUR

Панорамний номер

Тематичний люкс – Серж Лифар Вартість: 500 EUR

2 кімнати

Тематичний люкс – Висоцький Вартість: 500 EUR

2 кімнати

Місцезнаходження готелю відображене в додатку В.

«Ореанда» збудована у 1907 році видатним діячем та меценатом Олександром Вітмером, вишукана споруда готелю у стилі арт-нуво має виключно вдале розташування – біля моря, на модному променаді набережної курортного міста Ялта.

З номерів готелю відкриваються чудові краєвиди кримського узбережжя та гірського амфітеатру. Відкритий та закритий басейни з морською водою, власний пляж, патіо з зеленню пальм та магнолій, неперевершені SPA-програми – ці приємні деталі складаються у повну палітру задоволення від перебування тут. Імператорські апартаменти з власною терасою і розаріумом навівають спогади про величні часи Російської Імперії, які залишили свій дух в історії та атмосфері цих місць.

Готель «Ореанда» є одним з «Особливих готелів світу» (Special Hotels of the World).

Готель «Дністер» розташований у самому серці Львова – старовинного міста, музею під відкритим небом. Тепла та гостинна атмосфера, комфорт, сніданки у кращих традиціях національної кухні та чарівний краєвид Старого Міста, що його занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО, створюють у готелі особливу атмосферу і прекрасні умови для будь-якої події – романтичного вікенду, сімейного відпочинку або бізнес-подорожі.

Вишуканий та затишний бізнес-готель «Аврора» розташований в історичному та діловому центрі Харкова, в декількох кроках від центральної площі міста – найбільшої площі у Європі. Готель приваблює гостей бездоганним обслуговуванням, щирою гостинністю, стриманим класичним дизайном номерів та найкращою в місті кухнею французького ресторану «Аристократ».

Готель «Космополіт» - єдиний п’ятизірковий арт-готель України з оригінальним сучасним дизайном, що його доповнюють роботи кращих українських майстрів.

Стиль готелю відображає філософія конструктивізму – все необхідне, та нічного зайвого. Увага до деталей, комфортні просторі та стильні номери, SPA-клуб та вражаючий італійський ресторан “Да Вінчі» створюють особливу атмосферу готелю.

Готель «Стар» - невеликий та затишний готель, що колись належав родині австро-угорських графів Фон Шенборн, здіймається над головною площею старовинного містечка Мукачева. Збудований у 19 сторіччі, готель став історичною пам’яткою та зараз вдало поєднує у собі дух сучасних європейських традицій із шармом старовини.

Розкішний готель-бутік «Отрада» розташований в престижному районі Одеси неподалік від пляжу «Отрада» та знаменитого Французького бульвару.

Прекрасно відреставрована споруда кінця 19 сторіччя сьогодні поєднує чудову класичну архітектуру з величними мармуровими сходами, сяючими люстрами, картинами та скульптурами і сучасні технології, що покликані приносити задоволення гостям. Вдале розташування готелю дозволяє найкращим чином поєднувати бізнес та відпочинок.

Пропоную розглянути стратегії маркетингу, які застосовуються в готелях цієї мережі.

Може застосовуватися одна з трьох стратегій охоплення (завоювання ринку): недиференційований маркетинг, диференційований маркетинг і концентрований маркетинг. Мережа застосовує концентрований маркетинг, тому що зосереджена на сегмент споживачів з високим рівнем доходу.

Мережа готелів використосовує також стратегію застосування знижок, адже бронювання номерів на мінімум 2 доби через сайт готелю “Прем’єр Палац” або сайт мережі “Прем’єр Готелі” дозволяє отримати 10% знижку у будні дні та 15% у вихідні.

Також використовується стратегія дискримінації цін. Пропонують весільні пакети по нижчим цінам: Одноденний весільний пакет а також дводенний весільний пакет можливо придбати за ціною нижчою, ніж для звичайних відвідувачів.

Застосовується ще і стратегія споживацької лояльності. Програма Прем’єр клуб дає можливість накопичувати бонуси і отримувати за них подарунки.

    1. Дослідження ефективності функціонування підприємства

Ефективність управління внутрішнім середовищем у готелі “Прем’єр Палац” визначається на основі оцінки ефективності його складових.

Визначимо склад необоротних активів підприємства, частку основних засобів в їх складі на основі балансу підприємства за 2009 рік (табл. 2).

Таблиця 2

Структура та динаміка активів готелю Прем’єр Палац” за 2009 р.

Найменування показника

Сума, тис. грн.

Абсолютні відхилення (+,-)

Темпи зростання%

Темпи приросту%

На поч. звітного періоду

На кінець звітного періоду

Нематеріальні активи:

залишкова вартість

4584,2

4334,7

-249,5

94,6

-5,4

первісна вартість

4638,8

4891,9

253,1

105,5

5,5

накопичена амортизація

54,6

557,2

502,6

1020,5

920,5

Незавершене будівництво

50,8

121,9

71,1

240

140

Основні засоби:

залишкова вартість

128925

127115

-1810

98,6

-1,4

первісна вартість

154564

160912

6348

104,1

4,1

знос

25638,5

33796,6

8158,1

131,8

31,8

Довгострокові фінансові інвестиції:

які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

95413,8

107794

12380,2

113

13

інші фінансові інвестиції

0

0

Довгострокова дебіторська заборгованість

0

0

Відстрочені податкові активи

0

0

Інші необоротні активи

320,8

759,4

438,6

236,7

136,7

Усього

229295

240126

10831

104,7

4,7

Проаналізувавши табл. 2, можемо побачити, що взагалі необоротні активи підприємства мають тенденцію до збільшення. Порівняно з початком звітного періоду вони збільшились на 10831 тис. грн. (4,7%) та склали 240126 тис. грн.

Залишкова вартість основних засобів незначно зменшилась на 1,4% у кінці звітного періоду, порівняно з початком, що вказує на зношування матеріально-технічної бази підприємства.

Про ефективність функціонування підприємства можна дізнатися також зі звіту про фінансові результати (табл. 3).

Таблиця 3

Фінансові результати діяльності готелю “Прем’єр Палац” за 2008 - 2009 рр.

Стаття

Сума, тис. грн.

Абсолютні відхилення (+,-)

Темпи зростання

%

Темпи приросту

%

2009 рік

2008 рік

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

59 524,9

49 786,6

9 738,30

119,56

19,56

Податок на додану вартість

( 7 537,6 )

( 5 533,4 )

-2 004,20

136,22

36,22

Акцизний збір

( 0 )

( 0 )

0,00

( 0 )

( 5 521,7 )

5 521,70

0,00

-100,00

Інші вирахування з доходу

( 0 )

( 0 )

0,00

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

51 987,3

38 731,5

13 255,80

134,22

34,22

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

( 36 138,5 )

( 31 447,2 )

-4 691,30

114,92

14,92

Валовий:

прибуток

15 848,8

7 284,3

8 564,50

217,57

117,57

збиток

( 0 )

( 0 )

0,00

Інші операційні доходи

114,5

90,3

24,20

126,80

26,80

Адміністративні витрати

( 3 006,5 )

( 2 514,9 )

-491,60

119,55

19,55

Витрати на збут

( 465,5 )

( 887,7 )

422,20

52,44

-47,56

Інші операційні витрати

( 3 427,3 )

( 3 759,4 )

332,10

91,17

-8,83

Фінансові результати від операційної діяльності:

прибуток

9 064

212,6

8 851,40

4 263,41

4 163,41

збиток

( 0 )

( 0 )

0,00

Дохід від участі в капіталі

0

0

0,00

Інші фінансові дохіди

711,2

230,8

480,40

308,15

208,15

Інші доходи

162,3

345,4

-183,10

46,99

-53,01

Фінансові витрати

( 12 996,2 )

( 13 046,8 )

50,60

99,61

-0,39

Втрати від участі в капіталі

( 0 )

( 0 )

0,00

Інші витрати

( 634,8 )

( 762,2 )

127,40

83,29

-16,71

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:

прибуток

0

0

0,00

збиток

( 3 693,5 )

( 13 020,2 )

9 326,70

28,37

-71,63

Податок на прибуток від звичайної діяльності

0

0

0,00

Дохід з податку на прибуток від звичайної діяльності

0

0

0,00

Фінансові результати від звичайної діяльності:

прибуток

0

0

0,00

збиток

( 3 693,5 )

( 13 020,2 )

9 326,70

28,37

-71,63

Надзвичайні:

доходи

0

0

0,00

витрати

( 0 )

( 0 )

0,00

Податки з надзвичайного прибутку

0

0

0,00

Чистий:

прибуток

0

0

0,00

збиток

( 3 693,5 )

( 13 020,2 )

9 326,70

28,37

-71,63

З таблиці 3 можна зробити висновок, що дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у 2009 році зріс на 19,6% у порівнянні з 2008 роком і становить 59 524,9 тис.грн. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у порівнянні з попереднім роком з зріс на 34,22% і у 2009 році становить 51 987,3.

Таблиця 4

Аналіз динаміки показників ефективності управління поточними витратами готелю Прем’єр Палац” за 2008-2009 рр.

Показники

2008 рік

2009 рік

Абсолютне відхилення (+,-)

Темп зростання

%

Темп приросту

%

Коефіцієнт покриття реалізованих виробничих витрат

1,31

1,30

-0,01

99,65

-0,35

Коефіцієнт окупності реалізованих виробничих витрат

0,765

0,768

0,003

100,35

0,35

Коефіцієнт покриття адміністративних витрат

19,78

28,60

8,82

144,64

44,64

Коефіцієнт окупності адміністративних

0,05

0,03

-0,02

69,14

-30,86

Коефіцієнт витратомісткості загальногосподарського управління

0,06

0,04

-0,02

70,25

-29,75

Коефіцієнт навантаження адміністративних витрат

16,14

22,97

6,834

142,36

42,36

Коефіцієнт окупності виробничих витрат

3,26

3,31

0,05

101,52

1,52

Валова рентабельність (прибутковість) виробничих витрат

0,31

0,30

-0,01

98,50

-1,50

Коефіцієнт окупності чистого доходу

4,26

4,31

0,05

101,17

1,17

Валова рентабельність (прибутковість) чистого доходу

0,235

0,232

-0,003

98,85

-1,15

Коефіцієнт окупності операційних витрат

4,43

4,08

-0,35

91,98

-8,02

Рентабельність (прибутковість) операційних витрат

0,23

0,25

0,02

108,72

8,72

Коефіцієнт чистої окупності операційних витрат

6,33

5,82

-0,51

91,98

-8,02

Чиста рентабельність (прибутковість) операційних витрат

0,16

0,17

0,01

108,72

8,72

Як видно із табл. 4, показники ефективності управління поточними витратами у 2009 році покращилися порівняно з 2008 роком.

Отже, можна зробити висновок, що загальна сума поточних витрат готелю “Прем’єр Палац” у 2009 році порівняно із 2008 роком зросла на 14,96 %. Але рівень витрат у 2009 році зменшився на 1,07% за рахунок збільшення доходу готелю на 19,6%. Зменшення рівня поточних витрат в свою чергу вплинуло на формування економії поточних витрат у 2009 році у сумі 196,22 тис. грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]