Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова (2).docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
199.36 Кб
Скачать

2.2. Роль місцевих податків і зборів в наповненні бюджету м. Чернівці

Місцеві податки і збори в Україні є складовою системи оподаткування. Місцеві ради (сільські, селищні, міські): запроваджують на своїй території місцеві податки, визначають механізм їх справляння та порядок сплати. За кожним видом місцевих податків і зборів розробляють положення, яким регламентується порядок сплати та перерахування до місцевого бюджету податків і зборів відповідно до встановлених переліком та граничних ставок; визначають також органи (підприємства, установи та організації), які повинні вести облік платників податків (зборів) і нести відповідальність за їхнє стягнення та перерахування до місцевого бюджету; затверджують форми звітів за цими податками, порядок і строки їх надання до податкових органів.

Місцеві податки і збори згідно Податкового кодексу: 1. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – платниками є фізичні особи – власники житлової нерухомості (набув чинності з 01.01.2012р.). Базою оподаткування є площа об’єкта житлової нерухомості і обчислюється органами ДПС.

4. Збір за місця для паркування транспортних засобів - платниками є юридичні та фізичні особи – підприємці, які проводять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Базою оподаткування є площа земельної ділянки, відведена для паркування, а також площа комунальних гаражів, стоянок, паркінгів, які побудовані за кошти місцевого бюджету. Ставки - від 0,03 до 0,15 відсотка мінімальної заробітної плати за 1кв. м площі за кожний день діяльності 3. Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності (торговий патент).

Строк дії торгового патенту - 60 місяців. Платниками збору є суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), їх відокремлені підрозділи, які отримують торгові патенти та провадять такі види підприємницької діяльності:

  • торговельна діяльність у пунктах продажу товарів;

  • діяльність з надання платних побутових послуг за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України;

  • торгівля валютними цінностями у пунктах обміну іноземної валюти; діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

Ставка прив’язана до розміру мінімальної заробітної плати встановленої на 1 січня звітного року.

4. Туристичний збір - платниками є громадяни України, іноземці, які прибувають на територію відповідної громади і отримують послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов’язанням залишити територію Не є платниками особи: які постійно проживають, у т.ч. на умовах договорів найму; які прибули у відрядження; інваліди, діти-інваліди; ветерани війни; учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС; особи, які прибули за путівками.

База оподаткування - вартість усього періоду проживання за вирахуванням ПДВ. Ставка - від 0,5 до 1 відсотка до бази справляння збору. 5. Єдиний податок. З 1 січня 2011 року до внесення змін до розділу XIV Податкового кодексу України в частині оподаткування суб’єктів малого підприємництва Указ Президента України від 3 липня 1998 року № 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва" (з наступними змінами) та абзаци шостий – двадцять восьмий пункту 1 статті 14 розділу IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 13-92 "Про прибутковий податок з громадян" застосовуються з урахуванням таких особливостей – платники єдиного податку не є платниками таких податків і зборів, визначених Податковим кодексом України:

  • податок на прибуток підприємств;

  • податок на доходи фізичних осіб (для фізичних осіб - підприємців); податок на додану вартість з операцій з постачання товарів та послуг, місце надання яких розташоване на митній території України, за винятком податку на додану вартість, що сплачується юридичними особами, які обрали ставку оподаткування 6 відсотків;

  • земельний податок, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення підприємницької діяльності; Рис. 2.3. Структура місцевих податків і зборів, які надійшли до бюджету м. Чернівці за 2011 рік

В структурі бюджету м. Чернівці серед місцевих податків і зборів найбільшу частку складає єдиний податок, при чому більша частина припадає на єдиний податок є фізичних осіб – 9613,856 тис. грн., а з юридичних осіб – 8134,226 тис. грн., це пояснюється тим що більша частина населення займається торгівельною діяльністю. Також завдяки збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності отримується до бюджету значні кошти, у 2011 році ця сума склала 5253,367 тис. грн.

Проте до прийняття Податкового кодексу перелік податків і зборів суттєво відрізнявся від теперішнього на даних яких побудована діаграма.

Місцеві податки і збори в Україні були складовою системи оподаткування. Засади побудови системи місцевого оподаткування визначені Законом України "Про систему оподаткування" 1997 р.

Місцеві податки: комунальний, платниками якого були юридичні особи та податок з реклами, що сплачували юридичні особи та громадяни.

Місцеві збори:

Ринковий збір. Посідав друге місце після комунального податку за обсягами надходжень.

Ринковий збір - це плата за право займання місця для. торгівлі на ринках усіх форм власності, у тому числі в павільйонах, на критих і відкритих столах, майданчиках (включаю чи орендовані), з автомобілів, візків, мотоциклів, ручних візків тощо. Ринковий збір справлявся за кожен день торгівлі.

Збір за видачу ордера на квартиру. Платниками були особи, які одержують документи, що дають право на заселення квартири.

Збір за право проведення кіно- і телезйомок.

Платниками збору були комерційні кіно- і телеорганізації, у тому числі з іноземними інвестиціями, та зарубіжні організації, які проводили зйомки, що потребують від місцевих органів державної виконавчої влади додаткових заходів.

Збір за проїзд територією прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон. Платниками цього збору були юридичні особи та громадяни, що виїжджали за кордон.

Об'єктом оподаткування був автотранспорт, який прямує за кордон. Збір стягується у диференційованому розмірі залежно від марки та потужності автомобіля.

Ставки збору за проїзд територією прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон:

  • для юридичних осіб і громадян України - не більше 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

  • для юридичних осіб і громадян інших держав - від 5 до 50 доларів США.

Збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг. Збір є платою за оформлення та видачу дозволів на торгівлю у спеціально відведених для цього місцях.

Збір із власників собак. Надходження цього збору були незначні, незважаючи на його обов'язковість, і тому він є яскравим прикладом обов'язкового платежу, витрати зі справляння якого перевищують надходження коштів (питома вага надходжень збору з власників собак у цілому по Україні становила приблизно 0,04% від усіх надходжень місцевих податків і зборів). Збір стягувався з громадян - власників собак (крім службових).

Рис. 2.4. Надходження місцевих податків і зборів до бюджету м. Чернівці

Показує наскільки змінювались сума місцевих податків і зборів,що надходять до бюджету. Ці зміни є незначними протягом трьох років, проте найбільше значення згідно звітності в 2010 році – 27216,0 тис. грн. Найменше надійшло до бюджету в 2009 році – 23836,814 тис. грн. та в 2011 році - 25159,391 тис. грн..

Важливим критерієм фінансової незалежності місцевого самоврядування є показник питомої ваги місцевих податків і зборів у податкових надходженнях до місцевих бюджетів (табл.).

Таблиця 2.3.

Питома вага місцевих податків і зборів у податкових надходженнях до бюджету м. Чернівці за 2009-2011 рр.

Рік

Податкові надходження до бюджету, тис. грн.

Місцеві податки і збори, тис. грн.

Питома вага місцевих податків і зборів у податкових надходженнях до бюджету, %

2009

306770,486

23836,814

7,77

2010

349592,4

27216,0

7,79

2011

375011,286

25159,391

6,7

Наведені статистичні дані свідчать, що місцеві податки та збори не відіграють дуже важливої фіскальної ролі в наповненні місцевих бюджетів. Протягом 2009-2011рр. їх питома вага коливалася від 7,77 % у 2009 р. до 6,7 % у 2011 р. Натомість основними джерелами наповнення місцевих бюджетів упродовж досліджуваного періоду були податок з доходів фізичних осіб, плата за землю, а також низка інших загальнодержавних податкових платежів. Безумовно, для нашої країни, де місцеве самоврядування знаходиться на етапі становлення, пошуку найбільш прийнятних (у тому числі й з точки зору історичного досвіду, національних традицій) форм, наявне на сьогодні співвідношення джерел формування місцевих бюджетів викликане об'єктивною необхідністю ефективного впливу держави на розвиток місцевого самоврядування як одного з елементів демократичних перетворень в Україні

РОЗДІЛ 3

МЕХАНІЗМ ВДОСКОНАЛЕННЯ ФОРМУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ ЗА РАХУНОК ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]