Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
66.59 Кб
Скачать

Розділ 1. Загальна характеристика торговельного підприємства

У цьому розділі необхідно дати характеристику торговельного підприємства за місцем проходження практики:

  • найменування підприємства та його місцезнаходження;

  • форма власності підприємства;

  • загальна площа;

Для успішного виконання основного завдання – продажу товарів – магазин визначає методи продажу:

  • продаж товарів через прилавок;

  • самообслуговування;

  • за зразками;

  • на замовлення та вдома у покупців;

  • з відкритим викладанням.

Під час написання роботи необхідно визначити, які форми продажу застосовуються на досліджуваному підприємстві та їх ефективність.

Розділ 2. Основна частина.

У цьому розділі за даними літературного огляду та на практичних матеріалах комерційної діяльності торгового підприємства розкриваються питання товарознавчої оцінки асортименту товарів, визначається класифікація та кодування товарів. Вивчаються технічні та якісні характеристики товару, проводиться порівняльний аналіз основних показників з аналогічними товарами-конкурентами з метою визначення конкурентоспроможності даного товару на ринку. Робиться аналіз закономірностей формування товарного асортименту товарів в магазині з огляду на вимоги щодо формування асортименту з урахуванням життєвого циклу товарів.

Основну увагу слід приділити вивченню структури товарного асортименту на даному торговельному підприємстві. Під структурою товарного асортименту розуміють відносну долю (%) груп і підгруп, видів, різновидностей товарів у загальному обсязі товарообігу, при цьому необхідно звернути увагу на надходження товарів від різних постачальників. Дані заносяться в таблиці (додаток 4). У таблицях повинні бути наведені дані про надходження чи реалізацію товарів за певний період (штук, тисяч гривень), а потім розраховані та проставлені в сусідній колонці відносні величини (%). Після кожної таблиці слід дати повний аналіз наведених даних, відмітити відповідність структури асортименту попиту. Аналіз даних, наведених у таблицях 1-3, слід давати по горизонталі та по вертикалі. Так, наприклад, аналізуючи таблицю 3, перш за все слід визначити: які постачальники поставляють даний товар в торговельне підприємство та в якій кількості, який із постачальників є найвагомішим; як змінилося постачання товару за період, що аналізується; як змінилась доля постачання товару кожного із постачальників. Крім того, слід відмітити постачальників, вироби яких користуються підвищеним попитом або ж не користуються попитом, та проаналізувати це.

Для розкриття питання щодо гарантії якості товару та його екологічної безпеки необхідно посилатись на результати контрольних перевірок та акти експертиз якості на даному торговому підприємстві. Дослідження з екологічної безпеки проводиться згідно НТД і дається у порівнянні з вимогами НТД дані за документами на торговому підприємстві.

При визначенні якості товару на підприємстві слід виходити з результатів аналізу первинних документів і актів з перевірки якості товарів даної групи в торговельному підприємстві за певний термін. При цьому необхідно вказати найменування товару, постачальника, виробника, кількість товарів, які надійшли по ТТН, кількість товару, переведеного у знижений сорт чи брак, вказати дефекти. Під час оцінки якості товару на підприємстві необхідно засвоїти вимоги, які висуваються до якості товару і які викладені в чинній НТД. Особливу увагу слід звернути на показники якості, методи випробувань, правила відбору проб та сортування і приймання товару за якістю.

До курсової роботи слід додати результати самостійної перевірки якості. При участі в розбракуванні товару різних постачальників необхідно оформити акт.