Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 Тести+питання.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
37.18 Кб
Скачать

Тема 5. Облік депозитних операцій

Питання для самостiйного опрацювання:

1.Облiк зобов'язань за операціями з клієнтами: облiк коштів на вимогу та строкових депозитiв клієнтів.

Вклади (депозити) на вимогу - це кошти на поточних, поточних бюджетних чи на кореспондентських рахунках банків без визначеного строку їх погашення, які поповнюються та використовуються власниками залежно від потреби в цих коштах. Умови сплати процентів за залишками коштів на цих рахунках визначають у двосторонніх угодах під час їх відкриття.

Призначення рахунку: облік вкладів (депозитів) на вимогу суб'єктів господарювання (крім небанківських фінансових установ у тому числі поточні рахунки суб'єктів господарювання та розрахунки за ними; надані кредити овердрафт. На цьому рахунку також обліковують суми, що їх перераховують клієнти для формування статутного капіталу.

За дебетом рахунку проводять суми перерахувань, виплат за розпорядженням власників рахунків згідно з режимом роботи рахунків; суми коштів, що підлягають примусовому стягненню відповідно до законодавства України; суми, що обумовлені договором між банком та клієнтом — власником рахунку.За кредитом рахунку проводять суми, що надходять у встановленому порядку на рахунки клієнтів згідно з режимом роботи рахунків; суми залишків кредитів овердрафт, що перераховані на рахунки простроченої заборгованості.

При відкритті поточного рахунку суб'єктам господарювання, кошти надходять в основному безготівковим шляхом у національній або іноземній валюті. При веденні рахунку він може може поповнюватися і зменшуватися як у безготівковій, так і в готівковій формі.

На дату залучення коштів клієнтів на строкові вклади (депозити) банк здійснює таку проводку: • на суму коштів, залучених від суб’єктів господарювання:

Дт 2600 «Кошти на вимогу суб’єктів господарювання»;

Кт 2610 «Короткострокові вклади (депозити) суб’єктів господарювання», або

2615 «Довгострокові вклади (депозити) суб’єктів господарювання»;

• на суму коштів, залучених від фізичних осіб:

Дт 1001 «Банкноти та монети в касі банку», або

1002 «Банкноти та монети в касі відділень банку», або

2620 «Кошти на вимогу фізичних осіб»

Кт 2630 «Короткострокові вклади (депозити) фізичних осіб», або

2635 «Довгострокові вклади (депозити) фізичних осіб».

2.Облік забов'язань за операціями з банками:облік операцій по кореспондентських рахунках інших банків,облік залучених міжбанківських кредитив і депозитів.

Міжбанківські розрахунки – система здійснення і регулювання платежів за грошовими вимогами і зобов'язаннями, які виникають між банківськими установами в процесі їх діяльності.Електронні міжбанківські розрахунки – розрахунки із застосуванням електронних засобів приймання, передачі, оброблення та захисту інформації.

Система міжбанківських розрахунків, регламент, облікові процедури регулюються Інструкцією про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті.

Міжбанківські розрахунки можуть здійснюватися:

• через систему електронних платежів Національного банку;

• власну внутрішньобанківську систему;

Система електронних платежів Національного банку України (СЕП) – державна банківська платіжна система, що забезпечує проведення міжбанківського переказу через кореспондентські рахунки банків у Національному банку із застосуванням електронних засобів приймання, оброблення, передавання та захисту інформації у файловому режимі або режимі реального часу.

Кореспондентський рахунок – це рахунок, який відкривається одним банком іншому банку для здійснення міжбанківського переказу коштів.

Відкриття кореспондентського рахунку територіальним управлінням здійснюється на підставі укладеного договору про кореспондентський рахунок у Національному банку України та за умови правильно оформлених документів, передбачених Інструкцією про міжбанківський переказ коштів в Україні.

Для обліку розрахунків зі своїми установами на балансі головного банку ведеться рахунок 3901 (АП) "Рахунки, що відкриті для філій банку". У випадку, коли установа є відокремленим підрозділом, який складає баланс, на її балансі відкривається рахунок 3900 (АП) "Рахунки філій, що відкриті в банку". Призначенням рахунків 3900 та 3901 є облік розрахунків у національній або іноземній валюті між установами, підвідомчими одному банку.

Рахунок 3900 (активно-пасивний)

За дебетом проводяться суми, що надходять на користь установи банку та його клієнтів.

За кредитом проводяться суми, які списуються згідно з дорученням банку за його операціями та операціями його клієнтів.

Рахунок 3901 (активно-пасивний)

За дебетом проводяться суми, які списуються згідно з дорученням установи банку чи її клієнтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]