Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 6 облік.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
456.19 Кб
Скачать

Тема 6. Внутрішній аудит (контроль) та оцінка ризиків бізнесу

План лекції

  1. Завдання внутрішнього аудиту підприємства.

  2. Об'єкти внутрішнього аудиту.

  3. Організація внутрішнього аудиту.

  4. Процедури та методи внутрішнього контролю.

  5. Використання результатів внутрішнього аудиту.

Література

Нормативні документи:

  1. Про аудиторську діяльність : Закон України від 14.09.2006 р. № 140-V – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3125-12

  2. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України від 16.07.99 р. № 996 – XIV – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/996-14

Основні:

  1. Кулаковська Л.П. Організація і методика аудиту: Підручник / Кулаковська Л.П., Піча Ю.В. – К. : Каравела, 2012. – 544 с.

  2. Никонович М.О. Організація і методика аудиту: навч. посіб. / за заг. ред. Є.В. Мниха. – К. : Київ. нац. екон. у-т, 2006. – 470 с.

Додаткові:

  1. Загороднього А.Г. Аудит: теорія і практика: навч. посіб. / за ред. А.Г. Загороднього. – Л. : НУ «Львівська політехніка, 2004. – 453 с.

  2. Івахненков С.В. Комп’ютерний аудит : контрольні методики і технології. – К. : Знання, 2005. – 286 с.

  3. Мних Є.В. Організація і методика аудиту : навч. посіб. / за заг. ред. Є.В. Мниха. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. – 470 с.

  4. Сопко В.В. Організація і методика проведення аудиту: навч.-практ. посіб. / В.В. Сопко, Н.І. Верхоглядова, В.П. Шило та ін. – К. : ВД «Професіонал», 2004. – 624 с.

  1. Завдання внутрішнього аудиту підприємства.

Насамперед служба внутрішнього аудиту повинна здійснювати періодичний контроль за фінансово-господарською діяльністю окремих підрозділів. Основна послуга, яку надають внутрішні аудитори, - перевірка достовірності бухгалтерської (фінансової) звітності. Внутрішні аудитори повинні перевіряти звітність підрозділів і всієї організації в цілому. Складання висновку є одним із результатів контролю за діяльністю окремих структур, виявлення відповідності бухгалтерської звітності цих структур і всієї організації в цілому даним бухгалтерського обліку.

Важливим завданням служби внутрішнього аудиту є фінансово-економічний аналіз діяльності підприємства і розроблення її фінансової стратегії. Це дає змогу підвищити ефективність роботи окремих підрозділів і організації в цілому, сприяє виконанню основної мети, поставленої перед внутрішнім аудитом.

Консультативні послуги щодо бухгалтерського обліку і оподаткування, а також у питаннях права є важливими напрямами внутрішньої аудиторської служби. Упровадження ефективної достовірної та повної інформації системи управління для своєчасного виявлення й усунення недоліків.

У результаті перевірки, аналізу і консультування з боку служби внутрішнього аудиту підприємство буде підготовлене до перевірки зовнішніми аудиторами, податковою інспекцією та іншими органами зовнішнього контролю.

Рекомендації по проведенню внутрішнього аудиту викладені у стандартах професійної практики внутрішнього аудиту, які були розроблені Інститутом внутрішніх аудиторів на основі Міжнародних стандартів аудиту.

Також на підприємстві повинно бути затверджене Положення про службу (відділ) внутрішнього аудиту, яке й визначає завдання, функцій права і обов'язки та відповідальність даного структурного підрозділу.

Внутрішній аудит здійснюється безперервно. Зважаючи на це, внутрішній аудит використовує методи попереднього, поточного та наступного контролю. Внутрішній аудит не може замінити зовнішній, але виконує окремі процедури, які можуть бути використані для потреб зовнішнього аудиту.

Внутрішній аудит передбачає попередній контроль на стадії розгляду первинних документів, під час візування договорів, наказів, кошторисів тощо, тобто може виступати як профілактичний захід.

Поточний контроль здійснюється під час реєстрації господарських операцій та інвентаризації.

Наступний контроль проводиться на стадії узагальнення й аналізу облікової і звітної інформації.

Тісний взаємозв’язок між зовнішнім та внутрішнім аудитами обумовлює необхідність функціонування обох паралельно, виконуючи свої функції вони доповнюють одне одного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]