Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDS42047.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
335.87 Кб
Скачать

Висновки і пропозиції

Дослідження обліку готової продукції і витрат пов’язаних з її реалізацією дозволити зробити слідуючі висновки:

  • перехід бухгалтерського обліку на всіх рівнях на нову систему поліпшило організацію обліку в цілому і обліку готової продукції зокрема;

  • підприємства отримали можливість самостійно приймати рішення з питань вибору методів оцінки вибуття запасів, методів нарахування амортизації, створення резерву сумнівних боргів, тобто самостійно визначати облікову політику на підприємстві;

  • підприємство самостійно обирає форму і систему бухгалтерського обліку з урахуванням особливостей економічної діяльності тощо;

  • нова система бухгалтерського обліку краще відповідає чинній законодавчій базі і ринкових відносин.

Особливо це відноситься до обліку, аналізу і аудиту готової продукції і витрат пов’язаних з її реалізацією.

Узгодженість економічного змісту рахунків та статей форм фінансової звітності дозволяє заповнювати її швидко та якісно і визначається більшою логічністю у порівнянні із старою системою.

Цільне місце з поміж господарських операцій належить обліку готової продукції.

Усі витрати, пов’язані з виробництвом конкретного виду продукції, становлять її виробничу собівартість.

За способом віднесення витрат на конкретні об’єкти вони поділяються на прямі і непрямі.

Облік прямих витрат на виробництво здійснюються на рахунку 23 « Виробництво», а для непрямих витрат призначено рахунок 91 «Загально виробничі витрати». Облік готової продукції ведеться на рахунку 26 «Готова продукція».

В обліку витрат на виробництво і реалізацію готової продукції задіяні П(с)БО 9 «Запаси», 16 «Витрати», 15 «Доход», 2 «Баланс», 3 «Звіт про фінансові результати», 4 «Звіт про рух грошових коштів», 5 «Звіт про власний капітал».

В економічній спеціальний літературі та в періодичних виданнях обліку готової продукції надають увагу Бутинець Ф.Ф., Пушкар А.М., Журавель Г.А., Фаріон І.Д., Як показує огляд цих та інших літературних джерел викладення в них аналогічні, в основному автори посилаються на стандарти обліку.

Аналітичний облік готової продукції ведеться відповідно наказу облікової-політики, а порядок формування первісної вартості і собівартості ведеться відповідно до вимог П (с)БО 16 « Витрати»

До виробничої собівартості готової продукції включають:

  • прямі матеріальні витрати;

  • прямі витрати на оплату праці;

  • інші прямі витрати;

  • загально виробничі витрати змінні і постійні розподіленні.

Щомісяця на продукцію, що виробляється складаються планові калькуляції, що включають детальну схему калькуляційних статей витрат.

Реалізовують продукцію по договірній ціні. Фінансовий облік відображення операцій, пов’язаних з рухом готової продукції відповідає типовому.

Не рідше одного разу в три місяці, на підприємстві проводиться детальний аналіз і внутрішній аудит готової продукції і витрати пов’язаних з реалізацією продукції.

Аналізуються витрати, фактори, що обумовили їх зміни, особлива увага надається такими статтями витрат як сировина і матеріали та оплата праці.

Для подальшого підвищення ефективності виробництва готової продукції і її реалізації товариству необхідно :

  • повністю механізувати ведення обліку на підприємстві, що забезпечить одержання своєчасності інформації для аналітичного управління підприємством;

  • облік готової продукції на складі вести в карточках складського обліку;

  • в наказі про облікову політику деталізувати змінні та постійні витрати;

  • в бухгалтерському обліку нараховувати амортизацію методом прискореного зменшення залишкової вартості, а в окремих випадках –виробничим;

  • більше уваги надавати оперативно – технічному обліку, з ціллю нормалізації наднормативних виробничих запасів;

  • вишукувати шляхи зниження собівартості продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]