Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання охорона праці екзамен гот..doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.45 Mб
Скачать

58.Поділ шкідливих речовин на хімічні речовини та промисловий пил.

Загальнотоксичні ( викликають отруєння всього організму);Подразнювальні ( викликають подразнення дихальних шляхів та слизових оболонок);Сенсибілізуючі ( що діють як алергени);Концерогенні (викликають ракові захворювання);Мутагенні (змінюють спадкову інформацію);

Впливають на репродуктивну функцію (відтворення потомства).Промисловий пил:Органічний (тваринний, рослинний)-Борошно, тютюн.Неорганічний(металевий мінеральний)- хім. Сполуки.Змішаний.

59.Пожежна профілактика на підприємствах. Інструкції з пожежної безпеки

Задачі і загальні міри пожежної профілактики:

Пожежна профілактика являє собою єдиний комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих  на попередження і локалізацію пожеж і вибухів. До цих заходів відносяться:

Міри пожежної безпеки, що передбачаються при проектуванні і будівництві підприємств.

Міри пожежної безпеки, прийняті при проведенні технологічного процесу, тобто в період експлуатації підприємства.

Дослідженнями встановлено, що основними і найбільш частими причинами загорянь, пожеж і вибухів на підприємствах хімічної промисловості є:порушення елементарних правил пожежної безпеки;порушення режиму технологічних процесів;несправність електроустаткування, електромереж і порушення електротехнічних правил;самозаймання, статична електрика, грозові розряди й інші причини.

Загальними заходами для забезпечення пожежної безпеки  при проведенні технологічних процесів є:

заміна небезпечних  технологічних операцій менш небезпечними;ізольоване розташування небезпечних технологічних установок і устаткування (у будинках і на відкритому повітрі);меншення кількості у виробничих приміщеннях займистих і вибухонебезпечних речовин;запобігання можливості утворення пальних сумішей в апаратах, газопроводах, вентиляційних системах і ін.;флегматизація пальних сумішей, застосування інгібіторів і інертних добавок збереження легкозаймистих речовин і проведення робіт з ними в середовищі інертного газу;механізація, автоматизація і безперервність (потоковість) виробництва;

герметизація  устаткування, місць;запобігання можливості появи в небезпечних місцях джерела запалювання;запобігання поширенню пожеж і вибухів.

ІНСТРУКЦІЯ З  ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ.

Первинний (повторний, позапланований) інструктаж

 Загальні  положення

Інструкція розроблена на основі "Правил пожежної безпеки  в Україні" і діє в усіх підрозділах  установи.

Первинний протипожежний  інструктаж новоприйнятий працівник  проходить на робочому місці перед  початком роботи.

Повторний інструктаж проводять безпосередньо на дільниці двічі на рік у строки встановлені начальником установи, згідно з програмою первинного інструктажу на робочому місці.

 Позаплановий протипожежний інструктаж проводиться при використанні нових пожежонебезпечних  матеріалів, при самозайманні, загораннях, пожежах тощо.

Пожежна безпека  на об’єктах народного господарства забезпечується організаційними, технічними заходами і протипожежним захистом.

Вимоги пожежної безпеки під час виконання  робіт

Забороняється використовувати пожежний інвентар та обладнання для господарських  та інших потреб, не пов’язаних з  пожежегасінням.

Забороняється самостійно усувати несправності електромережі і електрообладнання.

Вимоги безпеки  в аварійній ситуації

При можливості не створювати паніки, приступити до ліквідації створеної ситуації.

Не допускати  в небезпечну зону сторонніх осіб.

Попередити про  те що сталося безпосереднього керівника.

Якщо є потерпілі подавати їм першу медичну допомогу; при необхідності викликати «швидку допомогу».