Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursach (2)оля.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
723.97 Кб
Скачать

2.2. Нарахування та облік амортизації (обліку) на базовому підприємстві

ПАТ «Чинбар» використовує у своїй амортизаційний політиці прямолінійний метод амортизації.

Нарахування амортизації починається при визнанні об'єкта основних засобів активом (при зарахуванні на баланс) з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатним до використання. Нарахування амортизації призупиняється на період Його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації. Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття основних засобів. Нарахування амортизації проводиться щомісячно.

Пояснення деяких термінів, що використовуються при застосуванні методів амортизації основних засобів:

Вартість, що амортизується - первісна вартість об'єкта основних

засобів за вирахуванням ліквідаційної вартості.

Ліквідаційна вартість — вартість об'єкта основних засобів при ліквідації.

Залишкова вартість - первісна вартість за вирахуванням суми зносу.

Знос — сума нарахованої амортизації, що перенесена на собівартість продукції (робіт, послуг).

Перевагами прямолінійного методу : рівномірність, стабільність, пропорційність нарахування амортизації та віднесення її на собівартість, простота і точність розрахунків.

Але на практиці основні засоби найінтенсивніше використовуються в перші роки експлуатації і відповідно, в цей період вони найбільше зношуються. Тому виникла потреба застосовувати методи прискореної амортизації. Прискорена амортизація передбачає зменшення суми амортизаційних відрахувань щороку. Завдяки цьому швидше накопичуються кошти для заміни вже амортизованих об’єктів основних засобів.

Фактично вартість об'єкта основних засобів, яка амортизується,при використанні прямолінійного методу нарахування амортизації рівномірно списується (розподіляється) протягом терміну його експлуатації. Тому цей метод використовують для нарахування амортизації за об'єктами основних засобів, такими як будівлі, споруди, офісна техніка тощо, знос яких відносно рівномірний протягом усього періоду їх експлуатації та не залежить від обсягу виробництва.

Приклад. 

Підприємство придбало будівлю, яка використовуватиметься під офісне приміщення. Планується, що знос будівлі розподіляється протягом усього терміну експлуатації рівномірно, тому для нарахування амортизації вирішено застосувати прямолінійний метод. Вартість придбання без ПДВ - 300 000 грн. Очікуваний термін корисного використання - 40 років. Ліквідаційна вартість - 20 000 грн. Річна сума амортизації - 7 000 грн [(300 000 - 20 000) : 40]. Місячна сума амортизації - 583,33 грн (7 000 : 12). Місячна норма амортизації - 0,19444% (583,33 : 300 000 х 100).

На суму нарахованої амортизації збільшуються витрати підприємства відповідно до виду діяльності і зносу основних засобів.

Бухгалтерські проводки з нарахування амортизаційних відрахувань на ПАТ «Чинбар»

Зміст господарських операцій

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Нарахована амортизація основних засобів, пов'язаних з капітальним будівництвом

151 "Капітальне будівництво"

131 "Знос основних засобів"

Нарахована амортизація основних засобів, пов'язаних з придбанням або виготовленням основних засобів

152 "Придбання (виготовлення) основних засобів"

131 "Знос основних засобів"

Нарахована амортизація основних засобів, безпосередньо пов'язаних з виробництвом

23 "Виробництво"

131 "Знос основних засобів"

Нарахована амортизація основних засобів загальновиробничого призначення

91 "Загальновиробничі витрати"

131"Знос основних засобів"

Нарахована амортизація основних засобів адміністративного призначення

92 "Адміністративні витрати"

131 "Знос основних засобів"

Нарахована амортизація основних засобів, пов'язаних зі збутом продукції (робіт, послуг)

93 "Витрати на збут"

131 "Знос основних засобів"

Розділ ІІІ. Шляхи розвитку та вдосконалення

амортизаційної політики в Україні 3.1 Основні шляхи розвитку та вдосконалення амортизаційної політики

Удосконалення системи нарахування амортизації здійснюється через прийняття господарських управлінських рішень за допомогою узагальнюючої методики стосовно вибору з усієї сукупності оптимального методу її нарахування, а системи її використання – за даними відомості нарахування й використання через прийняття господарських управлінських рішень про розподіл за напрямами використання.

Пропозиції з удосконалення облікового та аналітичного процесу нарахування й використання амортизації забезпечать підприємству оперативне отримання необхідної інформації, сприятимуть прийняттю оптимального управлінського рішення в разі потреби коригування стратегії діяльності підприємства відповідно до фінансово-економічних умов, що постійно змінюються.

Україна на шляху до інтеграції і гармонізації з країнами-членами ЄС, формування єдиного економічного простору з традиційними економічними партнерами, зокрема Росією, Білоруссю, Казахстаном, прагне уніфікувати існуючу систему бухгалтерського обліку, яка у су­часних умовах змінюється й удосконалюється відповідно до міжнародних стандартів. Тому процеси стандартизації та удосконалення системи бухгалтерського обліку України із застосуванням міжнародних стан­дартів, вибору раціонального методу амортизації основних засобів є актуальними і нині. Це обумовлюється об'єктивними причинами та підтверджується появою наказу Міністерства фінансів України №561 від 30.09.2003 р. „Про затвердження методичних рекомендацій з бух­галтерського обліку основних засобів” .

Перехід на ринкові умови господарювання, запровадження комер­ційних засад у діяльність підприємств, приватизація державних під­приємств потребують нових підходів до формування фінансових ресур­сів. Так, нині збільшується значення прибутку, амортизаційних відра­хувань та позичкових коштів у формуванні фінансових ресурсів під­приємств. Усе це змушує підприємства виявляти ініціативу та винахід­ливість. Раціональне застосування амортизаційної політики на підпри­ємстві є важливою ланкою його фінансового управління і дає можли­вість керівництву підприємства розширити виробництво чи створити новий напрям бізнесу.

Господарським кодексом України передбачено, що одним з основних напрямів державної економічної політики є амортизаційна політика, спрямована на створення для суб'єктів господарювання найбільш сприятливих і рівноцінних умов забезпечення проце­су відтворення основних виробничих і невиробничих фондів переважно на якісно новій техніко-технологічній основі.

З цією метою інвестиційна політика держави спрямована на створення суб'єктом господарювання необхідних умов для залучення і концентрації коштів для потреб розширеного відтворення основних засо­бів виробництва, а також на забезпечення ефективно­го і відповідального використання цих коштів та здійснення контролю за ним.

Важливою умовою реалізації інвестиційної полі­тики держави є його податкова система, що повинна стимулювати якнайшвидше відновлення підприємст­вами, насамперед активної частини основних засобів.

Як приклад такого підходу розглянемо модифіко­вану систему прискореного відшкодування витрат Modified Accelerated Cost Recovery System MACRS), що застосовується в США з 1987 р. Ця система встановлює методи амортизації і термін екс­плуатації основних засобів для визначення суми амортизаційних відрахувань з метою оподаткування (дивись додаток 2).

Таким чином, з метою оподаткування основних засобів (крім будівель) у США застосовується при­скорена амортизація.

Система МАСRS передбачає:

відсутність ліквідаційної вартості;

умову середини року, тобто передбачається, що початком терміну експлуатації об'єкта є середина року (незалежно від місяця фактичного початку йо­го експлуатації);

3) при застосуванні прискореної амортизації здій­снюється перехід до прямолінійної амортизації в то­му році, коли сума прямолінійної амортизації пере­вищує суму прискореної амортизації.

Норми амортизації відповідно до системи МАСRS

подано в (дивись додаток 3).

В Україні відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» з 1 січня 2004 р. норми амортизації встановлено в межах 1,25 - 15 % балансової вартості відповідних груп основних фон­дів. Зокрема, для автомобілів і ЕОМ, придбаних після 1 січня 2004 р., ця норма становить відповідно 10 і 15 %.. Застосування цих норм приводить до того, що період амортизації зазначених основних засобів може перевищити 50 років, тобто майже в 10 разів перевищує термін податкової амортизації подібних об'єктів, наприклад, у США. При цьому за шість років (період повної амортизації автомобілів у США) в Україні для цілей оподаткування буде амортизовано близько 50% вартості автомобілів.

У цьому зв'язку варто нагадати, що єдині норми амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних фондів народного господарства СРСР (за­тверджені постановою Ради Міністрів СРСР від 22.10.90 р. № 1072) передбачали, зокрема, такі нор­ми амортизації, % від первісної вартості:

ЕОМ 12,5;

МікроЕОМ й уніфіковані процесори 10;

Автомобілі (залежно від класу) 11,1 – 20;

Іншими словами, згідно з цими нормами макси­мальний термін амортизації ЕОМ і автомобілів не перевищував 10 років.

У дореволюційній Росії Положенням про держав­ний промисловий податок (1898 р.) було передбачено норми амортизаційних відрахувань у погашення пер­вісної вартості в розмірі 5-10 % .

Отже, сучасні норми амортизації для оподатку­вання в Україні значно обмежують інвестиційні мож­ливості підприємств навіть порівняно з дореволюцій­ним і радянським періодами, не кажучи вже про такі розвішені країни, як США.

Крім того, варто пам'ятати, що в минулому в Україні застосовувалися знижувальні коефіцієнти до суми нарахованої амортизації, частину амортизації перераховували в бюджет, була заборона на нараху­вання податкової амортизації основних засобів, що вибули з експлуатації, до 2004 р. діяли норми в діа­пазоні 1,25 - 6,25 %.

Саме наслідком такої податкової політики є відсут­ність у багатьох підприємств коштів, необхідних для відтворення основних засобів.

Підсумовуючи викладене, можна констатувати, що правова система повинна забезпечити не декларування амортизаційної політики держави, а реальні умови для розвитку підприємницької діяльності, у тому чис­лі шляхом продуманої податкової політики, спрямова­ної на стимулювання інвестиційної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]