Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GPP.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
385.02 Кб
Скачать

50. Перегляд судових рішень у касаційному порядку.

Сторони у справі мають право подати касаційну скаргу, а прокурор касаційне подання на рішення місцевого господарського суду, що набрало законної сили, та постанову апеляційного суду. Касаційну скаргу мають право подати також особи, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прийняв рішення чи постанову, що стосується їх прав і обов'язків. Касація- це один з видів судового контролю. Судові рішення можуть відповідно до встановлених норм господарського процесу переглядатися у чотирьох формах, одна з яких — це касація, тобто перегляд судового рішення, яке вступило у законну силу.З абезпечення державного касаційного оскарження є одним із суттєвих конституційних принципів судочинства.П раво на подання касаційної скарги мають сторони. Під сторонами у ГПК України розуміють позивача та відповідача. Крім сторін, а також третіх осіб, які беруть участь у процесі, право на подання касації у господарському процесі має прокурор. При цьому касація подається останнім у формі касаційного подання, а не касаційної скарги.

51. Перегляд судових рішень Вищого господарського суду України Верховним судом України.

Сторони у справі та Генеральний прокурор України мають право оскаржити у касаційному порядку постанову Вищого господарського суду України, прийняту за наслідками перегляду рішення місцевого господарського суду, що набрало законної сили, чи постанови апеляційного господарського суду, а також ухвалу Вищого господарського суду України про повернення касаційної скарги (подання) до Верховного Суду України. Згідно з коментованою статтею суб'єктами касаційного оскарження можуть бути:а) сторони у справі: позивачі, відповідачі, які визнані такими під час розгляду справи судом;б) нші особи, які беруть участь у справі: треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору;в) Генеральний прокурор України як орган, якому законом надано право захищати права, свободи та інтереси осіб, згідно з правами. законодавець визначив коло судових актів господарського суду, які можуть бути оскаржені до Верховного Суду України. Так, відповідно до положень цієї статті право касаційного оскарження до Верховного Суду України виникає:а) щодо постанови Вищого господарського суду України, прийнятої за наслідками перегляду рішення місцевого господарського суду, що набрало законної сили;б) щодо постанови Вищого господарського суду України, прийнятої за наслідками перегляду постанови апеляційного господарського суду;в) щодо ухвали Вищого господарського суду України про повернення касаційної скарги (подання).

52. Перегляд рішень,ухвал,постанов господарського суду за ново виявленими обставинами

Рішення і ухвали, що набрали законної сили і прийняті судом першої інстанції, переглядаються господарським судом, який прийняв ці судові рішення.Перегляд за нововиявленими обставинами постанов і ухвал апеляційної і касаційної інстанції, якими змінено або скасовано судове рішення суду першої інстанції, здійснюється судом тієї інстанції, яким змінено або прийнято нове судове рішення.

Заява, подання прокурора про перегляд рішення, ухвали, постанови за нововиявленими обставинами розглядаються господарським судом у судовому засіданні у місячний строк з дня їх надходження.Неявка заявника та інших осіб, які беруть участь у справі, не є перешкодою для розгляду заяви. За результатами перегляду судового рішення приймаються:а) рішення — у разі зміни або скасування рішення;б) постанова — у разі зміни або скасування постанови;в) ухвала — у разі зміни чи скасування ухвали або залишення рішення, ухвали, постанови без змін. Рішення, ухвала, постанова, прийняті за результатами перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами, надсилаються сторонам, прокурору у п'ятиденний строк з дня їх прийняття. Рішення, ухвала, постанова, прийняті за результатами перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами, можуть бути переглянуті на загальних підставах. У разі скасування судового рішення за результатами його перегляду за нововиявленими обставинами справа розглядається господарським судом за правилами, встановленими цим Кодексом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]