Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод Аутогенного тренування.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
252.42 Кб
Скачать

§ 21. Вищий ступінь аутогенного тренування

Хоча робота з вищим ступенем АТ не входить в програму нашого курсу, ми повідомимо короткі відомості про неї, які допоможуть виробити правильне відношення до зорових образів, що виникають під час занять низького ступеня АТ.

Шість стандартних вправ АТ І. Г. Шульц називав низьким ступенем АТ і вважав її підготовчим етапом для роботи на вищому ступені.

Вищий ступінь АТ (аутогенна медитація) дозволяє, оперуючи зоровими чинами, використовуючи образне мислення, працювати над глибинними психологічними проблемами, витисненими в область несвідомого конфліктами, краще зрозуміти себе.

Ознаками готовності до роботи на вищому ступені є:

а) спонтанно виникаючі під час занять АТ зорові образи;

б) яскраві, запам'ятовуються сновидіння, що супроводяться передчуттям укладеного в них значення і бажанням зрозуміти його.

Підготовка до вищого ступеня полягає в тренуванні на подовження часу знаходження в аутогенному стані і на поступове введення зовнішніх перешкод. Це необхідне для того, щоб потік зорових образів не уривався через нездатність довго знаходитися в аутогенному стані і не спотворювався під впливом зовнішніх перешкод.

Докладніше про роботу із зоровими чинами можна взнати з книги Г. Эберлейн (Еберлейн Р., 11981).

Роботу на вищому ступені аутогенного тренування необхідно проводити під керівництвом досвідченого психотерапевта, знайомого з цим методом.

§ 22. Аутогенне тренування і музика

Будь-яке застосування сторонньої мови і музики порушує принцип аутогенности тренування і перетворює заняття на завуальований сеанс гіпнозу. Це робить людину залежною від зовнішньої допомоги.

Ми рекомендуємо застосовувати музику перед заняттями АТ для створення настрою на заняття, для кращого того, що пережив, що таке спокій і споглядання. Це може бути корисним для людей активних, енергійних, мають малий досвід споглядання.

Частіше за інші ми використовуємо твори І, З. Баха:

1. Органна меса, частина 2, Шмідера «Bach — Werke — Verzeichnis».

2. Хоральна прелюдія мі бемоль, В. 622 з «Органної книжки».

3. Хоральна прелюдія, В.745.

4. Прелюдія і фуга сіль мінор, В. 558. 5 Сюїта для оркестру № 3 ре мажор, В. 1068, частина 2 (арія).

 

§ 23 Аутогенне тренування в повсякденному житті

Багатьом людям освоїти аутогенне тренування легше, ніж надалі регулярно її застосовувати. Це відбувається, як правило, тому, що нам важко відмовитися від спокуси рішення своїх проблем наскоком і не сумувати від невдач. Пам'ятайте, що невдалих занять не буває, будь-яке заняття приносить користь. Наприклад, ви не могли зосередитися на ввідній вправі «Спокій», в голову «лізла якась нісенітниця». Але звернете увагу на те, що ця «нісенітниця» відвернула вас від того, що турбувало вас до заняття, чого ви не могли добитися іншими способами. Не біда, якщо ви освоюєте АТ повільніше за інші, адже, освоївши її, ви отримаєте навик на все життя!

Постарайтеся органічно «вписати» заняття аутогенним тренуванням у ваше повсякденне життя. Пам'ятайте, що активне небажання займатися АТ виникає, якщо немає потреби у відпочинку. «Піймайте» моменти, коли починає нагромаджуватися утомленість, і заняття буде бажаним. З другого боку, не доводьте себе до перевтоми, коли заняття стане неможливим через погіршення здібності до концентрації уваги.

І, найголовніше, почастіше нагадуйте собі, що аутогенний стан — не щось неприступне, що воно виникає саме собою у кожного, хто створює умови для його виникнення (§ 3).

ПОПУЛЯРНА ЛІТЕРАТУРАПОПУЛЯРНАЯ ЛІТЕРАТУРА

1. Алексєєв А. В Себе подолати. 3-е изд. М., 1985

2. Беляєв Р. З., Лобзін В. З., Копилова І. А. Психогигиеннческая саморегуляція Л., 1977

3. Вірах А. Победа над безсонням. М., 1979.

4. Льові В. Л. Искусство бути собою. М., 1973.

5. Ліндеман X. Аутогенне тренування 2-е изд. М., 1985

6. Пахомов Ю. В. Занимательный аутотренинг. — В кн: Цзен Н. В., Пахомов Ю. В. Психотренінг. Ігри і вправи, М., 1988.

7. Шульц І. Г. Аутогенная тренування. М., 1985.

8. Еберлейн Г. Страхи здорових дітей. М., 1981.

ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ ІНСТРУКТОРІВ

1. Петров Н. Н. Аутогенная тренування як метод корекції порушень внутрісімейних відносин // Сім'я і формування особи / Під ред. А. А. Бодальова. М., 1981.

2. Лобзін В. С. Аутогенная тренування. Л., 1986.

3. Храмелашвілі В. В., Лебедев В. Б. Психологические проблеми в клініці серцево-судинних захворювань: немедикаментозні методи втручання при ішемічній хворобі серця. Огляд. М., 1986.

4. Еверлі Дж., в Розенфельд Р. Стрес: природа і лікування. М., 1985.