Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
part_1 (1).doc
Скачиваний:
652
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
22.93 Mб
Скачать

Подолання стресу під час сесії. Поради психолога.

Скоро розпочинається зимова сесія, кожен студент та студентка відчуває емоційне напруження перед заліками та іспитами. Це пояснюється тим, що іспит сприймається вами як своєрідна критична ситуація, що впливає на соціальний статус, матеріальне становище і подальші перспективи навчання у ВНЗ. У деяких студентів процедура іспиту може мати значний травмуючий вплив на психіку аж до появи невротичних розладів.

З метою уникнення вищесказаних психологічних станів, вам пропонуються рекомендації як впоратися зі стресом і зберегти психічне здоров`я.

У період підготовки до іспитів, не слід радикально змінювати свій режим дня, тому що різка зміна звичного способу життя погано впливає на налагоджені біологічні ритми людини і вимагає тривалого періоду адаптації.

Саме в цей період психологи пропонують:

  1. Чергувати розумове і фізичне навантаження. Регулярні фізичні вправи покращують ваше здоров`я, а чим краще у вас здоров`я, тим легше боротися зі стресом.

  2. Кожного дня засинати не пізніше 23 години. Психофізіологи не рекомендують посилювати навчальне навантаження за рахунок сну. Саме під час сну відбувається переведення інформації, отриманої за день, з оперативної пам`яті в довгострокову. Тому скорочення кількості часу, відведеного на сон буде сприяти перевтомі, млявості й апатії, а також загалом знизить ефективність засвоєння навчального матеріалу.

  3. Вчасно і якісно харчуватися. Під час інтенсивної розумової роботи рекомендується чотириразове харчування. Дуже важлива в цей період наявність у їжі свіжих рослинних продуктів: овочів і фруктів.

  4. Існує безліч фізіологічних механізмів розрядки, що діють на людину відновлюючи. Зовні вони виявляються у вигляді плачу, сміху, бажанні виговоритися і т.д. Не треба їх блокувати (стримувати).

  5. Спокійно проаналізувати ситуацію, обміркувати її розв`язання, постаратися чітко усвідомити можливі негативні наслідки і примиритися з найгіршими з них.

  6. Ви не повинні зустрічати стрес самотньо. Людина в стані стресу може звернутися за допомогою і підтримкою до інших. Підтримка від друзів та близьких може дуже допомогти. Але не менш дієвим є надання допомоги іншим людям. Люди набувають сили, коли надають допомогу іншим.

Бажаємо всім успіхів в здачі сесії!

Grammar focus reported speech (indirect speech) in English

If we report what another person has said, we usually do not use the speaker’s exact words (direct speech), but reported (indirect) speech. Therefore, you need to learn how to transform direct speech into reported speech. The structure is a little different depending on whether you want to transform a statement, question or command/request.

The word that can either be used or omitted after the introductory verb (say, tell, suggest, etc).

Ex.: Rachel said (that) she would bake a cake for the party.

When you have a sentence in Direct Speech, try to follow our 5 steps to put the sentence into Reported Speech:

  1. Define the type of the sentence (statement, questions, command/request)

  2. What tense is used in the introductory sentence?

  3. Do you have to change the person (pronoun)?

  4. Do you have to backshift the tenses?

  5. Do you have to shift expressions of time and place?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]