Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
309.11 Кб
Скачать

21.Образ рідного слова у мовному вихованні. Рідна мова як засіб національного виховання

Національне відродження покликане ліквідувати мовну роз’ єднаність окремих регіонів України, зміцнити всі етнічні групи, що проживають в Україні, на основі української мови, яка проголошена державною. Підвищення культури мови сприятиме подоланню національного нігілізму, безбатьківщини, які накопичувались в Україні століттями. Мова – основа національної гідності і ставлення до неї є виявом національної самосвідомості, а відтак громадянської позиції.

 

Національна мова – це скарбниця духовної й матеріальної культури народу, його етнічний код історії. В мові відбивається дух народу, його національна ознака, культура. Мова – це форма нашого життя. Тільки завдяки знанню мови можна проникнути у внутрішню суть народу, його душу, характер. У післямові до “Чорної ради” П. Куліш слушно зауважує, що не можливо передати російською мовою глибину українського характеру, його лагідність, насмішку, саркастичність. Квітка-Основ’яненко, який написав кілька творів російською мовою, переклав нею “Марусю” став незрозумілим українському читачеві. Іншому нашому землякові М. Гоголю показати світові звичаї і традиції українського народу рідною мовою не стало мужності через роздвоєність, сум’яття мистецької душі. Що, зрештою, призвело його до божевілля. То була, як вважає професор Т. Гундорова, “Бісівська спокуса відступництва, або диявольський контракт з імперією”. Ці приклади ще і ще раз переконують, що педагог, який розповідає українським дітям про Україну, її історію російською мовою, не може бути глибоко зрозумілим, адже скарбницю рідного слова народ заклав у глибину сердечних переживань, свої традиції, вірування, погляди, звичаї – це код нації і нехтування ним – злочин проти минулого й майбутнього народу. Навіть шляхом розшифрування коренів слів пише І. Огієнко, можна пізнати ступінь мовної культури, яка об’єднує минулі, сучасні й прийдешні покоління. І коли мова збіднюється або зникає, переривається передача молоді менталітету нації. Тільки через рідну мову можна доторкнутися до досвіду попередніх поколінь. Рідна мова особливо необхідна дитині у процесі и становлення. Не випадково К.Ушинський назвав рідну мову найкращим учителем. Він писав: “Рідна мова не лише навчає багато чому. Але й навчає напрочуд легко… Засвоюючи рідну мову. Дитина засвоює не самі тільки слова. їх видозміни, але й безліч понять, поглядів на речі. Велику кількість думок, почуттів,” тоді, як “… чужа мова витісняє рідну в процесі формування особистості дитини”.

 

Вивченням рідного слова ми вводимо дитину в дух народу. В його історію підключаємо нове життя до народного джерела, з якого вона черпає силу й енергію, для діяльності. Виховання дитини, навчання у школі може йти добре тільки рідною мовою, яку школярі добре розуміють. Народ, який нехтує досвідом попередніх поколінь, ніколи не вийде з темряви поневірянь. Рідна мова – це найкоротший, найефективніший шлях до самопізнання власної душі. Сьогодні, коли Україна знаходиться на 11 році незалежності, мовні питання продовжують стояти дуже гостро і навіть є загрозою розколу України. Тривала політика русифікації призвела до того, що величезні людські потоки втратили національні ознаки і насамперед – мовну самовизначеність. Крім того, в Україні проживають сотні представників різних етносів. Прийняті законодавчі акти – Закон про мову в Україні, Закон про національні меншини Україні та інші спрямовані на те, щоб надати кожному народові право навчатися, спілкуватися рідною мовою, право на володіння державною мовою. Не багато на землі є кордонів, де так гостро стоїть мовна проблема, де так багато дітей, які зреклися рідного материнського слова. Це явище – антиприродне, яке необхідно всією громадою виправляти аби зберегти націю, зберегти народ.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]