Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota_Barlanitska_M_O_FUb-1-13.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
81.62 Кб
Скачать

Розділ 2 Типологія конфліктів

Існують різні визначення конфлікту, але в основі кожного лежить протиріччя. Таким чином, конфлікт - (від лат. "Connflictus" - зіткнення) - зіткнення протилежно-спрямованих цілей, інтересів, позицій, думок.

Конфлікт, як явище дійсності, стає конфліктом особисто для нас тоді, коли зіткнулися в ньому протиріччя особистісно нам значимі. Хоча, в загальнолюдському масштабі вони можуть здатися абсолютно безглуздими. До тих пір, поки немає зіткнення особистісних інтересів, немає конфліктів, є лише різні думки з приводу будь-якого предмета. Хтось любить тишу, а хтось гучні веселощі, але це не буде конфліктом, поки обставини не зіштовхнуть ці інтереси в одному місці і в один час.

“Жінка для стіни” — яскравий зразок цікавого і динамічного психологічного детективу, сюжет якого тримає в напрузі від першої до останньої сторінки. Таємничі самозаймання будинку “крутого авторитета” і болючі пошуки добровільної жертви — “жінки для стіни” — це тільки1 початок, вершина айсберга, за якою — безодня душі темної і вершина — світлої

Поведінка людини в конфлікті характеризується великим ступенем напруженості, як фізичної, так і психологічної. Це пояснюється тим, що зіткнення вимагає концентрації сил і спрямованості всіх духовних, психологічних ресурсів на вихід з положення. Чим складніше конфлікт, тим більших сил він вимагає. Якщо ми не витримуємо, то порушуємо правила поведінки: підвищуємо голос, розмахуємо руками, що незмінно веде до подальшого жаль про те, що трапилося і почуттю сорому.

Конфлікти - це константа людського життя, від періоду становлення особистості до смерті людини. Немає життя без конфлікту, якщо це - життя, а не животіння, не біологічне існування.

Класифікація конфліктів дозволяє розробити стратегію і тактику розпізнавання конфліктів, їх регулювання та дозволи.

Ю. Запрудского, доцент кафедри політології філософського факультету Ростовського держуніверситету, пропонує класифікацію конфліктів з багатьох підстав:

    1. з причин конфлікту: породжені об'єктивними і суб'єктивними причинами;

    1. за наявністю протиріч, що лежать в основі конфлікту: антагоністичні і неантагоністичні;

    1. за часом дії конфлікту: тривалі і короткочасні;

    1. за наявністю наслідків для суспільства: успішні й невдалі;

Суб'єктами соціальних (громадських) конфліктів виступають особистості, групи, спілки, етнічні спільності, держави. Відповідно розрізняються типи конфліктів: міжособистісні, внутрікласові і міжкласові, етнічні, міжнародні. Данакін і Дятченко, доктора соціологічних наук, професора, відзначають відмінності конфліктів за рівнем суб'єктів: глобальні, міждержавні, регіональні, групові, сімейні, міжособистісні.

Конфронтуючі суб'єкти існують в різних підсистемах суспільних відносин і діяльності. З цього випливає класифікація конфліктів за критерієм сфер життєдіяльності: економічні, соціальні, політичні, релігійні, моральні.

Залежно від характеру інтересів, цінностей, поглядів протиборство може бути антагоністичним, ворожим і неантагоністичні.

Важливо також поділ конфліктів за часом існування: одні з них тривалі, інші – короткочасні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]